|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otroci sporočamo staršem

Lenka Vojnovič, 24.1.2010
Mednarodni dan otrok je Informacijski urad Sveta Evrope z otroki in za otroke obeležil na OŠ Janka Kersnika Brdo, Lukovica. Gostitelji so bili otroci.

image
/11


Že večkrat so nam dokazali, da njihova razmišljanja vodijo v pravo smer. Smer strpnosti, prijateljstva, spoštovanja, upoštevanja sogovornika in samega sebe. Dogodek so poimenovali Otroci sporočamo staršem in tako svoja razmišljanja glasno in jasno predstavili staršem, obiskovalcem, vrstnikom in strokovnjakom, ki so se prav prijazno odzvali in svoje znanje delili z vsemi udeleženci.
 
Osnovna šola Janka Kersnika Brdo stremi k ustvarjanju pogojev za strpno in spoštljivo skupnost. Tudi v okviru programa Sveta Evrope »Gradimo Evropo za otroke in z njimi« si skupaj prizadevamo zagotoviti spoštovanje otrokovih pravic, hkrati pa odpraviti in preprečevati vse oblike nasilja nad otroki. Kot je povedala ravnateljica Brigita Nojič »s povezovanjem šole, staršev in otrok ter odprtim komuniciranjem gradimo trden most in zaupanje, da se bodo otroci na šoli, kjer preživljajo toliko svojega časa, dobro in varno počutili«.
 
Mostove med otroki in odraslimi je prijetno povezovala Ana Marija Mitić, dogajanje pa so popestrili glasbeni nastopi pevskega zbora in drugih glasbenikov s šole. In ker so se otroci v zadnjem mesecu zelo intenzivno pogovarjali o telesnem, psihičnem in verbalnem nasilju, so Andrej, Manca, Mateja, Anamarie, Lea, David in Miha spregovorili o vsem tem, predvsem pa vsem prisotnim zastavili pomenljiva vprašanja. Nanje so poleg staršev odgovarjale tudi strokovnjakinje Klavdija Aničič - Društvo za nenasilno komunikacijo, Alenka Savnik - Center za socialno delo Domžale, dr. Mira Ažman - Zdravstveni dom Domžale.
 
Strokovnjaki in otroci so se strinjali, da je zelo pomembno, da si resnično prisluhnemo in da se tudi odrasli celo življenje učimo, da bomo pomembno vlogo starševstva odigrali uspešno in otrokom dali vse možnosti za dober in uspešen razvoj.
 
S posebno igrico o prašičku in volku so otroci vsem prisotnim predstavili vrstniško mediacijo in še enkrat izpostavili, da se moramo poslušati in da smo vsi lahko prijatelji.
 
Otroci so svojo ustvarjalnost lahko izrazili tudi na posebnih delavnicah, ki jih je zanje pripravil Zavod Enostavno Prijatelji. Na veselje otrok so sodelovali mnogi starši in tako zaključili prijeten večer, tako kot bi ga morali vsak dan - skupaj, nasmejani in v toplem vzdušju.
 

Sledijo vprašanja, ki so jih staršem zastavili otroci:
 
Kakšno mnenje o nasilju ste imeli v naših letih?
Kaj bi vi naredili, če bi vaš otrok padel v slabo družbo (cigarete, droge, pijača)?
Boste znali pomagati svojim otrokom?
Ste kdaj občutili posledice nasilja? Obrazložite to.
Kakšne oblike nasilja ste doživeli?
Vas je kdo kdaj pokaral glede vzgoje, reševanja težav?
Ali kdaj hočete vse po svoje? Zakaj?
Zakaj nekateri kadite pred nami?
Se zavedate, da ste otrokom zgled?
Pomembno je, da so otroci in starši povezani. Kaj menite o tem, da otroci vaše spraševanje večkrat doživljajo kot vsiljivo in nadležno?
Ali se starši otrokom dovolj posvetite?
Ali poslušate otrokovo mnenje?
Ali ste starši lep zgled svojim otrokom?
Kakšna kazen je primerna, če otrok naredi nekaj narobe?
Imate občutek, da vam otroci nekaj prekrivajo?
Kako otroci poskušajo dobiti vašo pozornost?
Ali vam otroci povejo svoje težave in jim ob tem svetujete?
Se takoj posvetite svojemu otroku ali odlašate?
Zakaj nasilni otroci težko dobijo prijatelja?
Kako se rešiti, ko nam kdo grozi?
Zakaj nasilje v družinah?
Kako ustaviti nasilje na osnovnih šolah?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
14
Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
7
Sprejemanje čustev in čustveno izsiljevanje
Popolnoma nič ni narobe, če jok spremlja bolečino, žalost (tudi pri odraslih). Vseeno pa otroka moramo naučiti, da jok n...
5
6. Križnikov pravljični festival
Za otroke bo zanimovo v petek, 9. junija 2017, na Vranskem, v soboto, 10. junija 2017, pa v Motniku, kjer se bo odvijal ...
5



Besede, ki jih morate kot starši uporabiti...
Kar otroku govorimo starši, ostane za vedno, zato preverite, katere stvari morate otroku izreči čim večkrat.
Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?