|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Slovenske bolnišnice in Covid-19: Zgodbe, ki se dogajajo v bolnišnicah ob epidemiji

Helena Primic, 30.5.2020
Razumem vse izredne ukrepe zaradi koronavirusa in tudi to, da otrok ni mogel biti prej sprejet na oddelek, toda še vedno je to, kar se je na urgenci dogajalo z mojim otrokom, malomarnost in nedopustno dejanje medicinskega osebja.

image
Tudi v času epidemije se v prvi vrsti rešujejo življenja.
/11


"Šestmesečni sin je dobil vročino iz srede na četrtek, kar smo pripisali izraščanju zob. Ker je do sobote nikakor nismo mogli zbiti, popoldne pa je začel še zavračati hrano in bruhati, smo ga zvečer odpeljali v dežurno ambulanto v Velenju, kjer so nas takoj napotili na Urgenco v Celje.

Na urgenci, kamor smo prispeli ob deseti uri zvečer, so mu najprej vzeli bris za Covid-19, nato je sina pregledal zdravnik, ki je naročil, da mu vzamejo kri, vstavijo kanalček za infuzijo in namestijo vrečko za urin. Potem so nas poslali v sosednjo ambulanto, da počakamo na izvide.

Ko smo čakali v ambulanti, je sin še dvakrat bruhal. S partnerjem sva se seveda prestrašila ter po celi urgenci iskala in klicala medicinske sestre, da pridejo pogledat sina. Ko sva jih vendarle priklicala, so nam povedale, da so krvni izvidi v redu in da naj počakamo.

Toda sin je ponovno bruhal. Spet iščeva sestre, da ga vendarle pogledajo in kaj ukrepajo. Ena izmed sester nama naroči, naj otroku ne dajeva nobene tekočine, toda sin ponovno bruha. Ponovno kličemo sestro, pride in ničesar ne ukrene. S partnerjem že v solzah prosiva sestro, da naj vendarle kaj storijo, mu vsaj vstavijo infuzijo, saj bo otrok dehidriral. Nič.

Sin je bil že povsem izmučen od joka in bruhanja, s povsem suhimi usti. Odgovor medicinske sestre na vse naše prošnje pa je bil, da dokler ne dobijo izvidov za Covid-19 (ki bi naj prišli šele v nedeljo ob 12. uri oziroma opoldne!), ne morejo ničesar storiti, saj ga pred rezultati izvida ne morejo sprejeti na oddelek. 

Ura je tekla, otrokovo stanje pa je bilo vse slabše, saj je medtem še večkrat bruhal. Ob sedmih zjutraj spet bruha, tokrat že zeleno-rumeno tekočino. Panična iščem kakšno sestro, nikogar nikjer. Prestrašena in jezna odidem pred vhod, kjer od dežurne zahtevam, da v ambulanto pošlje sestro oziroma zdravnika, da nujno pregleda otroka. Opišem ji situacijo in takoj odhiti po sestro iz jutranje izmene, ki pregleda otroka in posluša opis nočnega dogajanja.  Sestra vidno zaskrbljena odide po zdravnico, da čim prej pregleda otroka. Ko se skupaj z zdravnico vrne, sta obe vidno začudeni nad stanjem otroka in komentirata, da bi sin moral že ob sprejemu dobiti infuzijo, ki mu jo seveda takoj vstavita.

Vse do 12. ure, ko končno izvemo, da je test za Covid-19 negativen in da bodo otroka lahko sprejeli na oddelek, nas je jutranja izmena večkrat prišla sama pogledat in preverit stanje otroka - nam nudila vso potrebno zdravstveno oskrbo, ki smo jo močno pogrešali ponoči. 

Seveda razumem vse izredne ukrepe zaradi koronavirusa in tudi to, da otrok ni mogel biti prej sprejet na oddelek, toda še vedno je to, kar se je na celjski urgenci z mojim otrokom dogajalo ponoči iz 16. na 17. maja 2020, malomarnost in nedopustno dejanje medicinskega osebja, ki bi nam moralo nuditi pomoč, naredilo ni pa prav nič, četudi bi otrok lahko sredi bolnišnice dehidriral in morda celo umrl.

Ali ni naloga zdravnikov in medicinskih sester, da pomagajo in rešujejo življenja ne glede na to, ali je človek okužen s koronavirusom ali ne?," se sprašuje globoko razočarana mamica, ki je povsem upravičeno izgubila zaupanje v bolnišnice in zdravstveno osebje ter je bila pripravljena deliti svojo žalostno zgodbo tudi na Ringaraja.net.

 

Ali starši zares preveč dramatiziramo?

"Vsak starš lahko vedno opozori zdravstveno osebje na vsako spremembo zdravstvenega stanja svojega otroka, razumevanje stanja s strani staršev je lahko tudi subjektivno. Verjamem, da se zdravstveno osebje v naši ustanovi odzove na vsa opozorila staršev. Verjamem tudi, da je včasih slika stanja prizadetega otroka precej bolj dramatična za starše kot za strokovne zdravstvene delavce," smo prejeli odgovor predstojnika Urgentnega centra Celje, Andreja Strahovnika, dr. med.

Toda mamica iz zgornje zgodbe je večkrat opozorila in prosila za pomoč zdravstveno osebje, pa se ni nič zgodilo. Je mama zares dramatizirala? Če vzamemo v ozir odziv jutranje izmene, bi temu težko pritrdili.

 

PREBERITE TUDI: Zaščitne maske delajo več škode kot koristi

 

Zagotovilo: V prvi vrsti se rešuje življenje!

