|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Veg(etarij)anstvo v nosečnosti ni nevarno!

Helena Primic, 28.3.2022
Tudi z vegetarijansko in vegansko prehrano ste lahko zdrava nosečnica in donosite povsem zdravega otroka. Morate pa biti posebej pozorni na določena hranila!

image
Zaradi nosečnosti vam ni treba veliko spreminjati jedilnika. (Arhiv Ringaraja.net)
/11


Med ljudmi - pa žal tudi strokovnjaki za zdravje žensk! - je še vedno prisoten predsodek, da nosečnica s tem, ko se med nosečnostjo prehranjuje vegetarijansko ali vegansko, škoduje razvoju ploda.

Številne študije, predvsem pa nosečnice (med katerimi je tudi kar nekaj svetovno znanih, pa tudi slovenskih veganskih mamic), ki so tudi na vegetarijanski pa celo veganski dieti donosile povsem zdrave dojenčke, dokazujejo, da to vsekakor ne drži.

Je pa res, da se prehranske potrebe nosečnice razlikujejo od prehranskih potreb nenoseče ženske, zato mora tako vegetarijanska kot mesojeda bodoča mamica svoj jedilnik prilagoditi nosečnosti. To pa seveda ne pomeni, da mora jesti za dva!

Preverili smo, na kaj mora biti posebej pozorna vegetarijanska in veganska nosečnica.

 

Pet obrokov dnevno

Ne glede na to, kakšno vrsto hrane uživate, strokovnjaki v nosečnosti priporočajo vsaj pet obrokov dnevno. Otrok mora namreč ves čas biti preskrbljen s hrano in ga mama nikakor ne sme stradati. Prav zato so med nosečnostjo vse shujševalne kure strogo prepovedane! Tukaj pa preverite, zakaj v nosečnosti ne smete izpuščati zajtrka.

 

Čim več sveže zelenjave in sadja

Vsi vitamini in minerali, ki jih boste dobili iz sveže zelenjave in sadja, bodo pravi balzam tudi za razvoj otroka. Zato še posebej v nosečnosti ne pozabite vsak dan pojesti čim več sveže (najbolje ekološke) zelenjave in sadja. Dober nadomestek je tudi posušeno in zamrznjeno sadje ter zelenjava.

 

Žitarice naj bodo čim bolj raznolike

Ker otroček v vašem trebuščku potrebuje čim bolj bogato hrano z različnimi sestavinami, v času nosečnosti na svoj jedilnik dodajte čim več različnih žitaric. Tudi tiste, ki ste jih prej uživali morda redkeje: proso, ajdovo kašo, amarant, kvinojo, piro ... Bolj, ko bo jedilnik raznolik, manj je možnosti, da bi otroku manjkalo kakšno pomembno hranilo.

Ali ste že poskusili pripraviti domače rastlinsko mleko? Recept za ovseno, riževo in kokosovo najdete tukaj!


Hrana naj bo bogata s proteini

Proteini so eni izmed snovi, na katere je treba biti v nosečnosti z vegetarijansko oziroma vegansko dieto še toliko bolj pozoren. Glede na to, da ste se vegetarijansko/vegansko prehranjevali že pred nosečnostjo, ste gotovo že spoznali, kateri so najboljši rastlinski viri proteinov (od oreščkov in semen do stročnic in drugih manj znanih virov proteinov kot je na primer kvinoja).

Vegetarijanci imate na voljo tudi jajca in mlečne izdelke, pri katerih pazite, da izbirate zgolj takšne ekološkega izvora, saj lahko sicer otroku naredite več škode kot koristi, če mu boste z navadnim kravjim mlekom po krvi pripeljali še en en kup antibiotikov.

V nosečnosti bodite torej vsakodnevno pozorni, da ste v svoje telo vnesli dovolj proteinov, po katerih se potreba med nosečnostjo seveda zviša - nosečnica naj bi pojedla približno 75 gramov proteinov na dan. Številka je seveda odvisna od teže nosečnice in tedna nosečnosti.

Ali ste vedeli, da čičerika, ki je glavna sestavina humusa, vsebuje kar 25 odstotkov beljakovin, 60 odstotkov ogljikovih hidratov, koristne maščobe ter številne vitamine in minerale - A, B1, B2, B3, C, D, E, železo, fosfor, cink, mangan, kalij, kalcij in magnezij? Vsekakor obvezen namaz v nosečnosti!

