|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Očetu pripada 30 dni plačanega dopusta

M. T., 9.1.2021
Očetovski dopust je dopust, namenjen očetom, da bi že v najnežnejši dobi otroka skupaj z mamo sodeloval pri negi in varstvu otroka.

image
Očka je pomemben v otrokovem življenju že od prvih dni (FOTO: Freepik.com)
/11


Da se lahko očka in mamica po rojstvu dojenčka skupaj čim lažje privajata na novo vlogo, je dopust, ki pripada očetu novorojenega otroka, izjemno dobrodošla možnost za prve tedne po rojstvu in tudi kasneje. Prisotnost očeta v življenju otroka je izjemno pomembna in tega se očitno zaveda tudi država, saj je na področju pravic očetov v zadnjih letih veliko spremenila v pozitivno smer.

 

PREBERITE TUDI: Kako uveljaviti pravico do pomoči ob rojstvu otroka? 

 

Koliko traja očetovski dopust po novem?

Pravico do očetovskega dopusta ima oče otroka in je neprenosljiva.

Oče izrabi najmanj 15 koledarskih dni od rojstva otroka do najpozneje en mesec po poteku starševskega dopusta/starševskega dodatka, preostanek do 30 dni pa kadarkoli do končanega prvega razreda osnovne šole otroka.

Neplačanega očetovskega dopusta ni več.

Oče nima pravice do izrabe prvih 15 dni očetovskega dopusta, če koristi porodniški dopust.

 

Kako lahko oče koristi očetovski dopust?

očka in mamica skupaj

Očetje lahko izrabijo vseh 30 koledarskih dni očetovskega dopusta skupaj, na primer ob rojstvu otroka.

Oče se lahko odloči tudi za deljeno izrabo dopusta, pri čemer mora najmanj 15 koledarskih dni izrabiti v strnjenem nizu v obliki polne ali delne odsotnosti od dela kadar koli od rojstva otroka do najkasneje enega meseca po poteku starševskega dopusta oziroma pravice do starševskega dodatka za tega otroka. Če jih izrabi manj kot 15 dni, mu preostanek do 15 dni propade. Preostanek (še 15 dni) lahko očetje izkoristijo v strnjenem nizu v obliki polne ali delne odsotnosti z dela do končanega prvega razreda osnovne šole.

 

Očetovski dopust lahko oče izrabi v obliki polne ali delne odsotnosti z dela, v strnjenem nizu (brez prekinitev) ali po dnevih. Zakon določa očetovski dopust vedno v koledarskih dnevih, kar pomeni, da je 15 koledarskih dni enakovredno 11 delovnim dnem. Kadar oče izrabi očetovski dopust po dnevih, se trajanje pravice določi v delovnih dnevih tako, da se upošteva 70 odstotkov pripadajočih koledarskih dni očetovskega dopusta.

 

Kakšno je nadomestilo?

Od 1. 1. 2019 očetovsko nadomestilo za vseh 30 koledarskih dni, za polno odsotnost z dela znaša 100 % osnove. To je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v strnjenih 12 mesecih. Kot zadnji mesec se šteje osnova, od katere so bili obračunani prispevki v predpreteklem mesecu od vložitve prve vloge za dopust, kar je na primer: plača, nadomestilo plače kot, na primer, bolniško nadomestilo, nadomestilo za nego otroka oziroma družinskega člana, starševsko nadomestilo, nadomestilo za brezposelnost ... Nadomestilo za delno odsotnost z dela je enako sorazmerno delu polne odsotnosti z dela.

 

PREBERITE TUDI: Materinski dopust

 

Nadomestilo pripada za delovne dneve oziroma delovne ure, ko je zavarovanec na starševskem dopustu, kot tudi za praznične in druge proste dni, določene z zakonom.

 

Na kakšen način uveljavljati pravico do očetovskega dopusta?

Pravico do očetovskega dopusta lahko očetje uveljavljate na centru za socialno delo (CSD) hkrati z uveljavljanjem pravice do materinskega dopusta oziroma najkasneje 30 dni pred potekom le tega. Na CDS oddate vlogo, v kateri pa še ni treba navesti datumov izrabe dopusta. Vlogo lahko oddate osebno ali elektronsko, obe obliki sta vam dostopni TUKAJ.

 

Pri uveljavljanju pravice do očetovskega dopusta morate biti pozorni na naslednje:

1. Vsak od staršev uveljavlja pravico do starševskega dopusta s samostojno vlogo.

2. Najkasneje dan pred nastopom očetovskega dopusta (po rojstvu otroka) se oglasite na centru za socialno delo, na katerem je mati uveljavljala pravico do materinskega dopusta oziroma ji je bila priznana pravica do materinskega dopusta

3. Vlogo morate oddati najkasneje 30 dni pred potekom materinskega dopusta.

4. Najkasneje 30 dni pred predvidenim nastopom očetovskega dopusta obvestite o nameri izrabe dopusta vašega delodajalca.

5. Ker se pravica do očetovskega dopusta pridobi šele po rojstvu otroka, morate o rojstvu otroka obvestiti center za socialno delo in predložiti obvestilo porodnišnice o rojstvu otroka oziroma rojstni list otroka.

6. V primeru zunajzakonske skupnosti je treba za uveljavljanje te pravice po rojstvu otroka predložiti zapisnik o priznanju očetovstva.

7. O izrabi 15 dni očetovskega dopusta po koncu starševskega dopusta za tega otroka mora oče obvestiti center za socialno delo zaradi izplačila nadomestila.

 

Podaljšanje očetovskega dopusta

Ob rojstvu dvojčkov ali več hkrati živorojenih otrok se očetovski dopust za drugega ali nadaljnjega otroka podaljša za dodatnih deset dni. Očetovski dopust se podaljša tudi ob posvojitvi dvojčkov ali več hkrati živorojenih otrok ali dveh ali več različno starih otrok do končanega prvega razreda osnovne šole najstarejšega otroka.

 

Druge osebe 

Do očetovskega dopusta so upravičene tudi druge osebe, ki dejansko negujejo in varujejo otroka po njegovem rojstvu (druga oseba ter materin zakonec, zunajzakonski partner ali partnerka registrirane istospolne partnerske skupnosti ter zakonec, zunajzakonski partner ali partner registrirane istospolne partnerske skupnosti osebe, ki koristi materinski dopust).

 


Vir: Ministrstvo delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Spletni viri različnih centrov za socialno delo

eUprava


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
15
Najlepša pomladna otroška imena
Prihaja pomlad in če ste v veselem pričakovanju, smo prav za vas pripravili seznam najlepših pomladnih imen za dekleta i...
14
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
11
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
6



Datumi izplačil socialnih transferjev za l...
Povezavo na tale članek si shranite med priljubljene, da boste imeli pomembne datume izplačil socialnih transferjev za p...
Lepe misli o mami
Nič ni narobe, če si lepo misel sposodimo od drugih, lahko pa nam je navdih za lastne besede, zato smo zbrali nekaj čudo...