|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Petkova ideja za vikend: Obisk grobov z otroki

Helena Primic, 1.11.2019
Starši otroku iz skrbi, da ga ne bi s smrtjo preveč obremenili, pogosto rečejo, da umrli dedek v grobu "samo počiva". Toda takšna napačna informacija lahko otroka ne le zmede, temveč tudi močno prestraši.

image
Otroku pomagajte, da ohrani umirjen odnos do smrti.
/11


Ste se odločili, da boste letos grobove pokojnih sorodnikov in prijateljev obiskali skupaj z otrokom?

Preverite, kako otroka pripraviti na obisk grobov in na kaj je dobro, da ste na pokopališču pri otrokovem vedenju in čustovanju posebej pozorni.

 

Ko je pripravljen

Preden boste otroka odpeljali na pokopališče, preverite, da je otrok zares pripravljen. Za nekatere otroke je namreč obisk grobov čustveno zelo intenziven dogodek, ki mu morda še niso kos. Še posebej, če boste obiskali grob človeka, ki ga je otrok poznal in bil nanj močno navezan.

Zato otroku idejo, da bi šel z vami obiskat pokojno babico oziroma umrle sorodnike, ki so pokopani na pokopališču, najprej samo predstavite in preverite njegov odziv. Če vam odločno odgovori, da tega ne želi, ga raje ne silite in počakajte na drugo leto. 

 

PREBERITE TUDI: Z otrokom se je treba pogovarjati tudi o smrti

 

Otroku ne lažite, da dedi "samo počiva"

Starši otroku iz skrbi, da ga ne bi s smrtjo preveč obremenili, pogosto rečejo, da umrli dedek v grobu "samo počiva". Toda takšna napačna informacija lahko otroka ne le zmede, temveč tudi močno prestraši. Ali torej to pomeni, da bo dedek nekega dne vstal iz groba? In da se tudi jaz nekoč, ko bom šel v vrtcu počivat, ne bom nikoli več zbudil?

Zato otroku ne lažite in mu povejte resnico - da je dedek umrl oziroma da je v grobu pokopano njegovo telo, ki počasi razpada. Če verjamete v posmrtno življenje oziroma v prejšnja življenja in življenje po smrti, mu povejte, da je v grobu samo prazno telo, toda njegova duša je odšla med zvezde, od koder ga ves čas ponosno opazuje in čuva. 

 

Spoštljiv odnos do vseh umrlih in naravno sprejemanje smrti

Obisk pokopališča je odlična priložnost, da otroku z vzgledom in tihimi opozorili, če je otrok preglasen ali hodi po grobovih, pokažete spoštovanje do vseh umrlih ljudi in njihovih grobov. Ter njihovih žalujočih svojcev.

Nikar se ne izogibajte situacijam, da bi otrok videl žalujoče, kako jočejo ob grobovih. Tiho mu razložite, da je morda ljubljenega človeka izgubil pred kratkim, da ga zelo pogreša, da ga pogled na njegov grob spomni na vse lepe trenutke, ki jih je doživel z umrlo osebo, in mu je verjetno zato težko.

Bolj kot boste umirjeno sprejeli žalost in izgubo, ki spada k pokopališču in smrti, lažje bo vsa ta popolnoma naravna življenjska dejstva in občutke sprejel tudi otrok.

 

PREBERITE TUDI: Ko še nerojen otroček odide med angelčke ...

 

Umrle nosimo v srcu, ne na pokopališču

Ob koncu obiska grobov in obujanja spominov na umrle svojce pa vendarle ne pozabite otroku povedati, da spomine in vse občutke, ki jih čutimo do umrlih, nosimo v srcu in ne na pokopališču.

Da se umrlih v resnici ne spominjamo le na ta dan v letu, temveč vsakič, ko nas nekaj spomni na njih.

In da je ta dan v resnici le praznik, s katerim vsi ljudje pokažemo, da spoštujemo svoje umrle prednike in prijatelje. Da smo z njimi še vedno povezani, četudi jih fizično ni več med nami.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
10
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
9
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
7
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
6



BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?