 

Jejte hrano, bogato z železom

Železo je še ena snov, na katero morate biti v času nosečnosti posebej pozorni. Kaj hitro se lahko namreč zgodi, da postanete anemični, zaradi česar tudi otroček prejme manj hranil kot bi jih potreboval za optimalen razvoj. In brez skrbi - nosečniška slabokrvnost zelo pogosto ujame tudi mesojede nosečnice.

Železo se na srečo vegetarijancev skriva v veliko rastlinske hrane, ki jo je v nosečnosti dobro pogosteje dodati na jedilnik. Katerih je deset rastlinskih živil z največ železa, pa preverite na tej povezavi.

Pri iskanju optimalne hrane s čim več železa pa ne pozabite tudi na absorpcijo. Če boste ob obrokih pili kavo ali čaj, se bodo hranilne snovi težje absorbirale v kri. Bolje je, da zraven obroka, ki je poln železa, spijete sok, ki je bogat z vitaminom C (sveže iztisnjen sok limone, pomaranče, grenivke …) in s tem železu v hrani omogočite, da se še lažje absorbira v kri.

 

PREBERITE TUDI: Idealen obrok za veliko železa v nosečnosti

 

Bodite vsak dan vsaj eno uro na soncu

Če želite, da bo vaš dojenček imel zdrave zobe in kosti, že v nosečnosti potrebuje pravo dozo vitamina D. Vaše telo bo seveda ta dragocen vitamin, ki je v resnici hormon, črpalo tudi iz vaših skritih zalog, če ga bo zmanjkalo v krvi. Toda vitamin D za zdravje potrebuje tudi mama, zato bodite vsak dan vsaj eno uro na soncu in tako dobro poskrbite tako za svoje zdravje kot zdravje svojega dojenčka v trebuščku.

Pa ne pozabite svojih dni začiniti le s soncem, temveč svojo hrano tudi z začimbami, ki pomagajo pri zdravi nosečnosti. Katere so tiste začimbe ZA zdravo nosečnost, preberite tukaj!

 

Ne pozabite na pomemben vitamin B12

Pri vegetarijancih na splošno je pogosta težava pomanjkanje vitamina B12, ki je v nosečnosti še toliko bolj pomemben. V sodelovanju s folno kislino namreč skrbi za pravilen razvoj možganov. Prav tako je pomemben pri ustvarjanju rdečih krvničk in gradnji genetskega materiala. Njegov primanjkljaj je povezan tudi s tveganjem za prezgodnji porod, zato je dobro premisliti tudi o njegovem dodajanju. Kako ga dozirati, se posvetujte s svojim ginekologom. 

 

Omega 3 in 6 maščobne kisline ter kalcij

Med priporočljiva prehranska dopolnila za vse nosečnice, ne le vegetarijanke, spadajo tudi omega 3 in 6 maščobne kisline, če jih ne zaužijete dovolj s prehrano. Vegetarijanske nosečnice jih boste našle v oreščkih, lanenem semenu, konopljinih semenih, avokadu in drugih rastlinskih virih.

Če ste veganka, pa je pozornost dobro usmeriti tudi na to, ali zaužijete dovolj kalcija, ki je ključen za razvoj otrokovih kosti, mišic, srca in živcev, še posebej v tretjem trimesečju. Če ga ne bo dovolj v vaši prehrani, ga bo telo vzelo iz vaših kosti in zob, zaradi česar se lahko pojavijo težave z zobmi že v nosečnosti ali osteoporozo kasneje v življenju.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
8
Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
8
Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
6
Stres v nosečnosti lahko škoduje otroku
Rezultati najnovejših raziskav so pokazali, da lahko čustvena in psihična napetost v času nosečnosti slabo vpliva na ner...
5



7 sprememb vagine med nosečnostjo
Ste vedeli, da se pogosto med nosečnostjo spremeni tudi vaša vagina? O teh spremembah se govori le redkokdaj, zato vam r...
Kava in alkohol v času nosečnosti
Ali lahko nosečnica pije kavo in koliko skodelic dnevno? Ali lahko spije kozarec rdečega vina ali piva ob kosilu? Ali vs...