|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Partnerska nesoglasja na dopustu

Uredništvo Ringaraja.net, 5.3.2024
Zakaj pride do prepirov na dopustu in kako se jim izogniti oz. kaj lahko storimo še pred dopustom, da jih preprečimo, smo povprašali doktorico znanosti s področja zakonske in družinske terapije Petjo Kovačevič.

image
Dopust je lahko odlična priložnost za poglobitev partnerskega odnosa. (Christianmingle.com)
/11


Komajda smo dočakali težko prisluženi dopust, da se bomo lahko odpočili, sprostili in si vzeli več časa tako za otroke in družino kot zase in partnerja, pa se spremo že v avtomobilu na poti na dopust. Včasih se napetost med partnerjema tako stopnjuje, da postanejo nemirni in "nemogoči" tudi otroci. Kaj storiti oz. kako se izogniti družinskim prepirom na dopustu, smo povprašali doktorico znanosti s področja zakonske in družinske terapije, Petjo Kovačevič.


Kaj hočem od dopusta?

"Vsak posameznik ima svoja pričakovanja, kako bo potekal dopust - kaj si želim, kaj potrebujem in kako bom to izvedel. Toda z mislijo nase in svoje želje se nam lahko hitro zgodi, da se začnemo boriti za to, kar smo si zamislili, da bi bilo oziroma moralo biti, pri tem pa pozabimo o svojih idejah, potrebah in željah obvestiti partnerja. Tako kot načrtujemo dopust v določenem časovnem okviru in na določeni lokaciji, je pomembno, da se s partnerjem pogovorimo tudi o tem, kaj pričakujeva drug od drugega, kaj želiva zase in kako želiva čas preživeti z otroki. Le tako lahko namreč spoznava namere drug drugega in skupaj poiščeva načine, kako jih udejaniti," svetuje Kovačevičeva, ki dodaja, da partnerji lahko ta pogovor izkoristimo tudi za to, da si zaupamo, kaj v partnerstvu pogrešamo.

"Dopust je lahko odlična priložnost za poglobitev partnerskega odnosa, saj se začasno odmaknemo iz vsakodnevnih zunanjih pritiskov in odgovornosti. Na tak način pridobimo dragocen čas, ki si ga končno lahko namenimo. Če ustvarimo sproščeno partnersko vzdušje, kjer si partnerja lahko zaupata, da bosta slišana v tem, kar potrebujeta, bo vsa družina na dopustu veliko bolj umirjena, spočita in zadovoljna," pojasnjuje sogovornica.

 

PREBERITE TUDI: Kako organizirati počitnice, ko nimate varstva?


Kaj pa, ko pride do prepira?

"Če se vendarle ujamemo sredi prepira in ga želimo čim prej zaključiti ter si ne »pokvariti« dneva ali celo dopusta, se moramo najprej ustaviti in razmisliti, kako se v tistem trenutku počutimo in kaj želimo sporočiti partnerju. Ali nas res jezi, kakšen apartma je rezerviral? Ali smo morda žalostni, ker nas ni vključil v izbiranje? Partnerju iskreno povejmo, kako se počutimo in kaj v tistem trenutku od njega potrebujemo in želimo. Prepogosto namreč zmotno predvidevamo, da partner pa že mora vedeti, kaj hočemo od njega. Dovolimo si povedati, kako smo si predstavljali dopust, kaj nas je presenetilo in kaj bi si želeli. Prepir bo tako postal priložnost, da drug o drugem izvesta nekaj novega, na videz nepomemben konflikt pa bo omogočil poglobitev odnosa in večjo povezanost," nas spodbuja Kovačevičeva, ki opozarja, da je pomembno, da konfliktov, posebno močno prepletenih z jezo in nespoštovanjem, ne rešujemo pred otroci. Kar je lahko na dopustu še toliko večji izziv, če smo na primer v kampu, na plaži, v hotelu ali restavraciji. 

"Ker nas je pogosto sram prepirati se pred tujci, lahko kakšno neprijetnost zadržimo ali jo ignoriramo in se ji poskušamo izogniti. Toda, če se nam takšnih občutkov nabere preveč in jih sproti (v okolju, kjer se dobro počutimo in brez prisotnosti otrok) ne razrešimo oziroma se o njih pogovorimo, se lahko hitro zgodi, da nas "presenetijo" ob najbolj nepravem času," starše spodbuja sogovornica, da tudi na dopustu ne pozabijo na iskrene pogovore.

 

PREBERITE TUDI: Telo moje žene ima sedaj brazgotine od carskega reza


Kava ali zmenek PRED dopustom

Četudi se na koncu vendarle "pobotamo", si na dopustu zares ne želimo družinskih prepirov. "Vsaj na dopustu želim imeti mir," sporočajo tako mame in očetje. Ali lahko kako zmanjšamo možnosti dopustniških nesoglasij?

"Partnerjem predlagam, da si dan pred odhodom na dopust vzamejo čas za zmenek, klepet ob kavi ali kratek sprehod. Čeprav je še veliko stvari za postoriti, bo takšen kratek čas v dvoje dovolj, da partnerja še pred dopustom uglasita svoje misli, želje in potrebe glede dopusta. Tako majhna gesta nam resnično lahko spremeni potek dopusta," svetuje Kovačevičeva in dodaja:

"Partnerstvo, v katerem se čutimo povezani s partnerjem, zahteva precej časa in skrbi za odnos. V takšnem dobro povezanem odnosu lahko sproti govorimo o tem, kako se v odnosu počutimo, kaj nas bremeni in kaj pogrešamo. Tako si vzbudimo občutek, da sva s partnerjem v istem čolnu in ne vsak na drugi strani brega. Tudi na dopustu."

 

PREBERITE TUDI: Norčavost in humor sta pomemben del vzgoje

 

Dr. Petja Kovačevič je doktorica znanosti s področja zakonske in družinske terapije ter univerzitetna diplomirana komunikologinja. V zavodu Igrivi svet se ukvarja z vprašanji o vzgoji in starševstvu. Več informacij o njihovih programih dobite na www.igrivisvet.siinfo@igrivisvet.si in 040 818 122.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Oglejte si, kako smo se imeli na Brionih
V soboto, 24. aprila, smo se Ringarajevci že drugič odpravili na družinski izlet z ladjo Dora. Tokrat na čarobne otočke ...
2
Seznam zabaviščnih parkov v Evropi:
Anglija, Avstrija, Danska, Francija, Italija ter Nemčija.
2
Popotovanje od Portoroža do Pirana
Piran je staro mediteransko in pristaniško mesto in je pravzaprav en sam velik muzej, saj ima ohranjeno srednjeveško zas...
2
Minimundus - svet v malem
Oglejte si največje svetovne znamenitosti v pomanjšani obliki.
2



Kaj storim, ko me zanaša na zasneženem ces...
Najpogostejši vzrok zakaj pozimi prihaja do več, predvsem manjših, nesreč z avtomobilom, so nepravilne reakcije voznikov...
Razmere na domačih in tujih cestah
Na straneh Prometno-informacijskega centra za državne ceste so vam na voljo natančne informacije o razmerah na domačih c...