|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Poleti ni nujna le zaščita pred soncem

P.R., 21.7.2023
Rak materničnega vratu je zelo zaskrbljujoč, saj je četrti najpogostejši rak pri ženskah po vsem svetu. Večino primerov povzroči trdovratna okužba z visoko-rizičnimi sevi HPV.

image
/11


Poletje je tu in topli sončni žarki nas v vsakem trenutku vabijo na prosto. Nekako logično razmišljanje je, da moramo poskrbeti za zaščito kože pred škodljivimi UV žarki, zato pridno posegamo po kremi za sončenje, da se zaščitimo pred tveganjem kožnega raka. Vendar pa, še posebej v poletnem času, pogosto spregledamo še en ključen vidik zaščite: zaščito pred rakom materničnega vratu in drugimi boleznimi, katerih vzrok je pravzaprav humani papiloma virus (HPV).

 

Povezava med HPV in rakom materničnega vratu

HPV je najpogostejša spolno prenosljiva okužba, ki prizadene tako moške kot ženske. Širi se s stikom kože na kožo, seveda predvsem med spolno aktivnostjo. Medtem ko je veliko sevov HPV neškodljivih in izginejo sami od sebe, je pomembno vedeti kaj okužba s HPV pravzaprav povzroči – spremembo zdravih celic v rakave. Te celične spremembe nato potekajo počasi in postopno več let. V tem obdobju se zdrave celice najprej spremenijo v predrakave, ki imajo že nekatere rakave lastnosti, vendar se ne delijo nenadzorovano, ne rastejo invazivno in ne zasevajo. Iz njih se, če jih ne zdravimo, postopno razvije rak. Ginekolog lahko s testom PAP (brisom materničnega vratu) predrakave celice odkrije in pravočasno zdravi.

Rak materničnega vratu je zelo zaskrbljujoč, saj je četrti najpogostejši rak pri ženskah po vsem svetu. Večino primerov povzroči trdovratna okužba z visoko-rizičnimi sevi HPV. Zaskrbljujoče je, da je lahko rak materničnega vratu v zgodnjih fazah pogosto asimptomatičen, zaradi česar sta redno presejanje in preventiva še toliko bolj ključna.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj je smiselno proti HPV cepiti tudi dečke?

 

Dejavniki, ki večajo nevarnost okužbe s HPV:

- začetek spolnih odnosov v zgodnjih najstniških letih

- številni spolni partnerji

 

Dejavniki, ki povečajo tveganje za dolgotrajno okužbo:

- notranji (genetski, spolni hormoni, zmanjšana odpornost organizma pri HIV)

- zunanji (dolgotrajno jemanje kontracepcijskih tabletk, kajenje, številni porodi itd.)

- dejavniki, povezani z okužbo s HPV (genotip HPV, količina kopij virusa)

 

Preventiva s cepljenjem

Tako kot kožo zaščitimo pred škodljivimi sončnimi žarki, je enako pomembno, da se zaščitimo pred boleznimi, povezanimi s HPV. Cepljenje proti HPV je zelo učinkovit način preprečevanja. Dokazano je, da je 9-valentno cepivo, ki je na voljo v Sloveniji, varno in učinkovito. Varuje pred sedmimi najpogostejšimi nevarnejšimi genotipi HPV, ki lahko povzročajo predrakave spremembe in raka materničnega vratu ter nekatere druge rake spolovil, danke in ustnega dela žrela ter pred dvema manj nevarnima genotipoma HPV, ki povzročata genitalne bradavice.

Cepljenje je daleč najbolj učinkovito pred samim pričetkom spolne aktivnosti, ko posamezniki še niso bili izpostavljeni okužbi s HPV. Tudi imunski odziv na cepljenje proti HPV je najboljši prav v starosti 9-14 let, za zaščito te starostne skupine pa zadostujeta dva odmerka cepiva. Z dopolnjenim 15. letom so potrebni trije odmerki cepiva proti HPV.

Cepljenje je tako priporočljivo do 26. leta starosti in tudi kasneje po individualni presoji in priporočilu zdravnika, glede na tveganje za okužbo. Cepivo varuje pred okužbami z določenimi genotipi HPV, s katerimi oseba še ni bila okužena, zato je cepljenje manj učinkovito, če se je oseba že okužila z enim od genotipov HPV, proti katerim ščiti cepivo.

