|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Na potep z avtomobilom

M. T., 10.2.2015
Avtomobil je zagotovo najbolj priročno prevozno sredstvo za raziskovanje bližnjih in daljnih krajev, še posebej ko imamo otroke. Z njim se lahko odpravimo kamorkoli, dobro pa je, da se na takšen “avtopotep” nekoliko pripravimo.

image
Otrokom na poti hitro postane dolgčas. Bodite pripravljani!
/11


Da bo vaš družinski potep z avtomobilom čim bolj prijeten in brez nevšečnosti, smo za vas izbrskali nekaj najosnovnejših napotkov za na pot.


1. Mobilni telefon

Če se boste na poti slučajno izgubili, vam bo počila guma, zakuhal motor ali boste potrebovali zdravniško pomoč, vas bo mobilni telefon rešil s teh težav. Če imate kdo v družini drugega operaterja kot vi, vzemite na pot tudi njegov telefon, saj se vam lahko zgodi, da bo vaš mobilnik na določenem področju brez signala ravno ko ga boste nujno potrebovali. Ne pozabite tudi na polnilec za telefon, avtomobilski in navaden. Vsekakor vam odsvetujemo, da se po telefonu pogovarjate med vožnjo (razen, če imate brezžično slušalko).


2. Natančni zemljevidi

Če se na popotovanju z avtomobilom izgubite, je nadvse dobrodošla pomoč navigacijski sistem. Nekateri najsodobnejši avtomobili imajo tak sistem že vgrajen, v nasprotnem primeru pa si lahko kupite zunanjo enoto, ki vam bo olajšala pot. Tudi stikanje vseh glav družine nad zemljevidom in tuhtanje, kam zdaj, je lahko zelo zabavno. Če boste kraje raziskovali na takšen “tradicionalen” način, si priskrbite čim bolj natančne karte. Napotki lokalcev so lahko namreč precej zavajajoči in lahko se vam zgodi, da boste z upoštevanjem njihovega nasveta več ur vozili v krogih.


3. Zabava za otroke

Otrokom lahko hitro postane dolgčas, zato bodite na to pripravljeni. Knjige, igrice, igračke, radio s slušalkami (za starejše otroke) itd. vam bodo zagotovo v pomoč. Vse bolj postajajo popularni mini DVD predvajalniki, nad katerimi so otroci običajno navdušeni, vendar vam priporočamo, da vaš izlet raje izkoristite za kakšno bolj poučno vrsto zabave. Kakšni so učinkoviti triki za zabavanje otrok na poti in katere so zabavne ter poučne igrice, ki otrokom krajšajo čas, najdete TUKAJ.


4. Prigrizki

Na to absolutno ne smete pozabiti. Potrebujete jih kar veliko, poskrbite tudi, da bodo čim bolj različni. Voda, sokovi, majhni in zdravi slani priboljški, sadje (za manjše otroke sadje pred odhodom narežite na manjše koščke), zelenjava, jogurti, sladke dobrote … vse to vam bo prišlo prav. Manjše otroke lahko v avtomobilu pomirite z mlekom, zato vzemite seboj priročna pakiranja mleka, ki ga ni potrebno hraniti na hladnem. Ne pozabite, otroci ne bodo mogli razgrajati in kričati v avtomobilu, medtem ko bodo grizljali korenček ali pili priljubljen sadni sok. Seveda, ne pozabite na priročne vrečke, v katere boste med potjo pospravljali vse odpadke in ostale smeti.


5. Potrebščine v “potovalnih” dimenzijah

Vse kar boste vzeli s seboj na pot, naj bo shranjeno ali spakirano v manjših, potovalnih količinah: prva pomoč, šampon, milo, čistilni robčki, glavnik, zaščitna sredstva … vse lahko dobite v manjših pakiranjih oziroma dimenzijah, ravno pravšnjih za krajša potovanja. Vse spakirajte v eno torbo, ki vam bo vedno na dosegu rok.


