|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Na začetku je ritem hranjenja približno enak podnevi in ponoči. Kasneje pa dojenček začne ponoči delati vedno daljše razmake med enim in drugim hranjenjem. Do kdaj vaš dojenček še potrebuje nočno hranjenje?

image
Do kdaj vaš dojenček še potrebuje nočno hranjenje? (Foto: Freepik.com)
/11


Ritem hranjenja

Vsi novorojenčki in kasneje tudi dojenčki imajo približno enak ritem hranjenja. Nekje v razmaku dveh do štirih ur po navadi dojenček pokaže, da je čas, da ga mama podoji oziroma ga nahrani po steklenički. Na začetku je ta razmak približno enak podnevi in ponoči. Kasneje pa dojenček začne ponoči delati vedno daljše razmake med enim in drugim hranjenjem.

Vsaj nekje okoli tretjega, četrtega meseca otrokove starosti naj bi dojenček že prespal celo noč, brez vmesnega hranjena. Lahko tudi že prej. Seveda ni nič narobe, če se to zgodi že prej, saj si vsak starš želi, da bi njihov otrok čim prej spal čez celo noč. Če pri prej omenjeni starosti otrok tega še ni zmožen, pa je zadnji čas takrat, ko že začne z uživanjem goste hrane.

Če je dojenček že spal celo noč in se ponovno prične zbujati ponoči, je to lahko znak, da mu samo mleko ne zadošča več in je čas, da začnete z dodajanjem goste hrane, ki ga bo bolj nasitila tudi za čez noč. Ko začnete dodajati gosto hrano, ste lahko prepričani, da to otroku zadostuje za čez noč in vmesni podoji ali pa celo hranjenje po steklenički nikakor niso več potrebni.

 

imgUvajanje goste hrane                                                       

 

Nočno zbujanje dojenčka

Vendar se nemalokrat zgodi, da se otrok kljub temu, da je sit, ponoči še vedno zbuja. In takrat starši velikokrat naredijo napako, ki jo kasneje zelo težko odpravijo. Ko se dojenček zbudi, pomislijo, da se je verjetno zbudil, ker je lačen. Njihov dvom, pa še dodatno potrdi dojenček sam, ki nikakor noče zaspati nazaj, dokler ga mama ne nahrani. Po hranjenju dojenček ponovno zaspi. Vse to, da staršem vedeti, da je bil dojenček lačen in da so ravnali pravilno, ko so ga nahranili. Vendar temu pogosto ni tako.

Če dojenček včasih spi celo noč, spet drugič ne, to kaže na to, da se ne zbuja zaradi lakote. Če bi bil lačen, bi se zbudil vsako noč in ne le občasno. In ker starši zmotno mislijo, da ga je potrebno nahraniti, mu s tem sporočajo, oziroma dajo ritem zbujanja ponoči. Dojenček se hitro navadi na nočno hranjenje oziroma na nočno razvajanje v maminem naročju. Kajti velikokrat se zgodi, da ko ga želite nahraniti, le nekajkrat potegne mleko, nato pa zaspi. To zopet nakazuje na to, da v resnici ni lačen, le navajen je, da zaspi le ob hranjenju.


imgDojenček ponoči ne spi                                                     

 

Odvajanje od nočnega hranjenja

Sprva, se staršem to ne zdi nič posebnega, še z veseljem ga malo razvajajo in ga stisnejo k sebi. Vendar se kasneje zna zgoditi, da se bo dojenček zbujal vse pogosteje in ob vsakem bujenju zahteval mleko. In starejši ko je dojenček, težje se odvadi nočnega hranjenja, četudi v resnici tega ne potrebuje. Če starši ugotovijo, da se njihov otrok zbuja in noče zaspati nazaj, dokler ne dobi mleka, je pametno, da čim prej to navado skušajo odpraviti. Seveda je to težka naloga, saj bo dojenček zahteval svoje in ne bo vedel zakaj je kar naenkrat ponoči ostal brez mleka. Vendar staršem svetujem, naj bodo vztrajni, bolj kot bo njihov dojenček. Sigurno bo nekaj skupnih neprespanih noči, vendar verjemite, da vašemu dojenčku ne bo nič hudega. Če boste vztrajni, bo v nekaj nočeh vaš dojenček spoznal, da se ponoči ni potrebno zbujati in bo kmalu prespal celo noč. Seveda ga še vedno lahko stisnete k sebi, le mleka mu ne ponudite ali česa drugega kar bi mleko nadomestilo (čaj, sok, voda), razen če ni res žejen, bolan …

 

Skratka, če je dojenček zdrav in sit, ni nobene potrebe po nočnem dojenju ali steklenički. Če boste vztrajni bodo noči kmalu mirne in zjutraj boste bolj spočiti in naspani, tudi vaš dojenček bo bolje razpoložen. Ker ponoči ne bo jedel ali pil, bo več pojedel in popil čez dan, kar je tudi prav. Naspani in spočiti starši so veseli starši in enako velja tudi za dojenčke.

 

Špela Gorenc Jazbec je diplomirana fizioterapevtka razvojno-nevrološke obravnave in avtorica priročnika o Pravilnem ravnanju z dojenčkom ter spletne strani www.baby-handling.com.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pomen imena Zala
Prvo dekliško ime, ki se je prebilo v polfinale EPSKE bitke imen, je Mia. Nasproti ji je stalo ime Zala.
6
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
Najlepša voščila za mamo
Ravno takrat, ko potrebujemo navdih za čestitko, ki bi jo radi namenili mami, se nam rado pripeti, da ostanemo z izprazn...
5
10 smešnih situacij utrujenih mamic
Vsaka mamica vam lahko pove, da je materinstvo najlepše, pa tudi najtežje hkrati. Preberite resnične in zelo smešne situ...
4



Zeleno blato: kdaj je čas za zaskrbljenost?
Otroško blato je visoko na seznamu skrbi novopečenih staršev. Kaj pomenita barva in konsistenca? Kdaj je treba biti zask...
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?