|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ustrezna hidracija je ključna za nemoteno igro in dobro razpoloženje otrok

Fitobimbi, 22.4.2022
Telo otroka je sestavljeno iz 75 % vode. Voda opravlja številne naloge v telesu in je ključna za ohranjanje najboljšega delovanja celic. Poskrbimo, da je otrok ustrezno hidriran, posebej v situacijah, ki povečujejo tveganje za dehidracijo.

image
Pri nadomeščanju izgubljene tekočine imajo pomembno vlogo tudi sladkorji, soli (elektroliti) ter sadje in zelenjava. (Shutterstock)
/11


Pomlad se je začela prebujati. Lepi sončni dnevi so več kot idealni za igro, otroci so na svežem zraku in aktivno raziskujejo okolico. Ker več časa namenijo igri, velikokrat pozabijo vmes piti. Posebno pozornost moramo nameniti mlajšim otrokom, ki težje izrazijo potrebo po pitju.


Težava ni le v tem, da otrok zaužije premalo tekočine. Pri dehidraciji je problematično tudi izgubljanje tekočine s potenjem, če je otrok na soncu, ali je telesno aktiven na vroč dan. Otroško telo se slabše prilagaja na višje zunanje temperature, in hitreje izgublja tekočino skozi kožo.

 

Pozorni moramo biti tudi na povečano izgubo vode iz prebavil, ko otrok bruha ali/in ima drisko zaradi črevesnih in drugih virusnih okužb. Ko je otrok bolan, je posebej občutljiv na dehidracijo, saj ne more obdržati tekočine v telesu, povišana telesna temperatura pa pospešuje znojenje.

 

Zato je pomembno, da prepoznamo vse naštete okoliščine, in otroku za varno igro, dobro počutje in nemoteno delovanje zagotovimo dovolj tekočine, ki vsebuje pravo razmerje elektrolitov, soli in sladkorjev.

 

otrok in pitje Otroci se zatopijo v igro, zato velikokrat pozabijo vmes piti. (FOTO: Shutterstock)

 

3 ključne snovi za optimalno hidracijo otrok

Pitje navadne vode je ključno za vzdrževanje optimalne hidracije, a pri blagi do zmerni dehidraciji je potrebno nadomestiti že izgubljeno vodo, kot tudi elektrolite, ki so se izločili iz telesa. Pri nadomeščanju izgubljene tekočine imajo pomembno vlogo tudi sladkorji, soli (elektroliti) ter sadje in zelenjava.

  • Sladkorji

Glukoza pomaga elektrolitom, da se absorbirajo v črevesju, a je ne sme biti preveč, saj visoke koncentracije sladkorjev samo še poslabšajo dehidracijo, hkrati pa pospešijo gastrointestinalne simptome, kot je driska. Gazirane pijače in sadni sokovi tako niso primerni za rehidriranje.

  • Soli (Elektroliti)

Soli telesu omogočijo, da lahko vodo optimalno uporabi. Natrij v obliki natrijeve soli je namreč pomemben elektrolit, skupaj z ostalimi minerali, kot so kalij in magnezij, usmerjajo vodo in tekočine tja, kjer so najbolj potrebne. Telesu pomagajo ohranjati ustrezno ravnovesje tekočin tako znotraj, kot tudi zunaj celic. Mešanica teh snovi mora biti v ustreznem razmerju.

  • Sadje in zelenjava

Večina svežega sadja in zelenjave namreč vsebuje med 80 % in nekaj manj kot 95 % vode, kar lahko znatno prispeva k našem vnosu tekočine. Po nekaterih podatkih je priporočeno uživanje 70–80 odstotkov vode iz tekočin, preostali del pa iz hrane. Sadje in zelenjava poleg vode vsebujeta še ključna mikrohranila in prehranske vlaknine.

 

driskaOtroško telo se slabše prilagaja na višje zunanje temperature, in hitreje izgublja tekočino skozi kožo. (FOTO: AdobeStock)

 

Ko ima otrok drisko, ne pozabimo na prebiotike

Če otrok izgublja tekočino, ker ima drisko, se poleg ustrezne rehidracije priporoča tudi uživanje prebiotikov, ki pozitivno spreminjajo razmerje med simbionti (prijazne bakterije) in patogeni ter s tem podpirajo črevesno mikrofloro.

 

Ko navadna voda ni dovolj

Z rehidracijskim dodatkom ste lahko brez skrbi, da bo vaš otrok optimalno hidriran, še posebej, če pije manj tekočine, pogosto pozabi piti, ali pa že izgublja tekočino zaradi driske, bruhanja in potenja.

 

Rehidracijski napitki za otroke – kaj izbrati?

Pomagate si lahko z rehidracijskimi praški, ki so namenjeni preprečevanju izgube tekočine ter nadomeščanju že izgubljene tekočine, ali zgolj vzdrževanju hidriranosti otroka.

Pri izbiri rehidracijskega dodatka imejte v mislih, da so otroci zelo občutljivi na katerekoli pomožne snovi, zato se priporoča naravne dodatke, ki nimajo dodanih umetnih sladil in barvil, ter imajo vse certifikate, ki pričajo o kakovosti proizvodnje in sestavin.

Večina rehidracijskih dodatkov nima prijetnega okusa in jih otroci le s težavo popijejo. Zato izberite dodatek, ki ima dodano aromo (naj bo ta naravna in ne umetna), zato da bo otrok z veseljem spil tekočino, ne da bi ga morali v to siliti.

 

pitje Za otroka izberite rehidracijski dodatek, ki ima dodano aromo (naj bo ta naravna in ne umetna), zato da bo otrok z veseljem spil tekočino, ne da bi ga morali v to siliti. (FOTO: Shutterstock)

 

Fitobimbi Rehidrato z naravno aromo banane za zelo dober okus

Naravni in certificirani dodatek iz linije za dojenčke in otroke nudi učinkovito pomoč v primeru prekomernega potenja in posledično izgube tekočine ob povečani telesni aktivnosti, povišani temperaturi ter v primeru driske in bruhanja.

Vsebuje pravo razmerje soli, elektrolitov in sladkorjev po priporočilih WHO organizacije, ter je obogaten s prebiotiki (FOS).

Prašek je pakiran v priročnih dozirnih vrečkah, ki jih raztopite v vodi, in je namenjen otrokom od 6. meseca starosti dalje. Dodana mu je naravna aroma banane za boljši okus, ki ga otroci naravnost obožujejo.

 

Starši bomo naredili vse, da bodo otroci dobro razpoloženi in uživali v nemoteni igri. Zato je pomembno, da spodbujamo uživanje tekočine, s pravim razmerjem temeljnih snovi, za nemoteno delovanje njihovega organizma.

 

Promocijsko sporočilo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
10
Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
6
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
4
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
4



Cepljenje proti noricam
Norice ali vodene koze je bolezen, ki je razširjena po vsem svetu. Bolezen je običajno mila in mine brez posledic. Če o...
Popek potrebuje posebno nego
Popkovnico, ki povezuje plod s posteljico, po porodu spnejo in prerežejo. Tako izgine fizična vez med materjo in otročič...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?