|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otrok na sovoznikovem sedežu

Metka Troha, 22.7.2010
Veliko staršev se sprašuje, kdaj njihov otrok sme sedeti na prednjem sedežu avtomobila in, ali je to za otroka varno. Zakon določa višino, pri kateri lahko otroka posedemo na sovoznikov sedež, vendar, ali je višina res edino merilo otrokove varnosti?

image
/11


Kaj pravi zakon?

Po zakonu (102. člen zakona o varnosti v cestnem prometu) mora biti “otrok, mlajši od 12 let ali manjši od 150 centimetrov, v avtomobilu zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni teži in telesni masi. V osebnem avtomobilu, v katerem zaradi konstrukcijskih lastnosti avtomobila otroka ni mogoče zavarovati na tak način, sme sedeti tak otrok le na zadnjem sedežu.” Kaj to pomeni? Zakon ne izključuje prevažanja otroka na prednjem sedežu, vendar mora biti otrok obvezno ustrezno pripet, torej v otroškem sedežu ali, če je dovolj velik, pripet z varnostnim pasom.


Kaj pa navodila za uporabo avtomobila oziroma otroškega sedeža?

Zakonsko torej ni ovir, da otroka posedete na prednji sedež in ga imate tako pod nazorom, vendar bodite pri tem pozorni tudi na to, kaj priporoča proizvajalec avtomobila oziroma izdelovalec otroškega varnostnega sedeža. Eden ali drugi lahko v svojih navodilih za uporabo predpišeta, da otroka (ali zgolj otroka določene starosti) ni dovoljeno prevažati na prednjem sedežu. Zato vam svetujemo, da pred odločitvijo najprej preberete navodila za uporabo avtomobila in otroškega sedeža. Če proizvajalca nimata zadržkov, lahko otroka prevažate na prednjem sedežu.


In varnost?

Strokovnjaki opozarjajo, da je otrok veliko bolj varen na zadnjem sedežu kot spredaj. S tem da otrok sedi zadaj naj bi se za tretjino zmanjšalo tveganje za otrokovo smrt ob trčenju. Pri nesrečah s čelnim trčenjem, ki so najpogostejše in najbolj nevarne, lahko otroka na prednjem sedežu vrže skozi prednje steklo ali v armaturno ploščo. Tudi če je ustrezno zavarovan, ga lahko predmeti, ki pri trku priletijo od zunaj, z večjo verjetnostjo poškodujejo kot če sedi zadaj. AMZS-jev test, v katerem so preizkusili različne načine prevoza otrok: dojenčkov, ki so obrnjeni v nasprotno smer vožnje in večjih otrok, ki gledajo v smer vožnje, ta opozorila strokovnjakov potrjuje tudi v praksi.


Varnostni meh je lahko zelo nevaren!

Po priporočilih je dojenčke najbolje prevažati v otroških sedežih, ki so nameščeni tako, da otrok gleda v nasprotno smer vožnje. Vendar tudi to dojenčku na prednjem sedežu ne zagotavlja popolne varnosti, če niste izključili varnostnega meha (več o tem tukaj). Dojenčki so v svojem sedežu namreč zelo blizu armaturni plošči, zato ob vklopu močan sunek varnostnega meha potisne otroški sedež proti naslonu avtomobilskega sedeža in pri tem nastanejo velike obremenitve na otrokovo glavo ter vrat. Te obremenitve so od dvakrat do trikrat večje – dosežejo lahko celo 150 kg – kot ob trku, kjer se varnostni meh ne sproži. Te obremenitve so tudi dokaj dolge in lahko povzročijo dojenčkovo smrt ali pa izjemno hude poškodbe, kar se je pokazalo tudi na testiranjih. Zato ne pozabite: pred namestitvijo otroškega sedeža na prednji sovoznikov sedež najprej izklopite varnostni meh! Pri nekaterih avtomobili lahko varnostni meh s posebnim stikalom izklopite sami, sicer pa vam to lahko uredijo na servisu. Če varnostnega meha ne morete izklopiti, potem ne vozite dojenčka spredaj.


Otrok kot sovoznik

Če boste vseeno morali na prednjem sedežu peljati katerega od otrok, naj spredaj sedi otrok, ki bo tesno privezan v otroškem sedežu, obrnjenem v smeri vožnje ali, če so vaši otroci že prerasli otroške sedeže, naj spredaj sedi tisti otrok, ki je največji oziroma najstarejši med njimi. Varnostni meh naj bo v tem primeru vklopljen, večjo varnost otroka pa boste zagotovili s tem, da boste prednji sedež pomaknili povsem nazaj, tako da bo otrok čim dlje od armaturne plošče. Če namreč otrok sedi preblizu varnostnemu mehu, se ob trku le-ta sproži neposredno v otrokovo glavo. Grobo blago, iz katerega je narejen varnostni meh, lahko povzroči odrgnine na obrazu, vroči plini, ki nastanejo ob njegovi sprožitvi, pa lahko povzročijo opekline na otrokovem obrazu. Če otrok sedi dovolj daleč od armaturne plošče, se ob trku varnostni meh v celoti napolni in varno zadrži otrokovo glavo ob njenem gibanju naprej. Tako je dejansko v pomoč pri zaščiti otroka ob trku.


Spredaj ali zadaj?

Otrok bo zagotovo bolj varen, če bo sedel pripet v otroškem sedežu na zadnjih avtomobilskih sedežih. V nekaterih primerih pa je lahko otrok, ob upoštevanju določenih pravil varen tudi spredaj, je pokazal AMZS-jev test. V avtomobilu brez zadnjih vrat, na primer, otroka težko pripnemo v otroški sedež zadaj, zato je bolje da otroka pravilno in tesno pripnemo v otroški sedež spredaj, kot pa da slabo namestimo varnostni sedež na zadnjih sedežih avtomobila oziroma, da otroka sploh ne pripnemo.


VIR: www.motorevija.si



Vse o cestnoprometnih predpisih, varnosti otroka in ostalih družinskih članov

na cesti in v avtomobilu, o zabavi med vožnjo in nevšečnostih, ki se lahko zgodijo prav vsakomur,

najdete v rubriki Otrok v avtu.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
50
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
15
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
13
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
8



Kaj storiti, ko natočimo napačno gorivo?
Na črpalki ste pravkar natočil poln rezervora goriva in ugotovili, da ste namesto dizelskega natočili običajno bencinsko...
Pomembno: Lupinico uporabljajte le v avtom...
K obvezni opremi novorojenčka sodi tudi lupinica. Pri nakupu bodite izbirčni, na prvem mestu sta varnost in udobje. Prev...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?