|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ne zapravljajte za neustrezno zavarovanje!

Zveza potrošnikov Slovenije, 31.8.2015
Vsak starš si želi, da bi bil njegov otrok ustrezno zavarovan tudi, ko pride do nepredvidenih situacij. A v široki in raznoliki ponudbi nezgodnih zavarovanj za otroke ni enostavno izbrati takšnega, ki bo glede na vplačan denar nudilo najboljše.

image
Preverite celotno vsebino ponudbe zavarovanja!
/11


Praske in odrgnine so posebej pri tistih bolj aktivnih šolarjih nekaj povsem običajnega, marsikateri starš pa se sreča tudi s kakšnim zvinom ali zlomom, a ko se odločate za nezgodno zavarovanje otroka, se osredotočite predvsem na možnosti, ki jih zavarovanje ponuja v primeru najhujšega – trajne invalidnosti otroka oz. trajnih poškodb otroka.

 

Na prvi pogled so si ponudbe zavarovalnic zelo podobne, premije niso pretirano visoke, zato vsebini zavarovanja starši niti ne posvečajo posebne pozornosti. Poleg tega pa letaki največkrat le povzemajo ključne značilnosti ponudbe, ne seznanijo pa s podrobnostmi, na katere bi morali biti starši še kako pozorni. Na ZPS svetujejo, da izbiri namenite več časa in preverite celotno vsebino ponudbe.

 

Čemu je namenjeno nezgodno zavarovanje?

Nezgodno zavarovanje šolarjev običajno vključuje finančna nadomestila za primere trajne invalidnosti, dnevna nadomestila, bolnišnična nadomestila, pri osebah, starejših od 14 let, pa lahko tudi primere izgube življenja. Oseb, mlajših od 14 let, namreč ni mogoče zavarovati za primer smrti, saj so taka zavarovanja nična.

 

Za koliko in kako zavarovati otroka?

Verjetnost, da se boste morali soočiti s hudimi posledicami nezgode vašega otroka, resda ni zelo velika, a hkrati tudi ni zanemarljiva. Hujše nezgode lahko povzročijo tudi trajno invalidnost otroka, v tem primeru pa se nepričakovano srečate z zelo visokimi dodatnimi stroški (preureditev stanovanja, poskrbeti za drage zdravstvene in negovalne pripomočke, se morda celo odpovedati svoji službi …). Trajna invalidnost je zato tisti element zavarovanja, ki mu morate posvetiti največ pozornosti, ko izbirate zavarovanje.

 

Pomembno pa ni le, da je vaš otrok zavarovan za primer trajne invalidnosti, ampak tudi, kako je zavarovan. Najosnovnejše ponudbe zavarovalnic vključujejo precej nizke zavarovalne vsote (tudi le 10.000 EUR ali manj). Višino stroškov, ki bi vam jo lahko povzročila trajna invalidnost otroka, je težko natančno oceniti, velja pa upoštevati, da se raje odločajte za višje zavarovalne vsote in ne najcenejša osnovna kritja – razlika v cenah med najožjimi in tistimi paketi, ki vsebujejo višje zavarovalne vsote, namreč ni tako zelo velika. »Poleg osnovne višine zavarovalne vsote bodite pozorni tudi na različne načine določanja in izplačila odškodnin. Raje se odločite za tista zavarovanja, ki predvidevajo progresivno izplačilo za primere trajne invalidnosti. Progresija pomeni, da bo zavarovalnica ob višjih odstotkih trajne invalidnosti izplačala dogovorjeni večkratnik zavarovalne vsote,« svetuje Mojca Štrucl iz Zveze potrošnikov Slovenije.

 

(Ne)smiselnost dnevnih, bolnišničnih in podobnih nadomestil

Pri ZPS staršem priporočamo, da se med možnimi kombinacijami nevarnosti osredotočijo predvsem na zavarovanje trajne invalidnosti. Po izkušnjah sodeč se namreč starši velikokrat odločajo za nezgodno zavarovanje svojih otrok tudi na podlagi raznih dnevnih odškodnin in bolnišničnih nadomestil. Dnevna in podobna nadomestila so smiselna predvsem za osebe, pri katerih je njihov zaslužek dejansko odvisen od njihove delovne sposobnosti. »Možnost, ki vam lahko koristi in jo velja preveriti pa je, ali zavarovanje omogoča kritje stroškov tudi staršem, ki morajo zaradi nezgode otroka ostati z njim v bolnišnici v času zdravljenja,« izpostavlja Mojca Štrucl iz Zveze potrošnikov Slovenije.

 

Je vaš otrok športnik?

Klasična nezgodna zavarovanja za otroke običajno izključujejo nezgode, do katerih pride pri aktivnem športnem udejstvovanju oziroma na treningih, uradnih športnih tekmovanjih. Skrbno preverite, katere zavarovalnice vam ponujajo nezgodno zavarovanje, ki je posebej namenjeno aktivnim športnikom.

 

Nasvet ZPS

1. Razmislite, kakšno zavarovanje vaš otrok potrebuje.

2. Če menite, da o zavarovanju nimate dovolj informacij, prosite zavarovalnico za dodatna gradiva in pojasnila glede ponudbe.

3. Podrobno preverite splošne pogoje zavarovanja.

4. Pozanimajte se, od kdaj do kdaj traja zavarovalno kritje, katere nevarnosti vključuje, kakšne so omejitve posameznih kritij, višine zavarovalnih vsot ter način izplačila zavarovalnine.

5. Zavarovanja ne sklepajte, dokler ne razumete celotne vsebine ponudbe.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Razbijamo mite o robotskih sesalnikih iRobot
Kljub temu, da si zaslužijo oznako najboljših domačih pomagačev, se robotskih sesalnikov še vedno drži nekaj trdovratnih...
4
Znižano plačilo vrtca
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla po...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2
Kaj moram vedeti o vzajemnih skladih?
Preden se odločite za varčevanje za otroka v obliki vlaganja v vzajemne sklade, se poučite o tej obliki investicije.
2



100 mladim podarimo 3 obroke kredita
NLB bo 100 mladim povrnila 3 mesečne obroke kredita v skupni vrednosti do 1.000 EUR. Preverite, kako lahko sodelujete v ...
Od 1. marca višji otroški dodatek – za kol...
1. marca se usklajuje višina socialnih transferjev, ki se zvišuje za toliko kot so se v preteklem letu zvišali stroški o...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?