|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otroci izdelovali iz odpadne embalaže

Uredništvo Ringaraja.net, 14.7.2017
V letošnjem projektu Eko-paket, ki že več kot deset let poteka v slovenskih vrtcih in šolah, je več kot pet tisoč otrok, učencev in dijakov ustvarilo 1.210 izdelkov, med njimi Aljažev stolp, Tower Bridge, Empire State Building, ovire za tek in druge.

image
Umetnina iz odpadne embalaže Vrtca Miškolin iz Ljubljane.
/31


Ob koncu šolskega leta se je zaključil projekt Eko-paket, ki v Sloveniji že dobro desetletje ozavešča otroke in mlade o pravilnem ločevanju in recikliranju odpadne embalaže za mleko in sokove. Najbolj zanimiv del projekta je ustvarjalni natečaj, kjer otroci izdelujejo domiselne, uporabne in dekorativne izdelke.

Letos je več kot pet tisoč otrok, učencev in dijakov ustvarilo 1.210 izdelkov, med njimi Aljažev stolp, Tower Bridge, Empire State Building, ovire za tek, družabne igre, ptičje krmilnice in druge.


Svetovne znamenitosti v razredu, športni pripomočki na igrišču

V okviru ustvarjalnega natečaja, ki je razdeljen na več starostnih skupin, so otroci v jesenskem in spomladanskem obdobju ter s pomočjo mentorjev izdelali slovenske in svetovne znamenitosti, kot so Aljažev stolp, Tower Bridge in Empire State Building ter družabne igre, za katere so tudi napisali navodila in jih preizkusili. Učitelje so navdušili tudi s športnimi pripomočki, na primer ovirami za tek, ki so jih potem uporabili pri urah športa. Nastale so tudi ptičje krmilnice, krmilnice za divjad in pomanjšane opazovalnice živali.

Vrtci in šole, ki so se najbolj izkazali v jesenskem delu, so si prislužili delavnico s praktičnim prikazom reciklaže odpadne embalaže za mleko in sokove v papirnici - s posebno napravo za mešanje odpadne embalaže z vodo so si ogledali proces razpuščanja in reciklaže ter embalaže.


Končni zmagovalci nagradnega natečaja Eko-paket 2016/2017

Vrtci:
1. mesto: Otroška igralnica Malina, Ljubljana
2. mesto: Vrtec Miškolin, Ljubljana-Polje
3. mesto: Otroški vrtec Metlika

1. triada OŠ
1. mesto: OŠ Ivana Babiča – Jagra Marezige
2. mesto: OŠ Marjana Nemca Radeče, POŠ Svibno
3. mesto: OŠ Šmarje pri Jelšah, POŠ Sveti Štefan

2. triada in 3. triada OŠ
1. mesto: OŠ Šmarje pri Jelšah, POŠ Zibika
2. mesto: OŠ Ob Dravinji
3. mesto si delita: OŠ Ivana Babiča – Jagra Marezige in OŠ Grad

Srednje šole
1. mesto: Biotehniški center Naklo
2. mesto si delita: IC Piramida Maribor – SŠ za prehrano in živilstvo in Gimnazija Ledina, Ljubljana
3. mesto si delita: Srednja trgovska šola Maribor in SŠ za gostinstvo in turizem Celje

Posebna kategorija
1. mesto: OŠ Brinje Grosuplje, PŠ s PP
2. mesto: OŠ Glazija, Celje
3. mesto si delita: Center za usposabljanje Elvira Vatovec Strunjan in OŠ Roje

 

V Sloveniji 40-odstotni delež, najboljši v Evropi celo 80-odstotni

V sklopu projekta Eko-paket parthnerji projekta vrtcem, osnovnim in srednjim šolam vsako leto razdelijo 10.000 rumenih vreč za dodatno spodbudo pri ločevanju. Kot so opozorili, je za učinkovito zbiranje pomembno tudi, da izpraznjeno embalažo sploščimo in odvihamo robove, zaradi česar zavzame v zabojnikih kar 20-krat manj prostora.

V Sloveniji delež ločeno zbrane embalaže za mleko in sokove postopoma narašča, lani je znašal 40 odstotkov. Partnerji projekta sicer opozarjajo, da bi lahko bil delež še višji, saj najbolj uspešne države v Evropi dosegajo tudi več kot 80 odstotkov. Letos spomladi so v Sloveniji organizirali tudi prvi projekt krožnega gospodarstva embalaže Tetra Pak, v katerem so sodelovali še družbi Ljubljanske mlekarne in Dana ter papirnica Lucart, ki odpadno embalažo za mleko in sokove reciklira ter izdeluje higienski papir.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja za vodo
Ste vedeli, da v povprečju vsak Slovenec porabi dnevno 117 litrov vode? In, če bi se morali ponjo odpraviti peš? Voda, n...
4
Reciklažna umetnost iz kartona
Recikliranje kartona je preprosto in zabavno.
3
Umetnije iz prave buče!
Jesen in zima prinašata veliko praznikov – tradicionalnih in tudi tistih malo manj tradicionalnih. Prazniki pa po navadi...
3
O zaključku akcije: Zapri vodo, uporabi lo...
TV voditeljica Ana Bešter in pevka Nuška Drašček sta leto 2011 začeli kot ambasadorki osveščevalne akcije »Zapri vodo, u...
3



Doma narejena razna čistila
V tem članku so zbrani recepti za številna čisitla. Za vse primere uporabite univerzalno čistilo za tla, torej malo kisa...
Na BIO kmetiji je lepo!
videophoto
Ringarajevci smo se s HiPP-om odpravili na potep na Bio kmetijo Ljubica. Preberite si in poglejte video, kako smo užival...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?