|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nepravilna drža in neaktivnost otrok

P.L., 22.12.2011
Otroci se morajo gibati, biti aktivni in najboljši zgled zanje so starši. Če je aktivna vsa družina, se rekreira skupaj, spodbuja drug drugega, je veliko lažje. Telesna aktivnost otroka igra pomembno vlogo tudi pri pravilni drži.

image
/11


Kako neaktivnost vpliva na otroka, kako ga spodbujati k športu, kako naučiti, da bo imel pravilno drži in kako ukrepati, če ima nepravilno, smo vprašali fizioterapevtko Špelo Gorenc Jazbec.

 

Zakaj je za otroke pomembno, da se dovolj gibajo?

Za otroke je zelo pomembno da se dovolj gibajo. Z gibanjem si gradijo mišični tonus, stabilnost, občutek svojega telesa, izboljšujejo ravnotežje, gibljivost. Zato je pomembno, da otroku omogočimo dovolj možnosti za gibanje in ga pri tem tudi uspodbujamo. Če otrok sam nima volje, da bi se ukvarjal z rekreativnim gibanjem (vožnja s kolesom, plavanje, igre z žogo, plezanje, ...) so mu starši lahko dober zgled. Če starši niso aktivni in se ne gibajo dovolj je pričakovati, da tudi otrok ne bo ravno ljubitelj aktivnega življenjskega sloga. Otroku veliko pomeni, če se mu pri igri in gibanju pridružijo tudi starši, hkrati pa mu nudijo motivacijo in zgled. Še posebej je to pomembno, kadar otrok veliko časa preživi za mizo, kjer riše, barva ali ustvarja kako drugače, če veliko časa preživi z gledanjem televizije ali celo za računalnikom. V takih primerih je gibanje še toliko bolj bistveno.

Če otrok preživi dovolj časa tako, da se veliko giba si s tem pomaga vzdrževati dober mišični tonus, ki mu pomaga tudi pri kakovostnem sedenju pri opravljanju opravil za pisalno mizo, pri sedenju za mizo med obroki, itd …

 

Na kaj moramo paziti, ko otroku kupujemo pisalno mizo, kakšen stol je zanj primeren, kakšna je pravilna drža, ko sedi?

Pomembno je tudi kakšna je površina na kateri sedi otrok med barvanjem, risanjem, za mizo med kosilom, ... . Površina na kateri otrok sedi mora biti čvrsta. če je površina mehka in se ugrezne se otrok težje aktivno vzravna in vzdržuje pokončno držo. Mehkejša kot bo površina na kateri otrok sedi, slabša bo njegova drža. Pomemben je tudi položaj nog, ki mora biti v vseh sklepih (kolk, koleno, gleženj) 90 °. Če je stol previsok mu pod stopala podložimo pručko ali kaj podobnega.

 

Kaj lahko storimo, če opazimo, da otrok ne sedi pravilno?

Veliko več boste dosegli, če otroka ne boste stalno opozarjali na primerno držo. Bolj kot verbalna opozorila bodo ostala v spominu tista, če boste odšli do njega in ga z rokami popravili in mu na tak način dali informacijo, ki si jo bo njegovo telo bolj zapomnilo, kot nenehna ustna opozorila.

 

Zakaj imajo nekateri otroci težave z mišičnim tonusom? Kako to preprečiti?

Otroci, ki že od vsega začetka niso pretirani ljubitelji športa ali vsaj rekreativnega gibanja ali pa so bolj nespretni, imajo velikokrat težave z mišičnim tonusom. To ni težava, ki bi se pojavila kar čez noč. Te težave so običajno prisotne že od rojstva, ki pa se velikokrat opazijo šele kasneje. Običajno starši te težave v obdobju dojenčka spregledajo. Ko pa otroci začnejo hoditi v šolo, se znajdejo v puberteti, takrat pa te težave postanejo bolj očitne. Velikokrat se izrazijo s slabšo držo telesa. Najpogostejše med težavami so skolioze in kifoze (sključenost ramen in prsnega dela hrbtenice).

V takih primerih je rekreativna aktivnost še toliko bolj pomembna. Pozorni moramo biti, da si otrok, ki ima na primer težave s skoliozo ne izbere športa pri katerem večinoma poudarja bolj eno stran telesa (tenis, badminton, …). Skupaj z otrokom izberemo šport, kjer je enako obremenjeno celotno telo in ni poudarek bolj na eni strani (plavanje, tek na smučeh, ples, plezanje, kolesarjenje, …).

Sigurno pa je pomembno, da v primeru težav z držo otroka primerno pogleda tudi specialist (razvojni pediater), ki se glede na resnost težav odloči za uvedbo fizioterapije ali pa otroka redno spremlja na kontrolnih pregledih.

 

Če imate tudi vi vprašanje za fizioterapevtko Špelo Gorenc jazbec, ga zastavite TUKAJ.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
11
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
11
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
9
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...
5



Mama, otroci so bili mirni, dokler nisi pr...
Si že kdaj slišala od svojega partnerja: Otroci so bili ves dan dobri in poslušni, a ko so te zagledali, so se začeli je...
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...