|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nosilka za nošenje otroka je varen in praktičen pripomoček, ki vam olajša vsakdan

Erika Arko, Tadeja Šterk, certificirani svetovalki za nošenje, 29.3.2022
Starši se za tolažbo otroka lahko poslužujemo tudi različnih pripomočkov za ohranjanje telesnega stika in s tem vzpodbujamo nastanek močnejše vezi med staršem in otrokom. Tako ni presenetljivo, da ljudje po svetu nosijo otroke že stoletja.

image
Dotik in bližina predstavljata najpomembnejša dejavnika v zdravem razvoju otroka. (Canva)
/11


"Otrok morda še nima izbrane poti, ampak dokler je povezan s teboj, se ne počuti izgubljenega."

~Gordon Neufeld

 

V prvih mesecih po porodu so dojenčki še posebno občutljivi. Prepoznajo vonj, glas in dotik matere, vse ostalo pa je za njih novo in nepoznano. Vsi ti novi dražljaji lahko dojenčka vznemirjajo ali preobremenijo.

Prepoznavanje teh znakov je lahko za novopečene starše poseben izziv, ker se dojenčki še ne znajo izražati drugače kot z jokom. Instinkt starša je, da otroka ob joku potolaži. Za tolažbo se lahko poslužujemo različnih pripomočkov za ohranjanje telesnega stika in s tem vzpodbujamo nastanek močnejše vezi med nami, starši in otrokom. Tako ni presenetljivo, da ljudje po svetu nosijo otroke že stoletja.


Nedavne raziskave razkrivajo, da so ljudje prve pripomočke za nošenje izumili že pred 2,2 milijonoma let. Med ostalim, njihovim raziskavam sledijo izsledki, da je odkritje tega neverjetnega orodja ključno vplivalo na našo evolucijo in povečanje človeških možganov.

 

Moderne nosilke, kot jih poznamo danes 

"V družbah, v katerih so dojenčki v tesnem fizičnem stiku z mamicami ali drugimi odraslimi, je pojav nespecifičnega joka manjši. Če vzamemo v obzir, da se je človeški novorojenček nosil praktično skozi vso zgodovino človeštva, se moramo resno vprašati, če mnogi dojenčki zmorejo dobro delovati brez konstantnega fizičnega stika z mamo ali drugimi odraslimi," piše Remo H. Largo, profesor pediatrije v Kinderspital Zuerich in oče treh otrok. 

Z napredkom človeštva so se razvile različne nosilke, ki so se z leti tudi izboljševale. Poleg navezanosti oziroma tesnega dotika, nam moderne nosilke omogočajo primeren ergonomski položaj otroka, ki je varen in ne zavira motoričnega razvoja. Staršem pa nudijo večjo svobodo v vsakdanjem življenju, so udobne in lepo razporedijo težo, tako da je nošenje udobno za oba.

 

nosilke

V družbah, v katerih so dojenčki v tesnem fizičnem stiku z mamicami ali drugimi odraslimi, je pojav nespecifičnega joka manjši. (FOTO: Canva)

 

Varni materiali in izdelava

Moderne nosilke so zašite iz materialov, ki so varni za otroka, tako ste lahko brez skrbi, če se dotikajo vašega malčka. Sponke so varnostno testirane, blago je barvano s primernimi barvili. Barvit svet tekstila v nešteto kombinacijah tkanja in potiskov omogoča, da se za vsak okus najde primeren tip nosilke, ki tudi stilsko dopolni izgled. Bombaž, volna, lan, svila in celo reciklirani materiali, vsak od njih ima posebno funkcijo. Nekateri dihajo, drugi odvajajo pot, tretji so zračni in zato še posebno primerni za vroče poletne večere.

 

Proste roke doma in na sprehodih

Starši majhnih dojenčkov ste se sigurno že znašli v situaciji, ko otrok želi biti v naročju, vi pa morate nujno še nekaj postoriti. Nosilke vam olajšajo vsakodnevna opravila ne da bi odložili dojenčka. Z mirnim dojenčkom se izognete stresnim situacijam in imate več časa za zadovoljevanje svojih potreb.

Proste roke vam omogočijo druženje oziroma posvečanje starejšim otrok, vodenje psa …

 

Priročnost in mobilnost

Z nosilko ste vedno popolno opremljeni za pohod po gozdu, sprehod po peščeni obali ali za stiskanje pod dežnikom pred dežnimi kapljami. Kadar nosilke več ne potrebujete, jo enostavno zložite, tako vas vedno pripravljena na naslednjo uporabo počaka v prtljažniku avtomobila ali v košari vozička. Nekatere nosilke lahko uporabite tudi kot priročen šal ali pokrivalo pred radovednimi očmi, med dojenjem.

 

VIR: www.skrbenstars.si



erika in tadeja

Kdo sva Tadeja in Erika?

Se spomniš kako diši novorojenček? Tiste dišave, ki v nas zbujajo željo, da nam dojenčka več ne bi bilo potrebno odložiti? Tako se začne najina zgodba in tudi zgodba Nosiva se, združenja svetovalk za nošenje. In najbrž tudi tvoja, ko prideš pokukat na našo spletno stran.

Sva mamici, raziskovalki, certificirani svetovalki za nošenje, ki naju je nošenje navdihnilo in poglobilo odnos s celotno družino. Čeprav prihajava iz različnih koncev Slovenije, se je najina pot srečala, ko sva iskali načine, kako si olajšati vsakdan z majhnim otrokom. Obe sva neprecenljivo pomoč našli v nosilkah.

Prvinska potreba po stiku z dojenčkom je v naju izoblikovala željo po nošenju, izpopolnjevanju in predajanju te vrline. Zato sva znanje nadgradili s strokovnim izobraževanjem. Zdaj ga želiva podeliti s teboj – v prvem slovenskem spletnem tečaju o nošenju otrok V objemu nosilke.

Več o tečaju izveš tukaj >>

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
16
Izbira imena: 5 stvari, ki jih je dobro ve...
Ena mama je delila zapis o izbiri otroškega imena oziroma o stvareh, ki bi jih rada vedela, preden se je odločila za otr...
7
5 stvari za zadovoljnega dojenčka v vročih...
Pripravili smo izbor izdelkov, ki jih letos potrebuje vsak dojenček, da bosta kljub vročim dnevom, ki prihajajo, letošnj...
6
Najlepša voščila za mamo
Ravno takrat, ko potrebujemo navdih za čestitko, ki bi jo radi namenili mami, se nam rado pripeti, da ostanemo z izprazn...
6



Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?