|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pogovor z mamico treh otrok

Mojca Buh, 26.8.2010
Vzgoja otrok zelo zahtevno in odgovorno poslanstvo, a hkrati najpomembnejše v življenju očeta in matere. Pogovarjali smo se z Jernejo Celestina, mamico treh otrok, o njenem doživljanju materinstva.
Ključne besede:

image
/11


Vsaka mama drugače doživlja materinstvo in skrb za otroka, a vsem je skupno, da želimo otroku najboljše in predvsem mirno otroštvo. Pogovarjali smo se z Jernejo Celestina, mamico treh otrok, o njenem doživljanju materinstva.



Kako si dojemala nosečnost, vsako drugače?

Nosečnost je milostni čas za vsako mamico, pravijo, da je ženska takrat v t.i. blagoslovljenem stanju :). Vsaka nosečnost je bila zame nekaj posebnega, ki sem jo tudi drugače doživljala, na drugačen način. Morda mi je na nek način bila vsaka naslednja bolj naporna, a hkrati veliko lepša, globlje doživeta. Tako da vsi napori ne odtehtajo čudovitih občutkov, ki se porajajo v nosečnosti. Vedno pa sem komaj čakala, predvsem na koncu nosečnosti (vse tri otroke sem rodila kar precej čez PDP), da se dete rodi, ker me je zelo zanimalo, kakšen čudež se skriva pod mojim srcem.


 
Verjetno je bilo najtežje pri prvem otroku, ko je vse prvič in na novo, kako si se, sta se s partnerjem spopadla s prvimi dnevi življenja v troje? Kako pa si same porode doživljala, je bilo vsakokrat težje ali lažje?

Ja, prvi dnevi življenja v troje so bili kar naporni še posebej, ker je vse na novo, človek sam nič ne ve iz izkušenj. Marsikdo se najde takrat, ki daje nasvete, verjetno sicer dobronamerno, ampak to je mladi mamici težko sprejeti. Še vedno je najpomembnejše, da se vsaka mamica ravna po svojem občutku. Nihče ne pozna bolje otroka kot njegova mamica. Meni je bilo predvsem težko prvič tudi zato, ker mož ni imel veliko časa, da bi bil ob meni. Živimo na kmetiji, rodila sem poleti, ko je na kmetiji največ dela. Zato sem kar večkrat pogrešala njegovo bližino. Pri naslednjih dveh je bilo vse precej lažje, bolj umirjeno. Vedela sem, kaj me čaka in sem tudi lažje vse sprejemala.

Glede porodov pa bi rekla tako - prvi porod je trajal zelo dolgo, bil pa je najmanj boleč. Drugi porod je bil težji pri koncu, ker je fantič bil precej težek ob rojstvu (4320 g). Vse skupaj pa je šlo zelo hitro. Tudi pri  tretjem porodu je bilo precej podobno kot pri prvem, le da je deklica bila še težja (4480 g). Na vse porode imam čudovito lep, nepozaben spomin. Čeprav je težko, človek bi najraje zbežal iz tiste ure, ampak vse je pozabljeno v trenutku, ko zajoka mala štručka in takoj bi šla še enkrat :-). Po eni strani mi je bilo vsakokrat težje rodit, pa ne toliko zaradi bolečin, ampak bolj zaradi strahu, da se ne bi kaj zakompliciralo. Ampak vedela sem, da bo ob meni mož, kar mi je bilo v neznansko veliko oporo in super babice, ki so mi pomagale.


 
Kako si starejšega otroka pripravila na prihod bratca, sestrice?

Hm, morda sem prvo hčerko bolj načrtno pripravljala na prihod bratca kot potem pri tretjem otroku, ko je bilo vse precej bolj spontano. Veliko smo se pogovarjali o dojenčku. Otroci začnejo dojemat, da ima mamica dojenčka v trebuščku šele takrat, ko je trebušček že precej velik. Skupaj smo božali trebušček, peli dojenčku, se z njim pogovarjali čisto "od blizu". Povedala sem, da bo dojenček majhen, ko se bo rodil, skupaj ga bomo previjali, hranili, kopali. Prvič me je bolj skrbelo, kako bo hčerka sprejela svojega prvega bratca. Drugič je bilo vse bolj spontano.



Verjetno je težko usklajevati delo, skrb za družino, vzgojo, kako ti uspeva? Kakšna je po tvojem mnenju vajina vzgoja? Ali ti kdo pomaga?