6. Zdravila

Nikar jih ne pozabite vzeti s seboj, saj vam lahko pozabljeno zdravilo povzroči vrsto nevšečnosti - iskanje zdravnika, ki vam bo izdal nov recept in potem še iskanje odprte lekarne je lahko zelo stresno in zamudno. Če nameravate potovati po bolj neurejenih cestah, si pred odhodom priskrbite zdravilo proti slabosti.


7. Oblačila za vsakega družinskega člana

Ne potrebujete samo dodatna oblačila za otroke, ampak tudi za vas. Lahko se vam namreč zgodi, da bo vaš otrok pobruhal vaše hlače in ne svoje. Dodatnih plenic, spodnjega perila in jaken pa vam verjetno ni potrebno posebej omenjati.


8. Dokumenti

Pred odhodom preverite ali imate vsi vse potrebne dokumente: vozniško dovoljenje (za vse voznike), osebna izkaznica, prometno dovoljenje, avtomobilsko zavarovanje, po potrebi potni list, zeleno karto, kreditno kartico in denar … Pomembnih dokumentov in denarja ne puščajte v avtomobilu, ampak raje pospravite na bolj varno mesto, po možnosti v prednji žep hlač ali v posebno torbico, ki jo imate vedno pripeto okrog pasu.


9. Najljubše igračka ali odejica

Verjetno nič ne pomiri bolje vašega otroka kot njegova najljubša odeja ali igračka, zato je to stvar, brez katere ne smete od doma. s svojo priljubljeno igračko ali odejico se bo otrok počutil kot doma, varno, bolj prijetno tudi v tujem okolju in z njo bo laže zaspal.


10. Senčniki

Dobro je, da zadnja okna avtomobila zastrete s posebnimi avtomobilskimi senčniki, tudi če imate zadaj zatemnjena stekla. Otroka boste tako zaščitili pred direktnim soncem in vročino. S seboj vzemite še sončna očala za vso družino, za trenutke, ki jih boste preživeli v lepem, jasnem sončnem dnevu.


Pa še to, verjetno že imate otroški sedež, vendar naj vas spomnimo, da boste, če se boste želi z otrokom veliko voziti naokrog, potrebovali čim bolj udobnega. Poceni sedež običajno pomeni manjšo oblazinjenost in s tem manjše udobje za vašega malčka, zaradi česar bo vaš malček verjetno težje prenašal dolgo vožnjo.


Želimo vam, da bo vaš izlet z avtomobilom oziroma kakor mu pravijo Američani “roadtrip” čim bolj zabavna dogodivščina za vse družinske člane.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Po poteh Bosne in Hercegovine
Vsem, ki se boste odločili za potepanje po Bosni in Hercegovini, priporočamo v branje novo knjigo Manje Žugman Širnik, k...
3
IDEJA ZA VIKEND: Jezero Kreda
V tokratnem namigu za vikend družinski izlet do jezera Kreda v Zgornji Radovni, kjer se lahko spočijete in tudi ohladite...
3
Krajinski park, Nanos
Nanos je visoka kraška planota v gorski pregraji, ki ločuje celinski del Slovenije od Primorja. Je 12 km dolga in do 6 k...
3
Gozdna učna pot na Boč
Boč ali Štajerski Triglav, kot mu pravijo domačini, je znan tudi po rastišču zelo redke velikonočnice v bližini planinsk...
3



Zakaj je prehitra vožnja obžalovanja vredna?
Hitrost oz. prehitra vožnja je eden izmed glavnih dejavnikov prometnih nesreč v Sloveniji in tudi v tujini. Največkrat l...
Kaj storiti, če se otrok izgubi na plaži?
Ste se že pogovarjali s svojim otrokom, kaj storiti, če se izgubi na počitnicah, kako se obnašati, ko ne ve, kje ste nje...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?