|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Najpogostejši vzroki za neredne menstruacije

Helena Mlakar, 12.10.2023
V rodnem obdobju skoraj vsaka ženska doživi obdobje, ko so njene menstruacije neredne, kar je lahko vzrok za težave z zanositvijo. Vzrokov za to je lahko več. Preverite, kateri so najpogostejši.

image
Eden izmed pogostih vzrokov za neredno menstruacijo je stres. (Freepik.com)
/11


Menstrualni ciklus je nekaj, s čimer se sreča vsaka ženska v rodni dobi. Ta traja od 3 do 7 dni na 28 do 30 dni. Nekaj let po tem, ko ženska dobi menstruacijo, se ta ciklus uskladi in je vsak mesec reden.


Neredne menstruacije - ko se menstrualni cuklus podre

O nerednih menstruacijah govorimo, kadar se že ustaljeni, redni ciklus naenkrat podre. Menstruacija tako lahko nastopi kasneje ali pa tudi prej. To doleti skoraj vsako žensko in navadno vzroki niso nevarni za njeno zdravje. Včasih se menstrualni ciklus uredi sam od sebe, včasih pa je bolje, da poiščete strokovno pomoč. če imate težave z nerednimi menstruacijami, je prav, da o tem obvestite svojega ginekologa, ki vas bo pregledal.


Najpogostejši vzroki za neredne menstruacije

  • Nosečnost

Eden najbolj pogostih vzrokov, da menstruacij zamuja, je nosečnost. Ta povzroči zmedo med hormoni, ti vplivajo na telo tako, da ni več menstruacije. Lahko pa se zgodi, da ima ženska v prvih mesecih nosečnosti še vedno menstruacijo oz krvavitev, ki pa je šibkejša in ni nujno, da pomeni grozeči splav.

 

PREBERITE TUDI: Motnje menstrualnega ciklusa so precej pogoste


  • Stres

Tudi stres je eden od bolj pogostih vzrokov, da ni menstruacije ali pa ta pride prehitro. Kortizol, hormon stresa ima velik vpliv na proizvodnjo progesterona in estrogena v organizmu. Če imate preveliko količino kortizola, je mogoče, da se vam bo menstrualni ciklus popolnoma zmeden in postal nereden.


  • Prehrana

Tudi prehrana in vaša telesna teža imata vpliv na menstruacijo. Če se prehranjujete zelo nezdravo, če ste se na hitro zredili, ali če ste v kratkem času izgubili veliko kilogramov, to lahko vpliva na vaše menstruacije.


  • Prevelik telesni napor

Če je vaše telo izpostavljeno prevelikemu telesnemu naporu, je mogoče, da izgubite menstruacijo ali da pride kasneje.


  • Kontracepcija

Če pričnete z jemanjem kontracepcijskih tabletk, lahko traja tudi več mesecev, da se vam uredi menstrualni ciklus, prihaja lahko do vmesnih krvavitev ali pa menstruacija za nekaj mesecev izgine.

 

PREBERITE TUDI: Zanositev ob uporabi kontracepcijskih tabletk


  • Sindrom policističnih jajčnikov

Ženske, ki imajo težave s cistami, imajo lahko tudi težave z menstruacijo, saj ti vplivajo na ovulacijo.


  • Zdravila

Če ste bili v kratkem bolni, če ste jemali določena zdravila, je tudi to lahko vzrok, če imate neredne menstruacije.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ponovna zanositev: Idealen premor med nose...
Načrtujeta drugega oziroma naslednjega otroka, pa se sprašujeta, kakšen je idealen in najbolj zdrav premor med nosečnost...
68
Vajine skupne priprave na nosečnost
Te priprave bodo ne le povečale možnosti za nosečnost, temveč bodo tudi okrepile vajino ljubezen in vaju tako še bolje p...
6
Luteinizirajoči hormon (LH) in pomen vredn...
Luteinizirajoči hormon proizvaja hipofiza in je izjemno pomemben za pravilno delovanje reproduktivnega sistema. Pri žens...
4
Čaj, ki pomaga pri neplodnosti
Če se ženska sreča s težavo, da ne more zanositi, bo poizkusila vse, da bi zanosila. V prispevku boste našli ljudsko zdr...
3



Najpogostejši vzroki za neredne menstruacije
V rodnem obdobju skoraj vsaka ženska doživi obdobje, ko so njene menstruacije neredne, kar je lahko vzrok za težave z za...
Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?