|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

VIDEO: Koronavirus in otroci - pojasnilo pediatrinje

Uredništvo Ringaraja.net, 22.3.2020
Do zdaj so pri nas potrdili okužbo s covid-19 pri 21 otrocih, nihče od teh pa ni potreboval bolnišničnega zdravljenja, sporočajo iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Pediatrinja v videu pojasnjuje, kako virus vpliva na otroke.

/11


Po navedbah pediatrinje, dr. Tine Plankar Srovin z infekcijske klinike UKC Ljubljana je do danes (20. marca 2020) najmlajši otrok okužen otrok s COVID-19 star 16 mesecev, najstarejši ima 18 let in do zdaj je bil pri vseh otrocih potek bolezni blag in brez zapletov.

 

V nadaljevanju izpostavljamo nekaj bistvenu poudarkov dr. Plankar Srovinove, ki ji lahko prisluhnete v videu zgoraj.

 

1. Potek bolezni pri otrocih je običajno bolj blag.

Otroci so tako kot odrasli dovzetni na okužbo, k sreči pa redkeje zbolevajo in tudi v bolj blagi obliki. Običajno pri otrocih okužba poteka bodisi brez simptomov oziroma z lažjimi simptomi v obliki prehlada ali blage pljučnice.

 

2. Za otroke virus ni smrten oziroma je izjemno malo primerov smrti otrok zaradi koronavirusa.

Zaradi koronavirsa ni bila do zdaj zabeležen noben primer smrti pri otroku, mlajšemu od 10 let. V starostni skupini od 10 do 19 let pa je smrtnost 0,2-odstotna.

 

3. Najpogostejši znak bolezni je blago povišana telesna temperatura.

Pri otrocih se kronavirus največkrat kaže z znaki povišane temperature, ki ne preseže 38 stopinj Celzija. Okoli polovica jih kašlja in kaže prehladne znake, do 15 odstotkov otrok tudi bruha ali ima drisko. V blatu se virus ne razmnožuje, tako da po sedanjih podatkih ne bi bil možen prenos novega koronavirusa z blatom.

 

PREBERITE TUDI: Kako lahko zaščitim otroka pred koronavirusom?

 

4. Bolan otrok mora ostati doma.

Otrok, ki zboli za covidom-19 MORA OSTATI DOMA, po možnosti izlorian od celotne družine, saj je otrok dober prenašalec bolezni, s čimer lahko ogrozi zlasti starejše z osnovnimi bolezni.

Pri blagih bolezenskih znakih je predvsem pomembno, da otrok dovolj pije, vročino se mu zbija s paracetamolom. Če ste kot starši kakorkoli zaskrbljeni oziroma če mu vročine ne morete zbiti, otrok težko diha ali je apatičen, pokličite svojega zdravnika za nadaljnja navodila.

 

5. Otroci lažje prenašajo bolezen, ker imajo drugačen imunski sistem kot odrasli.

Otroci naj bi bilo bolj odporni na covid-19, ker imajo nezrel oz. drugačen imunski sistem kot odrasli, saj so hudi poteki covida-19 povezani z imunskim odzivom. Otroci prav tako nimajo toliko kroničnih bolezni kot odrasli. Poleg tega imajo nezrel receptor, na katerega se veže novi koronavirus. Nazadnje pa otroci pozimi prebolijo več virusnih okužb, med njimi tudi navadni koronavirus. Kot pravi pediatrinja bi morda lahko te prebolele viroze dale blago zaščito tudi pred novim koronavirusom.

 

PREBERITE TUDI: Kako se z otrokom pogovarjati o koronavirusu?

VIR: UKC Ljubljana 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
50
Pomlad je prebudila tudi klope
S pričetkom pomladi se prebujajo tudi na prvi pogled nedolžni klopi, ki prenašajo vse prej kot nedolžen virus klopnega m...
26
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
8
Odlog vpisa v prvi razred - da ali ne?
V zadnjih letih se starši in vzgojitelji otrok, ki zaključujejo vrtčevsko obdobje, vse bolj srečujejo z vprašanjem, ali ...
7



Mikrosporija – najpogostejše glivice pri o...
Z dermatologinjo Tamaro Heraković smo se pogovarjali o glivicah pri otrocih. Povedala nam je, da je najpogostejša okužba...
Škrlatinka: Otrok jo lahko preboleva večkrat
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko z...