|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Petkova ideja za vikend: Ta vikend se bomo igrali po dansko

Helena Primic, 8.4.2021
V priročniku Igra po dansko, ki je izšel pri Mladinski knjigi, smo preverili predloge za igro z otrokom, ki bi spodbujala in krepila odnose. Prav ti so namreč v trenutnih razmerah številnih omejitev še kako pomembni.

image
Ko smo skupaj z otroki norčavi, se sprosti ogromno napetosti in ustvarjalnosti. Če si odrasli dovolimo biti \\\\
/11


Avtorica uspešnice Vzgoja po dansko Iben Dissing Sandahl je izdala novo uspešnico - Igra po dansko, ki je pri Mladinski knjigi izšla tudi v slovenščini.

V priročniku za vzgojo uravnoteženih, trdoživih in zdravih otrok avtorica pojasnjuje, zakaj je igra pri tem ključen in nenadomestljiv element ter kako se je lotiti po dansko.

 

Igra po dansko

 

Igra, ki spodbuja in krepi odnose

V priročniku Igra po dansko, ki je poln številnih praktičnih nasvetov, smo preverili predloge za igro z otrokom, ki bi spodbujala in krepila odnose.

Prav ti so namreč v trenutnih razmerah številnih omejitev še kako pomembni, zato jih moramo negovati tudi med igro. 

 

1) Posnemanje

Za to dejavnost ne potrebujete fizičnih predmetov ali igrač - le očesni stik, nasmeške in smeh. Vse, kar je treba, je, da sta starš in otrok skupaj ter pripravljena na medsebojno interakcijo.

Zavrtite si dobro glasbo, postavite se v krog, ena oseba pa naj stoji na sredini. Tisti, ki je v sredini, naj si izmisli določen gib ali ples, ki ga morajo drugi posnemati. Na sredi kroga naj bo približno pol minute, nato naj ga zamenja drug otrok oziroma igralec.

Namig: Zrcaljenje lahko poteka tudi samo s ploskanjem, skakanjem, obraznimi grimasami ali celo igranjem z igračkami.


PREBERITE TUDI: Kakovosten odnos z otrokom - 10 zlatih pravil

 

2) Česanje

Včasih se predvsem dekleta pritožujejo nad česanjem, še zlasti, če jih je kdaj bolelo, ko jih je kdo pregrobo česal.

Če pa mama hčeri dovoli, da ji čim bolj nežno razčese lase, nato pa hči isto dovoli mami, se lahko pri tem močno zbližata.

Česanje tako postane pomirjujoča dejavnost, ki jo spremlja občutek povezanosti in navezanosti.

Namig: Ko so otroci manjši, zelo uživajo, če jih tako kot v pravem frizerskem salonu vikate oziroma se vedete čim bolj tako kot bi se vedli do prave frizerke. Po končani frizuri pa seveda ne pozabite tudi na plačilo, pa četudi bo to le en kovanec.

 

3) Bodite prismuknjeni

Z otrokom se dogovorite, da morate vsakič, ko greste skozi dnevno sobo, hoditi nenavadno. Spustite se k tlom, izvajajte prismojene gibe z nogami, poskakujte, če je mogoče, skačite po eni nogi, delajte dolge ali pa drobcene mišje korake, hodite po prstih ali pa tako, kot da so vaše noge gumijaste, hodite vzvratno ...

Igro lahko razvijete tudi tako, da vključite še roke in druge zabavne ter smešne gibe ali celo zvoke. Ko smo namreč skupaj norčavi, se sprosti ogromno napetosti in ustvarjalnosti. Če si odrasli dovolimo biti "nenormalni".

Namig: Prismuknjeni ste lahko ne samo s telesom, temveč tudi z jezikom oziroma govorico. Si na primer izmislite jezik, ki ne obstaja in tekmujete v tem, kdo bo govoril bolj "čuden" jezik. Četudi se med sabo ne boste razumeli, se boste zagotovo noro zabavali in pospešeno učili neverbalnega jezika, ki ga izražamo z obrazno mimiko, višino glasu in govorico telesa.

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Nenormalna mama

 

4) Naj vam otrok pomaga

Ko otroku pustite, da vam pomaga, ga ne učite le odgovornosti, temveč se z njim tudi zbližate. Ko ga prosite za pomoč, dobi občutek, da prispeva nekaj pomembnega, in tako se tudi sam počuti pomembnega.

Najbolje je, da kadar počneta kaj skupaj, to počneta zares skupaj, ne pa, da otroka prosite, da nekaj naredi, vi pa greste počet nekaj drugega.

Zato poiščite neko dejavnost (recimo skupno kuhanje ali peka, grabljenje listja na dvorišču ali ustvarjanje darila za nekoga), ki jo bosta lahko počela skupaj, ali pa vključite otroka v odločanje o neki zadevi, ki ustreza njegovi ravni razvoja.

Namig: Pomagate si lahko s tema dvema primeroma odločanja otroka - Ali mi lahko pomagaš najti najboljša jabolka v trgovini? ali Katere rože bi postavili na mizo?

 

5) Masaža dlani ali stopal

Masiranje otrokovih dlani ali stopal z losjonom ali oljem lahko okrepi povezanost ter izboljša odnos med otrokom in staršem.

Masaža sprosti otrokovo telo, saj omili napetost in spravi možgane v manj obrambno stanje.

Namig: Če otrok ni več zainteresiran za večerno branje pravljic (ker se mu zdi, da je za to prevelik), lahko to večerno rutino zamenjata za večerno masažo stopal. Pri tem za nekaj sekund cele dlani zadržite na otrokovih stopalih, kar mu bo spodbudilo občutek varnosti ter ga hitreje zazibalo v spanec. 

 

PREBERITE TUDI: Ganljivi otroški odgovori - Kaj je ljubezen?

 

6) Igra ljubezni

Včasih so otroci potrti, zavidajo sorojencem ali dvomijo, da jih imate radi. Takrat otroci ne rečejo Pogovoriti se morava, temveč rečejo Greva se igrat. Ali pa postanejo sitni.

Igra ljubezni je čudovit način, da se z otrokom povežemo in popravimo, kar je treba popraviti. Igra gre takole, da otroka na vse možne načine prepričujete, kako zelo ga imate radi - ga objemate, poljubljate, žgečkate ... znova in znova in znova.

To bo pomirilo otrokove morebitne dvome o tem, ali je ljubljen, poleg tega pa se bosta oba nasmejala od srca.

Namig: Z otrokom se lahko igrata tudi igrico kot zajec Rjavec in zajček Rjavček iz knjigice A veš, koliko te imam rad - drug drugemu povesta, kako zelo se imata rada. Do lune. Do druge galaksije. Do roba vesolja. In nazaj.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
22
GZS v javnem pismu proti krčenju sredstev ...
Slovenski založniki in knjigotržci odločno in enotno nasprotujemo krčenju javnih sredstev za pisano slovensko besedo, so...
12
"Otrokov dolgčas predstavlja tretjino ...
Psihologi trdijo, da je dolgčas največji vir vseh težav tudi pri odraslih, še posebej pa pri otrocih.
9
Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
7



Kaj v praksi pomenijo spremembe za osnovno...
Jeseni začnejo veljati nekatere spremembe v osnovnih šolah. Na 144 se vpeljuje prenovljen koncept razširjenega programa,...
9 idej za darila za vzgojiteljice
Kmalu bo konec šolskega leta, zato smo pripravili 9 idej, kaj lahko podarite vzgojiteljicam.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?