|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nega nežne dojenčkove kože

Otrok in družina, 24.2.2017
Negi dojenčka starši že od njegovega rojstva naprej posvečajo veliko pozornosti. Svojega malega princa oziroma princesko bi najraje zavili v vato in mu/ji dali vse, kar lahko, vendar pa velja poudariti, da pri negi dojenčka ne gre pretiravati.

image
Dojenčkova koža je še posebej občutljiva in nežna.
/11


Koža je organ z daleč največjo površino. Našemu organizmu zagotavlja obrambo in zaščito pred izgubo njemu lastnih snovi (predvsem vode), pomembno vlogo pa ima tudi pri regulaciji telesne temperature. Prek čutilnih telesc in senzibilnih živcev je koža posrednik med organizmom in okolico ter tudi čutilni organ za dotik in bolečino. Ker te naloge lahko neprekinjeno opravlja le zdrava in nepoškodovana koža in ker je dojenčkova koža veliko občutljivejša kot odrasla, je njena nega še toliko bolj pomembna.
 


Otroška koža ni enaka koži odraslih

Koža dojenčkov in majhnih otrok se od kože odraslih razlikuje predvsem v tem, da je tanjša in bolj navlažena. Šele z meseci postopoma pridobiva strukturo in fiziologijo, podobno koži odraslih. Poglejmo še nekaj razlik:

  • V povprečju je koža majhnih otrok petkrat tanjša od kože odraslih
  • Glede na težo dojenčka zavzema površina njegove kože v primerjavi z odraslim veliko večji delež
  • Koža dojenčkov je bolj prepustna, občutljivejša in bolj nagnjena k izsušitvi
  • Zaradi slabše strukture hidrolipidnega sloja (sestavni del povrhnjice) pri dojenčkih je zmanjšano izločanje vseh kožnih žlez
  • Medcelične vezi v dojenčkovi koži so rahlejše kot pri normalni koži odraslih
  • V prvih tednih po rojstvu je pH-vrednost dojenčkove kože blizu nevtralne (pH 7), zato koža ni sposobna nadzorovati rasti mikroorganizmov; posledično je manjša tudi odpornost proti okužbam
  • Kislinski plašč kože, ki otroka ščiti pred kožnimi boleznimi, nastane že v prvih tednih življenja
  • Regulacija temperature z znojenjem pri dojenčkih še ne funkcionira popolnoma
  • Ker se koža dojenčkov izgrajuje postopoma, se hitreje obnavlja, zato se hitreje celi in zdravi

Pri negi otroške kože moramo upoštevati njene značilnosti, ki jo delajo občutljivejšo za sestavine negovalnih in kozmetičnih izdelkov. Nekatere od njih se namreč pri otrocih bolj absorbirajo in tako preidejo v organizem.


Osnovna nega dojenčkove kože

Osnovna nega dojenčka se prične z jutranjim umivanjem in previjanjem ter se v ritmu s hranjenjem nadaljuje skozi ves dan. Nego vedno pričnemo pri obrazu in postopoma prehajamo po telesu navzdol. Najbolje je umivati dojenčka z mlačno tekočo vodo oziroma (v primeru občutljive ali razdražene kože) s prekuhano vodo. Občasno je primerna tudi uporaba oljnih robčkov, vendar se moramo zavedati, da lahko s pretirano uporabo le-teh zamašimo kožne pore in izzovemo preobčutljivost nanje. Primerni so predvsem na potovanjih in sprehodih, ko je treba očistiti umazane predele telesa ali pa je potrebno previjanje in v bližini ni tekoče vode.
 
 

Nežno in blago čiščenje

Čiščenje dojenčkove kože mora biti nežno in blago. Pri kopanju dojenčka naj bo temperatura vode približno 37 °C. Da preprečimo izsuševanje kože, je dobro, da dojenčka izmenično umivamo en dan z milom, en dan samo z vodo. Priporočljivo je uporabljati trda mila (pH 5,5), tako za telo kot za lasišče. Takšna mila namreč stabilizirajo kislinski plašč in preprečujejo razrast mikroorganizmov.
 
Pri nekaj mesecev starih otrocih lahko uporabljamo tudi tekoča mila za telo in lase. Pri tem je treba paziti, da mila ne vsebujejo umetnih barvil, agresivnih dišav in sestavin, ki dražijo kožo in oči. Priporočljivo je, da so obogatena s hidratantnimi olji (na primer mandljevim oljem).
 
 

Ko je koža razdražena …

Pri razdraženi koži, rdečici in blagem pleničnem izpuščaju je priporočljivo uporabiti dodatne kreme, mazila ali paste. Sestavine, ki jih omenjeni izdelki najpogosteje vsebujejo, so:

  • smukec, ki preprečuje trenje na koži
  • cinkov oksid, ki deluje adstringentno – zožuje površinske krvne žilice
  • bizmutov subgalat, ki deluje blago antiseptično
  • izvleček kamilice s protivnetnim delovanjem ter
  • ribje olje, ki vsebuje veliko vitamina A in pospešuje obnovo povrhnjice


Občutljiva ritka

Previjanje naj poteka na tri ure, razen ponoči, ko se lahko eno previjanje izpusti. Plenični predel je treba negovati zelo skrbno, predvsem v vročih poletnih dneh, da se ne pojavi plenični izpuščaj, ki ga povzročajo vlaga, drgnjenje in amonijak v ostanku urina in blata. Umito spolovilo namažemo z negovalnim mazilom, ki kožo neguje in ščiti. Najbolje je, da uporabljamo čim bolj kakovostne in zračne plenice. Prav tako pa je pomembno, da dojenčka pustimo čim dlje odvitega ter ta čas izkoristimo za igro in blago masažo dojenčkovega trebuščka v smeri urnega kazalca, kar preprečuje kolike.
 