Včasih je zelo težko usklajevati vse troje, ja. Ampak človek si mora postaviti lestvico vrednot, kaj mu je na prvem mestu. Meni je na prvem mestu družina, zato sem se odločila, da ostanem doma pri otrocih. Poleg skrbi za otroke pomagam na kmetiji, kolikor zmorem. Glede vzgoje se ne morem opredeliti, kako mi uspeva; to se bo pokazalo čez leta. Vsekakor se mi zdi vzgoja otrok zelo zahtevno in odgovorno poslanstvo, a hkrati najpomembnejše v življenju očeta in matere. Včasih se čutim tako nemočna, vendar, ker verjamem, da so najini otroci Božji otroci, zaupam in prosim Boga za modrost pri vzgoji. Seveda mi pri vzgoji mož zelo veliko pomaga, skupaj rešujeva probleme v večini primerov.



Si pristaš tega, da vzgajajo otroke le starši ali tudi stari starši?

Mislim, da je prav, da otroke v prvi vrsti vzgajajo starši. Za otroke je sicer zelo koristno, da so čim več v stiku s starimi starši, seveda pod pogojem, da stari starši poslušajo starše (svoje otroke) in se držijo mej, ki jih postavljajo starši za svoje otroke. Velik problem v današnjem času se mi zdi, ker stari starši ne upoštevajo staršev in razvajajo svoje vnuke. Otrok postane razdvojen in razvajen. Pri nas živimo v skupnem gospodinjstvu z moževimi starši in je včasih težko usklajevati. Potrebno je veliko odpuščanja in odkritega pogovora.  



Sta lahko do vseh treh otrok enako stroga, je vajina vzgoji do vseh treh enaka?


Trudiva se, da bi bila pri vzgoji do vseh otrok enako ljubezniva, enako stroga. Vendar vedno to ne uspe. Starejša hči je zelo potrpežljiva in večkrat se čutim krivična do nje, ker se mi zdi, da ji ne pokažem dovolj pozornosti. Sin je precej živahne sorte in zelo zvedav otrok, s svojim vedenjem zelo veliko pozornosti pritegne nase. Najmlajša pa rabi več pozornosti že zato, ker sama še določenih stvari ne more in posledično več časa namenim njej. Trudiva se, da vsem trem pokaževa, da jih imava zares rada.



So si otroci med seboj različni? Kje opaziš največje razlike med njimi?


Najini otroci so si precej različni. Zdaj, ko so še manjši, te razlike še niso tako izrazite, se pa zelo pozna že razlika med fantki in punčkami. Deklice imajo čisto nasprotne interese kot dečki. Naša najstarejša se zelo zanima za gospodinjstvo, za delo v hlevu, na vrtu. Zelo podobne interese kaže najmlajša. Sin pa se seveda zanima za moške sorte delo (traktorji, stroji). Ves časa sprašuje, kaj bo ati delal, če bo lahko šel z njim pomagat, ... Razlike med njimi so tudi v čustvovanju, vzdržljivosti, prehranjevanju.



Kaj pomeni biti mama?

To pa je vprašanje, ki mi je najlepše, a hkrati najtežje za odgovorit :-). Biti mama je zame nekaj najlepšega na svetu, najlepši poklic, poslanstvo. Nobena služba, nobena kariera, še tako bogato dobičkonosna ne odtehta tega poklica. Že sama beseda mama je čudovita. Zelo rada sem v tem poklicu, ker vsak dan odkrijem nekaj novega. Otrok vsak dan pokaže nekaj novega. Vsem mamam oz. tistim, ki to še boste, polagam na srce: vzemite si čas za svoje otroke, uživajte v njihovi preprostosti, odkritosrčnosti, ustvarjalnosti. Bodimo potrpežljive s svojimi srčki in vzemimo si čas zanje, saj so nam podarjeni kot največji zaklad le za kratek čas.



So te morda česa naučili otroci?


Otroci so me naučili marsikaj - preprostosti, odkritosrčnosti, ustvarjalnosti, veselja, hvaležnost, vsem stvarem se čudijo, ne znajo obsojati ljudi, zanje so vsi ljudje prijazni, dobri; otroci imajo najčistejše duše.

 

Preberi še:

Pasti materinstva

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
70
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
7
Zamašen nosek pri dojenčkih
Nos je pomemben del dihalnega sistema in zato ni nenavadno, da nam in še posebej otrokom zamašen nos povzroča precej pre...
5
Moderna imena za fante v letu 2019
Katera imena za fante bodo najbolj popularna v letu 2019? Preverite v članku!
4



Očka, ne pozabi fotografirati svoje drage!
Ne glede na to v kakšnem stanju jo ujamete, slikajte jo! Otroci ne bodo opazili umazane majice, neurejene frizure in nen...
Materinski dan: Popolno darilo za mamo
Očki, v članku preverite odlične ideje, kako lahko skupaj z otroki presenetite in razveselite najboljšo mamo na svetu.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?