Kot smo lahko zasledili na socialnih omrežjih, je žal takšnih zgodb, ko so pacienti s sumom na okužbo s koronavirusom (ali tudi brez!) morali na nujne ukrepe in posege (recimo po kapi ali ob klicu rešilca, ki je zaradi namestitve zaščitne opreme kasneje prišel do pacienta v bloku) čakati dlje časa kot običajno, več kot bi želeli. In to povsod po Sloveniji.

Dr. Strahovnika smo zato zaprosili, da nam razloži, kakšen je pravzaprav uraden protokol v slovenskih bolnišnicah v času izrednih koronaukrepov.

"Tudi v času razglašene epidemije poteka oskrba otrok po veljavni doktrini in protokolih. Nujno pomoč tako nudimo v ambulanti, ki je primerno opremljena, osebje pa ustrezno usposobljeno. V času epidemije smo imeli organizirani vzporedni delovišči Pediatričnega urgentnega centra (PUC) - čisti in nečisti del, ki je namenjen obravnavi prizadetih otrok s sumom na Covid-19."

Kaj pa, če je situacija zares nujna, ko je pomembna vsaka sekunda, ali mora zdravstveno osebje tudi takrat upoštevati vse zaščitne ukrepe, ki lahko ukradejo življenjsko pomembne minute?

"Vsi zdravstveni delavci poznajo in upoštevajo doktrino in navodila, da v prvi vrsti rešujemo življenje. V času epidemije sta zato bili organizirani povsem enakovredni vzporedni delovišči PUC," nas je vendarle potolažil dr. Strahovnik.

Kakorkoli namreč obrnemo, je zagotovo veliko manjša škoda, če se recimo trije zdravstveni delavci okužijo s koronavirusom, kot da pacient umre, ker ga zdravstveno osebje ni pravočasno reševalo, ker je moralo pripraviti vso potrebno zaščitno opremo. 

 

PREBERITE TUDI: Ali respiratorji ubijajo paciente s koronavirusom?

 

Testiranja na Covid-19 bodo potekala tudi po 1. juniju 2020

Kot nam je zagotovil predstojnik Urgentnega centra Celje, v slovenskih bolnišnicah naj ne bi potekalo rutinsko testiranje vsakega pacienta na Covid-19, pa čeprav smo v uredništvo prejeli neuradne informacije, da v večini slovenskih bolnišnic "testirajo skoraj vsakega pacienta".

"Testirani so le tisti sprejeti bolniki, pri katerih je podan sum na okužbo s Covid-19, upoštevajoč tudi epidemiološko triažo v skladu s priporočili epidemiološke stroke. Enak način dela ostaja tudi po 1. juniju 2020."

Čeprav je torej epidemija preklicana in četudi vse več strokovnjakov opozarja na nezanesljivost trenutnih testov, bodo v slovenskih bolnišnicah do nadaljnjega še vedno potekala testiranja na Covid-19. Kako dolgo po 1. juniju, pa nam dr. Strahovnik ni znal odgovoriti. 

 

POGLEJTE TUDI VIDEO: Koronavirus in otroci - Pojasnilo pediatrinje

 

Zdravstveno osebje nas glede na razmere poziva k strpnosti

Kaj pa tako imenovani nenujni posegi, se bo vsaj to stanje po 1. juniju 2020 normaliziralo? "V naši ustanovi poteka obravnava nenujnih bolnikov tudi v času razglašene epidemije. V skladu z opravljeno triažo so obravnavani v skladu s stopnjo nujnosti obravnave. Vse dejavnosti potekajo v okviru možnosti v danih razmerah z upoštevanjem varnosti tako za bolnike kot zdravstvene delavce," smo prejeli odgovor predstojnika Urgentnega centra Celje.

Kaj pa vse tiste odpovedane operacije in pregledi, na katere opozarjajo tako bolniki kot nekateri zdravniki? Ali tudi ti preveč dramatizirajo kot preveč zaskrbljeni starši? 

 "Menim, da so naši bolniki, tako odrasli kot otroci, obravnavani v skladu z veljavno doktrino. Posebna pozornost je namenjena varni obravnavi vseh bolnikov, vsak zaplet je beležen in analiziran. Pozivamo k strpnosti reševanja morebitnih zapletov v danih razmerah, ko so delovni pogoji zagotovo slabši in obravnava zahtevnejša," k razumevanju poziva dr. Strahovnik in dodaja: 

"Ves čas, tako v času razglašene epidemije, kot v času po koncu razglasitve epidemije, se trudimo zagotoviti vso zdravstveno oskrbo z upoštevanjem novih standardov za zagotavljanje varne obravnave naših bolnikov. Zaupanje bolnikov si zdravstveni delavci pridobimo izključno s korektno in varno obravnavo naših bolnikov, čemur bomo tudi v bodoče namenjali vso pozornost. Organizacijo dela bomo prilagodili cilju zmanjševanja zamud, nastalih v času epidemije in z upoštevanjem vseh standardov varnosti."

Predstojnika Urgentnega centra Celje vsekakor držimo za besedo, pod katero bi se gotovo podpisale tudi ostale slovenske bolnišnice. Če se je bodo zares držali, pa bodo povedali pacienti, med katerimi upamo, da bo čim manj otrok in staršev, da bodo lahko skrbeli za svoje dojenčke in malčke.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
6
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
4
Ne prezgodaj na noge!
Med starši, še posebej pa med starimi starši, raznimi tetami in strici, velja prepričanje, da je otroka hoje potrebno na...
3
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
3



3 najpogostejša vprašanja: Vročina pri doj...
Pri kakšni temperaturi lahko pri otroku govorimo o vročini? Kdaj otroka z vročino peljati k zdravniku? Kaj narediti ob p...
Kaj je bolezen rok, ust in nog?
Bolezen rok, ust in nog je virusna infekcijska bolezen, ki najpogosteje prizadene dojenčke in otroke. Preverite, kako jo...