V vročih dneh še posebej poskrbimo za gubice za ušesi, pod pazduho, v dimljah in pod koleni. Dodatno jih negujemo z mandljevim oljem in po potrebi posipamo s pudrom (smukcem).


Posebna nega malih očk

Vsako dojenčkovo oko moramo očistiti z novo gazo ali bombažno krpico, od zunanjega kotička navznoter. Če pride do blagega solzenja ali rahle razdraženosti, oči spiramo s sterilno fiziološko raztopino. Če se stanje ne umiri ali se rdečica stopnjuje in v očesnih kotičkih nastajajo gnojni izločki, je priporočljivo obiskati pediatra.
 
Ne pozabimo na ušesa: preprosto jih obrišemo z vlažno bombažno krpico. Enako ravnamo z zaceljenim popkom.
 

Izdelki za nego

Za nego kože dojenčka so primerni predvsem blagi in nevtralni kozmetični izdelki, ki ne dražijo njegove kože. Pomembno je, da je večina sestavin naravnih in da so izdelki dermatološko preizkušeni.


1. Izdelki za obraz in telo

Za nego kože obraza in celega telesa (tudi za vsakodnevno nego v predelu plenic) je najprimernejše hladilno mazilo z olivnim oljem ali krema z mandljevim oljem. Oba delujeta protivnetno in sta namenjena negi zdrave kože ter zaščiti rahlo razdražene kože. Po nanosu se namreč na koži ustvari tanka zaščitna plast (navadno vsebujeta vazelin, lanolin itd.).
 
Vsebnost nenasičenih maščobnih kislin v hidratantnih oljih pripomore k temu, da koža postane gladka in prožna. Za nego kože telesa se po potrebi svetujejo tudi kreme, mazila in losjoni, ki vsebujejo dekspantenol. Ta pospešuje obnavljanje povrhnjice kože in zaradi sposobnosti vezave vlage ugodno vpliva na vlažnost kože.


2. Mila za dojenčka

Za čiščenje dojenčkovega telesa uporabljamo mila. V otroški negovalni kozmetiki odsvetujejo alkalna mila s pH 9–10, saj spremenijo pH-vrednost kože. Priporočljivo je uporabljati sindete, to so »nadomestna« mila s pH 5,5, ki združujejo posebno nežne sestavine, prilagojene občutljivi otroški koži. Kožo nežno čistijo in ščitijo ter ji vračajo naravno maščobno ravnovesje. Velikokrat vsebujejo še dodatne snovi, ki kožo mastijo in v njej zadržujejo vlago (na primer mandljevo olje) ter s tem preprečujejo, da bi se pri umivanju in kopanju nadražila in izsušila.
 
V prvih šestih mesecih pa tja do enega leta se lahko za umivanje glave uporablja blago alkalno milo. Za starejše dojenčke in otroke je na trgu moč dobiti tudi kombinirane izdelke za umivanje telesa in las. Šamponi morajo biti učinkoviti in morajo vsebovati površinsko aktivne snovi, ki so dovolj blage, da ne dražijo kože in oči.


3. Negovalna olja in pudri

Olja, predvsem mandljevo, se uporabljajo za čiščenje kože in odstranjevanje ostankov krem in pudra ter za preprečevanje izgube vlažnosti kože. Hitro se razporedijo po koži in le delno prehajajo skoznjo. Na koži naredijo film, ki preprečuje izsuševanje in trenje kože z oblačili in plenicami. Nekateri pediatri se z uporabo olj ne strinjajo, saj lahko onemogočijo normalno dihanje kože.
 
Za nego otroške kože lahko uporabljamo tudi pudre. Njihova glavna funkcija je, da adsorbirajo vlago na koži ter jo zaščitijo pred draženjem in trenjem z obleko. Imajo tudi blag hladilni učinek.
 
Če se boste pri uporabi vseh omenjenih izdelkov za nego dojenčkove kože držali načela zmernosti, bo koža vašega malčka zagotovo sijala od zdravja, to pa je nedvomno največ, kar lahko zanj storite.

 
VIR:
Teden zdravja v lekarnah: nega dojenčka, gradivo za novinarje, Lekarniška zbornica Slovenije, Ljubljana, 2008.

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pomen imena Zala
Prvo dekliško ime, ki se je prebilo v polfinale EPSKE bitke imen, je Mia. Nasproti ji je stalo ime Zala.
6
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
Najlepša voščila za mamo
Ravno takrat, ko potrebujemo navdih za čestitko, ki bi jo radi namenili mami, se nam rado pripeti, da ostanemo z izprazn...
5
10 smešnih situacij utrujenih mamic
Vsaka mamica vam lahko pove, da je materinstvo najlepše, pa tudi najtežje hkrati. Preberite resnične in zelo smešne situ...
4



Cepljenje proti noricam
Norice ali vodene koze je bolezen, ki je razširjena po vsem svetu. Bolezen je običajno mila in mine brez posledic. Če o...
Kaj pomeni, če je vaš dojenček hipoton?
Hipotonija pri dojenčku pomeni, da ima nižji mišični tonus, kar se kaže s počasnejšim krčenjem mišic pri dražljaju. Kdaj...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?