 

Spodbujanje varnih praks

Poletje je čas sprostitve in uživanja, ki pogosto sovpada s povečanimi družabnimi aktivnostmi in romantičnimi srečanji. Čeprav je bistveno, da sprejmemo te trenutke, je enako pomembno, da svojemu zdravju dodelimo prednost. Vključevanje v varne spolne prakse, kot je uporaba kondomov, lahko zmanjša tveganje za prenos HPV, ga pa ne prepreči. Prav tako je pomembno vedeti, da zdravila proti HPV ni.

Tako vedno znova in znova zelo glasno opozarjamo na tako imenovano »ABC pravilo« varne in zdrave spolnosti:

A – »abstinenca« ali odložitev prvega spolnega odnosa na obdobje večje zrelosti, s parterjem, ki ga poznamo in mu zaupamo,

B – »bodi zvest« ali zvestoba dveh partnerjev (osebe, ki imajo v življenju več spolnih partnerjev, imajo večje tveganje za okužbe s HPV in tudi druge spolno prenosljive okužbe),

C – »condom« oziroma kondom, njegova pravilna in dosledna uporaba za zaščito tako pred nezaželeno nosečnostjo kot pred spolno prenosljivimi okužbami (kondom pomembno zmanjša tveganje za okužbo s HPV, vendar je zaradi prisotnosti HPV na drugih mestih kože in sluznic ne prepreči popolnoma)

 

Moč izobraževanja in ozaveščanja

Izobraževanje in ozaveščanje pri preprečevanju bolezni, povezanih s HPV igrata ključno vlogo. Z opolnomočenjem posameznikov z natančnimi informacijami o HPV, tveganjih okužbe in razpoložljivih metodah preprečevanja lahko spodbudimo informirano odločanje in proaktivne zdravstvene prakse. Spodbujanje celovite spolne vzgoje v šolah, zdravstvenih domovih, na klinikah in okoljih skupnosti lahko posameznike opremi z znanjem, ki ga potrebujejo, da se zaščitijo in sprejemajo ozaveščene odločitve glede svojega spolnega zdravja in zdravja otrok.

Ker poletje s seboj prinaša veliko (zaslužene) sprostitve in morda celo poletnih romanc, je ključnega pomena, da se celostno osredotočimo na zdravje in ne razmišljamo le o zaščiti pred soncem. Tako kot proaktivno ščitimo svojo kožo pred škodljivimi učinki sonca, bi morali razširiti enako raven zavedanja, s ciljem zaščititi se pred boleznimi povezanimi s HPV: rakom materničnega vratu, rakom vulve, rakom nožnice in rakom anusa ter genitalnimi bradavicami. 

 

PREBERITE TUDI: Precepljenost proti HPV se viša

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Neverjetno: Sestri sta isti dan rodili dvo...
Včasih so zgodbe, ki jih piše življenje tako nepričakovane, da jim je težko verjeti. Ta zgodba je prav neverjetno srečna...
72
8 slabosti vsakodnevnega seksa, za katere ...
Kakšne so slabosti vsakodnevnega seksa? Ali nam lahko preveč seksa res škodi? To je vprašanje, ki si ga zastavlja veliko...
15
V teh okoliščinah ne seksajte
Preverite, v katerih primerih in okoliščinah je po daoistični seksologiji seks odsvetovan oziroma celo prepovedan.
6
Nuhalna svetlina in kromosomska slika ploda
Ultrazvočni pregled ploda, ki ga opravimo od 11. do 14. tedna nosečnosti, zajema določitev predvidenega dneva poroda z n...
5



Ko partnerju ni do seksa: 5 najpogostejših...
Največkrat za to, da eden od partnerjev ali oba več ne čutita seksualne želje, ne tiči v tem, da je partner premalo priv...
Za boljši seks - Povsem naravni afrodiziaki
Znanstveniki so dokazali, da šetraj pomaga odpraviti prezgodnji izliv sperme - težava, ki se je moški največkrat zelo sr...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?