|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Najpogostejša vprašanja o prehranjevanju malčkov

P.L., 15.3.2012
Zbrali smo najpogostejša vprašanja mamic, ki svoje malčke uvajajo na gosto hrano in se srečujejo z različnimi težavami. Preberite si nasvete Ringarajine strokovnjakinje Mojce Kurent.

image
/11


Hči je stara že sedem mesecev, pa bi se še kar dojila. Goste hrane ji oddam zelo malo, nekaj žličk sadja poje, zelenjavo pa pljuva ven. Hoče se le dojiti. Kaj naj naredim? Zaenkrat napreduje lepo.

Sedemmesečna punčka, ki se želi zaenkrat samo dojiti in lepo napreduje, naj se kar crklja pri mamici. Očitno še ni njen čas. Svetujem, da ji mamica občasno ponudi v roke kakšno surovo zelenjavo, da jo okuša, sesa in spoznava. Svetujem, da se ob kosilu, ko je družina zbrana pri mizi, posadi v bližino tudi hčerko, da opazuje, kako odrasli jejo, vendar brez siljenja s hrano. Sčasoma bo tudi malčica sledila naravnim potrebam svojega organizma in začela jesti.

 

Deset mesečni sin noče piti drugega kakor sladkani čaj. Kako naj ga naučim na ne-sladke pijače?

Sinko je začel s pitjem sladkega čaja in to ni dobro zanj. Potrebuje zelo potrpežljivo mamico, ki bo dosledna in disciplinirana. Svetujem, da si vzame čas 10 tednov in vsak teden počasi in postopoma zmanjšuje količino sladkorja v čaju. Torej prvi teden naj sladka čaj kot ponavadi, drug teden pa za 10 do 15 % manj in tako vsak teden do 0 dodanega sladkorja. Če bo opazila, da je začel sin odklanjati pijačo, naj mamica podaljša koncentracijo sladkorja prejšnjega tedna. Navadno starši ob infektu otroka prekršijo pravila, ko otroku nudijo pijačo, samo da pije in dodajo sladkor, kar seveda ni potrebno in zdravo za otroka.

 

Sedem mesečnika navajam na zelenjavo in sadje. Ne oddam mu nobene zelenjave. S čim naj jo izboljšam, da mu bo šla v tek?

Priporočam, da pri uvajanju goste hrane začnemo z zelenjavo, saj je zelo zdrava in če jo začnemo uvajati pred sadjem, ki je sladko in navadno ga otroci dobro sprejmejo, imamo več možnosti, da bo jedel tudi zelenjavo.

Zelenjavo lahko izboljšate s polento, rižem,hokaido bučo, kvinojo, peteršiljem, kuhano čebulo , lahko pa tudi z naribanim jabolkom in na koncu dodate žličko repičnega ali olivnega olja.

 

Skoraj leto dni star fantek zelo rad je. Je velik in močan, hodi še ne, ker je tako zalit, ni pa debel. Pri hrani pazim, da je zdravo. Poje veliko sadja, zelenjave, to naravnost obožuje, toda poje skoraj enkrat več, kot njegovi vrstniki. Kaj naj naredim? Mu še naprej ponudim, kolikor pač želi? 

Priporočam, da ste bolj skopi pri prilogah, torej rižu, krompirju, polenti, pa tudi pri olju. Če otrok poje veliko zelenjave in sadja je to zelo dobro. Ko bo fantek shodil, bo veliko bolj aktiven in ga boste lahko tudi v to smer motivirali s tekanjem, brcanjem žoge in podobnim in bo sčasoma pridobil tudi na višini. Verjetno ima tudi starše, ki niso povsem majhni in drobni. Veselite se njegovega uživanja v prehranjevanju.

 

Sedemmesečna hči je čez noč začela odklanjati mleko in mlečne proizvode. Ni bila dojena, pila je adaptirano mleko z dodatkom rižkota ali medolina. Sedaj ji tega ne oddam več, sploh nobene mlečne stvari. Kaj naj naredim? 

Nič hudega, če hčerkica odklanja mlečne proizvode. Sedaj je že tako velika, da ji lahko ponudite sadne, zelenjavne, žitne kašice, juhe, napitke, ki jih sestavljate sami, delate sami mandljevo mleko, riževo mleko, polento,proseno kašo, ajdovo kašo, meljete sončnična semena, bučna semena, dodajate repično, olivno olje..Poskrbite za to, da bodo živila ekološke pridelave. Namakajte suhe slive, borovnice, fige, datlje in jih pasirajte in dodajajte med jabolčno kašico. 

V 3 dl vode zavrite 1 žlico riža, da se razkuha, dodajte 1 žličko kosmičev in zmešajte s paličnim mešalnikom, dodajte malo soli, malo javorjevega sirupa, žlico mletih mandljev in 1 banano. Ponudite za večerjo.

Veliko je otrok, ki imajo alergijo na mlečne proizvode, pa so sicer zdravi in lepo uspevajo, tako da je skrb odveč.


 

Več o Mojci boste našli TUKAJ.

Če imate tudi vi težave pri hranjenju vašega malčka, zastavite svetovalki za prehrano Mojci Kurent vprašanje TUKAJ.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
24
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
Datumi izplačil socialnih transferjev za l...
Povezavo na tale članek si shranite med priljubljene, da boste imeli pomembne datume izplačil socialnih transferjev za p...
5
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
5



Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
photo
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
Novorojenček: Prvi dnevi doma
Porod je za vami, zdaj pa je čas, da se navadite na novo življenje s svojim dojenčkom. Poskrbite za dobro prehrano in či...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?