|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ovulacija in plodni dnevi

Uredništvo Ringaraja.net, 8.1.2024
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.

image
Semenčice namreč preživijo 4-5 dni, jajčece pa živi le 24 ur po sprostitvi iz jajčnika. (Foto: Freepik.com)
/11


Ovulacija nastopi, ko se jajčece, ki je dozorevalo v jajčniku, izloči ter prične svojo pot po jajcevodu v maternico. To je čas, ko je ženska plodna in ko lahko nezaščiteni spolni odnosi 4-5 dni pred tem in 24 ur po ovulaciji povzročijo nosečnost. Semenčice namreč preživijo 4-5 dni, jajčece pa živi le 24 ur po sprostitvi iz jajčnika. V tem času je možna oploditev, v kolikor do te ne pride, pa se odmrlo jajčece skupaj z maternično sluznico izloči - menstruacija. Kdaj v vašem ciklusu nastopi ovulacija, si izračunate tako, da od prvega dneva nasledje menstruacije odštejete 12 – 16 dni (pri 28 dnevnem ciklusu nastopi ovulacija 14 dan po začetku menstruacije), ali pa preprosto uporabite naš ovulacijski koledarček. V primeru spolnih odnosov normalno plodnega para imate v času ovulacije 25% možnosti zanositve pri vsakem ciklusu, to pomeni, da bo 75-85% žensk v enem letu zanosilo.


Načini ugotavljanja ovulacije


Najzanesljivejša metoda ugotavljanja ovulacije je opazovanje svojega telesa in sprememb skozi ciklus.

1. Izcedek iz nožnice (cervikalna sluz) – na začetku ciklusa (takoj po koncu menstruacije) je moten, lepljiv, gost ter ga je malo, vendar s približevanjem plodnemu obdobju postaja obilnejši, se zbistri in postane vlečljiv. Zadnji dan vlečljivega izcedka je ženska najbolj plodna, takrat nastopi ovulacija. Naloga izcedka je, da olajša semenčicam prehod v maternico. Po končani ovulaciji količina ponovno upade in izcedek postane gost in lepljiv.


2. Povišanje telesne temperature (bazalne temperature) – v času ovulacije (ob sprostitvi jajčeca) se telesna temperatura poviša za 0,3 do 1 stopinje zaradi hormona progesterona, ki pa potrebuje nekaj časa, da v telesu povzroči učinek povišanja temperature. To pomeni, da so plodni dnevi 2-3 dni pred povišanjem temperature in morda še na dan povišane temperature. Po ovulaciji ostane temperatura do naslednje menstruacije na višji ravni, tudi v primeru nosečnosti. Pri ugotavljanju ovulacije po tej metodi je pomembno, da si nekaj časa zjutraj redno merite temperaturo in si jo zapisujete v tabelo (graf). Po nekaj mesecih rednega merjenja bazalne temperature bo dan povišane temperature znan in s tem čas ovulacije (2-3 dni prej). Merjenje bazalne temperature: Bazalna temperatura se meri takoj zjutraj po prebujenju (preden sploh vstanete s postelje ali se pretegnete) po vsaj 6 urnem mirnem spanju pod jezikom ali v danki. Meri naj se vsak dan ob enakem času. Na bazalno temperaturo lahko vplivajo pomirila, uspavala ali poživila.


3. Bolečina v spodnjem delu trebuha – približno petina žensk ovulacijo »začuti« kot rahlo ali utripajočo bolečino v spodnjem predelu trebuha, ki lahko traja od nekaj minut do nekaj ur.


4. Ovulacijski testi – ugotavljajo povečano količino luteinizirajočega hormona (LH) v urinu, ki ga tvorijo možgani in povzroči ovulacijo. Ti testi so bolj natančni od merjenja telesne temperature in lahko napovejo ovulacijo do 36 ur prej, vendar pa niso stoodstotni. Napovejo lahko tudi lažno sprostitev jajčeca, saj podajo samo negativen ali pozitiven rezultat, ne pa vrednosti, možno pa je, da LH naraste tudi brez ovulacije. Testa ne uporabljamo vsak dan v ciklusu, ampak nekaj dni pred sredino ciklusa (v 28 dnevnem ciklusu 11 dan).


Ovulacijo lahko ugotavljate tudi v primeru, ko ne želite zanositi, vendar morate vedeti, da je ta način tudi v primerih rednega ciklusa in točne ovulacije nezanesljiv.

 

PREBERITE TUDI: Metode ugotavljanja plodnih dni

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
6
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
4
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
4
Ovulacija in oploditev
Ovulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstr...
4



Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
Ovulacija in oploditev
Ovulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstr...