|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pobuda za nov predmet v šolah

S. M., 17.10.2022
Ob mednarodnem dnevu oživljanja, ki ga obeležujemo 16. oktobra, so štiri organizacije na ministrstvo za izobraževanje vložile pobudo za uvedbo novega predmeta Prva pomoč in zdravje v šolah.

image
V okviru predmeta Prva pomoč in zdravje bi se otroci učili še od drugih pomembnih vsebinah s področja medicine. (Freepik.com)
/11


Od letošnjega šoskega leta dalje se bodo otroci v šoli učili tudi temeljnih postopkov oživljanja

Slovenija se bo po šestih letih od vložitve pobude Otroci rešujejo življenja pridružila številnim razvitim državam, kjer se otroci po priporočilu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) vsako leto od starosti 12 let že učijo temeljnih postopkov oživljanja. S tem, ko se bodo od šolskega leta 2022/2023 naprej vsi otroci od 12. leta vsako leto učili temeljnih postopkov oživljanja, se bo dolgoročno močno povečala usposobljenost prebivalstva za pravilno ukrepanje ob srčnem zastoju, rešilo pa se bo veliko človeških življenj.

 

PREBERITE TUDI: Sprememba pri šolskih počitnicah: Prost dan v aprilu


Pobuda za nov predmet v šolah

Pobudo, za poučevanje otrok o temeljnih postopkih oživljanja so vložile štiri nevladne nacionalne organizacije: Slovenski reanimacijski svet pri Slovenskem združenju za urgentno medicino, Rdeči križ Slovenije, Iniciativa za AED ter Zveza Lions klubov, distrikt 129, Slovenija, ki ob mednarodnem dnevu oživljanja, ki ga praznujemo 16. oktobra, na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS predlagajo novo razširitev šolskega programa z uvedbo novega predmeta: Prva pomoč in zdravje. V okviru predmeta bi se otroci učili še od drugih pomembnih vsebinah s področja medicine. Tako bi lahko s hitrim prepoznavanjem in pravilnim ukrepanjem laiki pomagali rešiti številna življenja, z znanjem preventivnih ukrepov pa bi lahko preprečili marsikatero bolezen. 


Predmet bi zajemal izobraževanje o urgetnih postopkih in preprečevanju širjenja okužb

Akademik prof. dr. Marko Noč, ki se pridružuje pobudi, je pripravil sledečo okvirno vsebino predmeta:

A - Prepoznava in ukrepi pri urgentnih stanjih v medicini

- prepoznava srčnega zastoja in pravilno laično oživljanje z uporabo AED; prepoznava akutnega srčnega infarkta (srčna kap) in pravilni ukrepi laika; prepoznava možganske kapi in pravilni ukrepi laika; zaustavljanje življenjsko nevarne zunanje krvavitve; prepoznava in pravilno ukrepanje ob hudi poškodbi glave; nezavest na mladinski zabavi - kako ukrepati; kaj lahko povzročijo sodobne droge in kako to prepoznati?.

B - Preprečevanje širjenja okužb 

- uporaba obraznih mask, razkuževanje rok, pravila izolacije ...

C - Preventiva 

- škodljivost kajenja, alkohola in drog; pravilna prehrana, pomen rednega gibanja in preprečevanje prekomerne telesne teže; dejavniki tveganja za posamezne bolezni in kako ukrepati). Ker je med prioritetami Mednarodne zveze Lions klubov (Lions Clubs International) boj proti sladkorni bolezni in pomoč otrokom z rakom, preventiva proti nastanku sladkorne bolezni in socialno vključevanje otrok z rakom. 

 

PREBERITE TUDI: Kako poskrbeti za boljšo koncentracijo pri šolarju?


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Otrokov dolgčas predstavlja tretjino ...
Psihologi trdijo, da je dolgčas največji vir vseh težav tudi pri odraslih, še posebej pa pri otrocih.
20
GZS v javnem pismu proti krčenju sredstev ...
Slovenski založniki in knjigotržci odločno in enotno nasprotujemo krčenju javnih sredstev za pisano slovensko besedo, so...
10
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
10
Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
8



Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
photo
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...
Zakaj so možje učiteljic najsrečnejši ljud...
Učitelj/-ica v družini deluje podobno kot v razredu. Vedno daje vse od sebe. Vedno se bo poskušal/-a pravilno odločiti. ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?