|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pes in dojenček: Kako psa pripraviti in seznaniti z novim družinskim članom?

worlddogfinder.com, 24.9.2021
Marsikateri par ima doma psa preden imata skupaj otroka. Ko se odločita, da bosta svojo družinico povečala še z dojenčkom, je se je dobro pripraviti, da bo sobivanje dojenčka in psa brez težav. Kako psa pripraviti na prihod dojenčka?

image
Večina psov se povsem naravno odlično razume z otrokom. (FOTO: WorldDogFinder)
/11


Ali je treba psa na prihod dojenčka pripravljati?

Seveda, svojega psa morate pričeti pripravljati na malo bitje še preden otrok zares pride domov. Priporočljivo je, da psa navajate na dojenčkov jok in druge zvoke s pomočjo posnetkov, ki jih lahko najdete na spletu (Youtube.com), saj ga boste tako že prej navadili na nove glasove in zvoke v domu, ki bodo postali del pasjega vsakdana.

 

Spoznavanje dojenčka in psa

Ko prinesete dojenčka domov, je prav tako pomembno, da psu dojenčka ustrezno predstavite, da se bo čim prej in brez težav navadil na novega družinskega člana. Večina psov po naravi izjemno dobro sprejema otroke, kljub temu pa je dobro izvesti določene korake privajanja.

1. Preden prinesete dojenčka domov, psu prinesite kakšno dojenčkovo oblačilo, ki ga je imel novorojenčke v porodnišnici, da se bo pes spoznal z vonjem novega člana družine.

2. Ko boste otroka dejansko prinesli domov, najprej namenite pozornost psu, ga pozdravite in mu dajte priložnost, da se pomiri in prilagodi svojo energijo novi situaciji.

3. Svojemu psu dajte priložnost, da se navadi na videz, zvoke in vonj vašega dojenčka. Dajte mu nekaj dni, saj bo le tako lahko dobro sprejel malo dete.

 

PREBERITE TUDI: Dojenček in domače živali

 

Ali katere od pasem psov niso primerne za bivanje z otrokom?

Tako kot se razlikujemo ljudje, se po svojih značilnosti razlikujejo tudi psi. Nekatere pasme psov so že po naravi izjemno navdušene nad otroci, druge pasme pa potrebujejo nekoliko več privajanja. Nekatere večje pasme psov, na primer nemška doga ali tibetanski mastif nikoli ne bodo najbolj primerne pasme za sobivanje z otrokom preprosto zato, ker so preveliki in obstaja nevarnost, da že z manjšim dotikom otroka prevrnejo in poškodujejo.

Vsekakor pa ni pravilo, da se moramo izogibati velikim pasmam psov, saj so tudi med temi pasme, ki so odlične za otroke. Med njimi je najbolj poznan novofundlandec. Ti psi so znani po svoji nežnosti, zato jih nekateri imenujejo tudi „psi varuške (nanny dog)“.

 

Pri manjših pasmah psov, na primer maltežan, shih-tzu (šicu) ali miniaturni oziroma toy koder pa nasprotno, obstaja možnost, da jih mlajši otroci poškodujejo, zato je dobro otroka ves čas učiti o tem, kako se pravilno ravna s psom, igra z njim, seveda, na otroku primeren način in ustrezno njegovi starosti.

 

Pes prinaša veliko pozitivnega v življenje otroka

Otroci, ki odraščajo s psi imajo veliko prednosti, saj jih psi učijo o različnih življenjskih lekcijah kot so: odgovornost, ljubezen, empatija, nesebičnost in tudi o izgubi ljubljenega bitja.

Za to kakšen bo odnos med otrokom in psom je močno odvisno od tega, kakšnega psa imate doma in kako otroka vključujete v skrb zanj. Dobro je, če otrok psu daje za jesti, pomembno pa je tudi, da je pes pravilno vzgojen in socializiran.

Hkrati pa ne smete pozabiti tudi na otrokovo zdravstveno stanje. Če je otrok alergičen na pasjo dlako, morate za hišnega ljubljenčka iskati psa, ki je primeren za osebe s tovrstno alergijo.

 

POGLEJTE TUDI VIDEO: Dojenček se uči plazenja s pomočjo kužkov 


Psa imejte pod nadzorom!

V začetku, ko pride v družino dojenček je priporočljivo, da imate psa neprestano pod nadzorom, da boste lahko spremljali, kako se odziva na novega člana družine. V večini primerov psi sprejmejo otroka brez težav, še več, med njim se splete velika ljubezen, vaš otrok pa s psom dobi spremljevalca in zaščitnika za vse življenje.

 

Kaj, če pes kljub vsemu ne sprejme otroka?

Tudi to se lahko zgodi in v teh primerih je treba premisliti o drugih možnostih. V bistvu je zdravilo za to preventiva: psa poskusite spoznati z drugimi otroki, ga socializirajte in vzgojite pred prihodom otroka.

Če se pes še vedno ne razume z otrokom, mu morate zagotovili prostor, kjer ga ne bo vznemirjala otrokova bližina. Bodite strpni, nekateri psi namreč potrebujejo več časa, da se privadijo na otroka, saj jih straši in vznemirja njihova majhnost, nepoznani zvoki in vonji, ki jih dojenček prinese s seboj.

Če res nič ne deluje, poskusite psu najti začasen dom pri nekomu, ki mu zaupate. Ko bo otrok odraščal, bo mogoče tudi pes lažje sprejel njegovo prisotnost.

Iskanje popolnoma novega doma za psa naj bo čisto zadnja rešitev, saj je sprememba lastnika za psa izjemno stresna in zato je to res zadnja možnost.

 

PREBERITE TUDI: Hišni ljubljenčki vplivajo na zdravje dojenčkov

 

Zaupajte v to, da bo vaš pes, ne glede na pasmo, sprejel otroka kot novega člana svoje družine in boste tako priča nastajanju še ene brezpogojne ljubezni. Psi namreč bogatijo življenje svojim lastnikom, še posebej otrokom, ki jih običajno obožujejo in so njihovi zaščitniki.

 

VIR: www.worlddogfinder.com

pasme psov

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
45
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
8
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
6
VIDEO: Kako vidi novorojenček?
Ali dojenček vidi že v maternici? Pri kateri starosti ima dojenček jasno sliko obrazov? Preverite, kako se razvoja vid o...
5



Carski rez: ima oče pravico do dopusta?
Carski rez velja za zahteven način poroda, po katerem mamica potrebuje posebno nego, da ne bi prišlo do neljubih komplik...
Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?