|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nova raziskava: Nosečniška sladkorna bolezen ni povezana s pridobivanjem teže

P.Z., 14.4.2024
Nove raziskava, v katero so zajeli 8352 nosečnic kaže, da prekomerno povečanje telesne teže med nosečnostjo ni pomemben dejavnik tveganja za razvoj nosečniške sladkorne bolezni.

image
Nosečniška sladkorna bolezen lahko sproži prezgodnji porod. (Freepik.com)
/11


Včasih je veljalo, da prekomerno povečanje telesne teže med nosečnostjo lahko ogrozi vaše zdravje in zdravje ploda, ker naj bi bila takrat večja verjetnost, da se razvije nosečniška sladkorna bolezen.

Vendar nova raziskava, objavljena v Journal of Diabetes Investigation, v katero so zajeli 8352 nosečnic kaže, da prekomerno povečanje telesne teže med nosečnostjo ni pomemben dejavnik tveganja za razvoj nosečniške sladkorne bolezni, ne glede na indeks telesne mase pred nosečnostjo.

 

Kaj je nosečniški diabetes?

Nosečniška sladkorna bolezen se lahko razvije v nosečnosti, kot pove ime, pri ženskah, ki prej niso imele težav z uravnavanjem sladkorja v krvi. Njihovo telo ne more proizvesti dovolj inzulina ali ga učinkovito porabiti. Inzulin pomaga sladkorju vstopiti v krvne celice telesa, in če ni uravnan, to pomeni, da glukoza ne more vstopiti v celice, čemur sledi kopičenje v krvi, ki se kaže kot visok krvni sladkor.

V nosečnosti glukoza postane otrokov primarni vir hrane. Hormoni, ki podpirajo nosečnost in jih je vedno več, bolj kot posteljica raste, zagotavljajo določeno stopnjo odpornosti proti inzulinu, kar onemogoča, da glukoza pravilno vstopi v celice.

 

PREBERITE TUDI: Veg(etarij)anstvo v nosečnosti ni nevarno!

 

Težave, ki jih prinaša gestacijski diabetes

Sladkorna bolezen lahko poškoduje žile, živce, oči, ledvice in srce. Med nosečnostjo lahko povzroči visok krvni tlak, preeklampsijo, prirojene okvare, dojenček ima lahko veliko porodno težo in zaplete, hkrati pa lahko vpliva tudi na prezgodnji porod.

 

Pridobivanje teže med nosečnostjo in sladkorna bolezen

Čeprav je desetletja veljalo, da prekomerno pridobivanje teže v nosečnosti vpliva na pojav gestacijskega diabetesa, je nova študija pokazal drugače.

Avtorji študije so ugotovili, da je 1129 žensk v študiji, ki so razvile gestacijski diabetes, pridobilo manj teže kot ženske, ki niso zbolele za sladkorno boleznijo, tudi če so začele z višjim ITM pred nosečnostjo. Poleg tega ni bilo razlik v povečanju telesne mase v prvem trimesečju in pred presejalnim pregledom za gestacijski diabetes.

Kljub tem ugotovitvam, pa raziskovalci navajajo, da je prekomerno povečanje telesne mase še vedno lahko povezano z drugimi zapleti nosečnosti, kot je preeklampsija.

 

PREBERITE TUDI: Bonboni proti nosečniški slabosti

 

Pridobivanje teže med nosečnostjo je zdravo in normalno

Pridobivanje telesne teže med nosečnostjo je normalen in zdrav del procesa.

 

Pojavi se zaradi:

1) Razvoja otroka in posteljice

2) Povečanja volumna materine krvi in zunajcelične tekočine

3) Rasti maternice

4) Povečanja materinih prsi

5) Povečanja zalog materine maščobe


PREBERITE TUDI: Toksoplazmoza: So za okužbo res krive mačke?

 

V nosečnosti je pomembno, da sledite priporočilom in nasvetom svojega ginekologa, ki bo znal ukrepati v primeru, da do gestacijskega diabetesa pride.

 

Vir: Mother.ly

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
85
Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
8
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
7
VIDEO: Kako se telo med nosečnostjo spremi...
Telo med nosečnostjo se spreminja za to, da nudi podporo razvoju novega bitja. Poglejte si zanimivo simulacijo, kaj vse ...
7



Dr. Pušenjak: Cepljenje nosečnic
Z dr. Stankom Pušenjakom smo se pogovarjali o cepljenju nosečnic - kdaj in za koga se priporoča.
Urinska infekcija v nosečnosti - kako neva...
Kaj je cistitis - kakšni so simptomi cistitisa v nosečnosti, kako ga zdravimo in preprečimo ter ali lahko vpliva na otro...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?