|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Okrogla miza Oskrbimo Slovenijo

Uredništvo Ringaraja.net, 20.12.2011
Oskrbimo slovenijo – zagotovimo si hrano za jutri, aktivno sodeluj tudi ti

image
/11


 

 

Ekocivilna iniciativa (EKOCi) in Slovenski forum socialnega podjetništva sta v prostorih Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru organizirala okroglo mizo z naslovom: Oskrbimo slovenijo – zagotovimo si hrano za jutri, aktivno sodeluj tudi ti.

 

Namen okrogle mize je bil v osveščati javnost o pomenu prehranske samooskrbe in spodbujanju državljanov in državljank, da se aktivno vključijo v procese, ki bodo prispevali k doseganju 100% samooskrbe s hrano v Sloveniji. Na okrogli mizi so številni predavatelji predstavili priložnosti za razvoj novih zelenih delovnih mest, nove koncepte povezovanja, poslovni model socialnega podjetništva in samooskrbnih kooperativ ter primere dobre praks na področju zagotavljanja lokalne samooskrbe s hrano v Sloveniji. Okrogle mize se je udeležilo 240 udeleženk in udeležencev.


Irena Rotar iz Ekocivilne iniciative Slovenije (v nadaljevanju Ekoci) je v uvodnem nastopu občinstvo navdušila s srčnim nastopom v katerem je poudarila, da jo veseli, da so se iniciativi Oskrbimo Slovenijo pridružili tudi najbolj napredni strokovnjaki v Sloveniji, osveščeni kmetijski svetovalci in predvsem zavzeti posamezniki, ki spoštujejo drug drugega in svoje znanje in izkušnje delijo z drugimi. Pohvalila je tudi predstavnike kmetijske stroke in politike, ki so prisluhnili predlogom civilne iniciative in med katerimi še posebej izpostavila ministra za kmetijstvo mag. Dejana Židana. Povedala je tudi: »Z nami so zavzeti ljudje, ki znajo, zmorejo in hočejo delati dobro. Vsako dejanje šteje, vsak človek je pomemben. Pridružite se nam, skupaj nam bo uspelo.«


Katarina Hölzl, članica Ekoci in predsednica Slovenskega foruma socialnega podjetništva je predstavila projekt Oskrbimo Slovenijo in predstavila strateške cilje te največje ozaveščevalne akcije v Sloveniji. Predstavila je tudi nedavno ustanovljen Slovenski forum socialnega podjetništva in vse zainteresirane povabila k aktivnemu sodelovanju v Forumu in Ekoci.


Tadej Slapnik, član Ekoci in Slovenskega foruma socialnega podjetništva je predstavil poslovni model socialnega podjetništva in lokalnih samooskrbnih kooperativ, s katerimi je mogoče v sicer zahtevnem tržnem okolju, vzpostaviti nizko maržne prodajne poti in s tem pomembno prispevati k povečevanja lokalne samooskrbe s hrano in kreiranje novih tako imenovanih zelenih delovnih mest.


dr. Vesna Wingerl je predstavila pomen samooskrbe s hrano danes in v prihodnosti, dr. Martina Bavec je predavala o pridelavi hrane brez gensko spremenjenih organizmov, Fenči Predih o pridelavi hrane z kvalitetnim delom ter skrbjo za zdravje in dober pridelek, Matej Žonta pa je predstavil primer dobre prakse razvoja lokalnih samooskrbnih skupnosti projekta Urbane brazde.

Matej Magajna in Peter Čvan sta predstavila razvoj poštenih prodajnih poti, ki jih razvijajo v kooperativi Dobrote Slovenije. O količinskih zahtevah slovenskih javnih ustanov po ekoloških izdelkih in pridelkih je predavala Sandra Turnšek. Ministra mag. Dejana Židana je na okrogli mizi nadomestila mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, ki je predstavila prizadevanja ministrstva v sklopu programa Zagotovimo.si hrano za jutri, in v razpravi odgovarjala na številna vprašanja in pobude, ki so jih na ministrstvo naslovili udeleženci in udeleženke okrogle mize, ki jo je povezovala mag. Zdenka Kovač.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Želite piti boljšo vodo?
Brez vode lahko živimo le en teden, brez hrane en mesec. Voda je v našem življenju izjemno pomembna.
3
Priročnik nevarne kemikalije v našem življ...
Društvo ECHo je pripravilo priročnik za gospodinjstva z naslovom »Nevarne kemikalije v našem življenju in kako se jim iz...
3
Pismo Eko Vile - Drugačna šolska ura
Preizkušali smo jabolka, ugotavljali katera so kupljena v trgovini in katera na eko tržnici. Opazovali smo kalčke fižola...
3
Prebujena generacija
Evropska komisija vzpostavila posebno spletišče z naslovom Prebujena generacija (Generation Awake), namenjeno spodbujanj...
3



Ustvarjanje z zvokom v Vrtcu Češmin
photo
Mehurčki iz Vrtca Češmin so imeli 9. februarja prav poseben dan. Tega dne se niso igrali, kot se igrajo sicer, ampak so ...
Mladi so spoznavali ogrožene živalske vrste
Namen evropskih dni na poletnih taborih je bilo mlade seznaniti z Evropsko unijo in njenim delovanjem ter osvetliti priz...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?