|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Varnostni meh (airbag) lahko ogroža otroka

K.M., 2.3.2010
Varnostni meh je problematičen zaradi silovitega udarca (udari s hitrostjo več kot 320 km/h), ko se le-ta sproži. Že odrasli lahko utrpijo resnejše poškodbe zaradi udarca varnostnega meha, pri otrocih so ta stanja še hujša.

image
Varnostni meh je nevaren za dojenčka in tudi za starejše otroke.
/11


Dejstvo je, da varnostni meh lahko poškoduje otroka. V ZDA je bilo do Septembra 2009 preko 250 primerov smrti otrok zaradi varnostnih mehov.  Varnostni meh je problematičen zaradi silovitega udarca (udari s hitrostjo več kot 320 km/h!) v telo človeka v avtomobilu, ko se le-ta sproži. Že odrasli lahko utrpijo resnejše poškodbe zaradi udarca varnostnega meha, pri otrocih so ta stanja še hujša.


Kako lahko ublažite udarec varnostnega meha?

Pri nameščanju otroškega sedeža na sprednji sedež morate biti posebej pozorni na to, da je varnostni meh izklopljen. Izjemno pomembno je, da nikoli ne namestite otroškega sedeža na sprednji sedež, ko je varnostni meh vklopljen! Če varnostnega meha ni mogoče izklopiti, pod nobenim pogojem ne prevažajte otroka na sprednjem sedežu. V primeru, da se varnosti meh sproži in zadene otroka, mu utegne udarec povzročiti smrtne poškodbe, saj varnostni mehovi niso narejeni za otroke in je udarec, ki naj bi ublažil trk udarne teže, enostavno premočan za nežno otroško telo. Tudi zadušitev ob sprožitvi je mogoča.


Nevarno tudi za večje otroke

Varnostni meh ni nevaren le za dojenčka, temveč tudi za starejše otroke, če sedijo na sprednjih sedežih. Otroci imajo šibkejši vrat, trebušni del in hrbet. Prav tako je njihova glava relativno večja v primerjavi s telesom kot v primeru odraslega človeka. Če se varnostni meh aktivira, so torej izpostavljeni direktnemu udarcu, ki je zanje lahko usoden. Za podrobnejše informacije o določilih v zvezi s prevozom otrok, si oglejte Zakon o varnosti cestnega prometa (ZVCP-1).

Pri avtomobilih, mlajših od letnika 2006, so varnostni mehovi na sprednjih sedežih že prijaznejši otrokom. Oblikovani so tako, da minimalizirajo tveganje poškodb otrok in manjših odraslih ljudi v primeru naletov pri nizkih hitrostih. Senzorji pri teh sistemih namreč omogočajo zaznavanje velikosti potnika in njihovo težo. Če senzor zazna, da se na sedežu vozi otrok, se bo aktiviral z manjšo silo. Kljub naprednejšim sistemom je vsekakor bolje prevažati otroke na zadnjih sedežih, kot velevajo predpisi. Če vas zanima več o (ne) varnosti varnostnih mehov, vas na forumu čakajo nasveti uporabnikov in moderatorjev.



Vse o cestnoprometnih predpisih, varnosti otroka in ostalih družinskih članov na cesti in v avtomobilu, o zabavi med vožnjo in nevšečnostih, ki se lahko zgodijo prav vsakomur, najdete v rubriki Otrok v avtu.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
21
"Otrokov dolgčas predstavlja tretjino ...
Psihologi trdijo, da je dolgčas največji vir vseh težav tudi pri odraslih, še posebej pa pri otrocih.
5
Ganljiva fotografija sestre in bolnega brata
Mamica štiriletnega Backetta, ki so mu diagnosticirali levkemijo je delila fotografijo, zaradi katere je ganjen vse svet...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4



Ko otrok hoče vedno zmagati
Ko je otrok poražen, je seveda frustriran, saj je vendar želel zmagati. Nekateri otroci takrat jočejo, drugi se jezijo, ...
Pravilna uporaba avtomobilske klime
V toplejših dneh v avtomobilu hitro postane vroče in takrat pride še kako prav klimatska naprava. Zelo pomembno je, da k...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?