|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nevarnost okužbe z virusom KME

Ringaraja.net, 17.4.2013
Klopni meningoencefalitis (KME) je resno obolenje osrednjega živčnega sistema, ki se najpogosteje prenaša z vbodom okuženega klopa. Okužba se lahko prenaša tudi s pitjem okuženega nepasteriziranega mleka, predvsem kozjega, ali mlečnih izdelkov.

image
/11


Klopi postanejo aktivni v toplejšem vremenu, zato so okužbe pri nas najpogostejše v obdobju od pomladi do jeseni. Slovenija glede na obolevnost za KME sodi v sam vrh evropskih držav, vendar pa se za cepljenje, ki je edina učinkovita zaščita pred boleznijo, še vedno odloča premalo ljudi.


Prva faza bolezni se prične približno teden dni po vbodu klopa z vročino, ki jo navadno spremljajo slabo počutje, bolečine v mišicah in glavobol. Pri večini bolnikov se po vmesnem izboljšanju, ki traja od nekaj dni pa do treh tednov, pojavi druga faza bolezni, ki jo spremlja visoka temperatura, močan glavobol, lahko tudi tresenje, motnje zavesti in zbranosti, včasih lahko pride do ohromitve. Približno 1% ljudi umre. Bolezen lahko pusti trajne posledice, med katere sodijo močni glavoboli, vrtoglavice, pareze, ohromelost, motnje sluha, zmanjšana sposobnost koncentracije, depresija in motnje razpoloženja ter motnje v delovanju avtonomnega živčnega sistema. Bolezen v večini primerov zahteva hospitalizacijo in močno vpliva na kakovost življenja tudi po okrevanju. Posledice bolezni so lahko tudi nesposobnost za opravljanje določenega dela in s tem povezana socialna stiska pacienta.


S KME obolevajo osebe vseh starosti. Bolezen ima običajno težji potek pri starejših bolnikih, ki imajo tudi večkrat posledice, vendar lahko KME pusti nevrološke posledice tudi pri otrocih. Zdravila, ki bi delovalo proti virusu KME, ni, zato zdravljenje poteka zgolj simptomatsko. Slovenija sodi med endemična področja in se glede na pogostost KME uvršča v sam vrh evropskih držav, okuženi klopi pa se nahajajo po vsej Sloveniji. Strokovnjaki opozarjajo, da je glede razširjenost KME v Sloveniji, cepljenih še vedno premalo ljudi. Precepljenih je zgolj 12 odstotkov prebivalstva.


Prof. dr. Franc Strle, dr. med., predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana poudarja: »Klopni meningoencefalitis je resna, vendar žal pri nas še vedno podcenjena bolezen, ki lahko pusti neugodne posledice na zdravju. Zaradi dolgotrajnega zdravljenja in rehabilitacije pa predstavlja tudi veliko finančno breme. Po nedavno objavljenih podatkih se največ obolelih zaradi KME v Sloveniji z virusom KME okuži med preživljanjem prostega časa v naravi. Prihaja toplejše obdobje, ko bodo aktivni tudi klopi, ki prenašajo povzročitelje različnih bolezni in lahko ogrožajo naše zdravje. Vse aktivnosti, ki potekajo na prostem, tako za odrasle kot tudi za otroke, predstavljajo tveganje za okužbo z virusom KME. Potrebna je tudi previdnost pri uživanju nepasteriziranega mleka, ki je prav tako lahko krivec za prenos okužbe z virusom KME. V Sloveniji se za cepljenje še vedno odloča premalo ljudi, čeprav strokovnjaki opozarjamo, da je cepljenje edina učinkovita zaščita pred boleznijo« in dodaja: »Zato je izvajanje kampanj osveščanja seveda nujno. V Avstriji, ki ima podobno sliko razširjenosti okuženih klopov kot Slovenija, se že vrsto let izvaja javna kampanja, ki je precepljenost proti KME povečala s 6 na 90 odstotkov in je lahko zgled tudi ostalim državam.«


Tveganju okužbe so izpostavljeni ljudje vseh starostnih skupin, tudi otroci, še posebej pa so izpostavljeni tisti, ki živijo na endemičnih območjih, se veliko gibajo v naravi oziroma opravljajo aktivnosti na prostem.


Cepljenje je edina učinkovita zaščita pred KME. Priporočajo ga vsem osebam od enega leta starosti naprej, ki se gibljejo ali živijo v območju, kjer je KME endemičen. Priporočljivo je, da se cepljenje opravi še pred aktivnostjo klopov, torej pred pričetkom toplejšega obdobja. Drugi odmerek sledi prvemu v obdobju enega meseca, tretji odmerek pa osebe prejmejo čez 6 do 12 mesecev. Poživitveni odmerek je potreben čez tri leta, kasneje pa na vsakih pet let, da se ohrani ustrezen nivo zaščite.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
7
Pomen imena Zala
Prvo dekliško ime, ki se je prebilo v polfinale EPSKE bitke imen, je Mia. Nasproti ji je stalo ime Zala.
5
Kako veste, da je dojenček visoko občutljiv?
Če je dojenček visoko občutljiv, je njegov živčni sistem veliko hitreje hiperstimuliran in razdražen, zato pogosteje jok...
4
Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
4



Reakcija po cepljenju otroka
Včasih se lahko po cepljenju otroka pojavijo neželeni učinki. Ti so običajno blagi in hitro minejo. Prav tako lahko prid...
3 najpogostejša vprašanja: Vročina pri doj...
Pri kakšni temperaturi lahko pri otroku govorimo o vročini? Kdaj otroka z vročino peljati k zdravniku? Kaj narediti ob p...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?