|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zakaj je smiselno proti HPV cepiti tudi dečke?

Ema Rotar, 8.9.2022
V preteklem šolskem letu je bila prvič možnost brezplačnega cepljenja proti HPV tudi za dečke, ki obiskujejo 6. razred. Ali je cepljenje dečkov res smiselno, če pa okužbe s HPV povezujemo predvsem z rakom materničnega vratu pri ženskah?

image
Namen cepljenja deklic in dečkov je v tem, da bi ti otroci v odrasli dobi ne umirali zaradi raka in drugih bolezni, ki jih povzročajo okužbe s HPV in ki jih znamo in zmoremo preprečiti s cepljenjem v mladosti. (Freepik.com)
/11


Brezplačno cepljenje proti humanim papilomavirusom (HPV) za deklice je pri nas na voljo že od leta 2009, lansko jesen pa je bilo prvič brezplačno na voljo cepivo proti HPV tudi za dečke.

 

Cepljenje ni obvezno

Cepljenje je prostovoljno in brezplačno za deklice in dečke, šestošolce. Za otroke, mlajše od 15. let je za cepljenje potrebno soglasje staršev.

Cepljenje je stvar izbire, je pa priporočljivo in izjemnega pomena za zagotavljanje kolektivne imunosti. Okužba s HPV je namreč najpogostejša spolno prenosljiva okužba, s katero se vsaj enkrat v življenju okuži večina spolno dejavnih ljudi.

Okužba lahko pusti dolgotrajne posledice in povzroči različne bolezni, poleg raka materničnega vratu tudi anogenitalne bradavice, hripavost in druge vrste rakov, od raka v ustni votlini in žrelu ter na vratu.

 

Zakaj cepljenje ravno v šestem razredu?

Okužbe s HPV se prenašajo predvsem s spolnimi odnosi, pišejo na portalu Cepljenje.info in jih ne more povsem preprečiti niti dosledna uporaba kondoma.

Cepljenje v šestem razredu poteka zato, ker je najbolj učinkovito pred začetkom spolne aktivnosti. Najpogostejše so namreč okužbe s HPV na začetku spolno aktivne faze življenja, torej pri mladostnikih od 15 do 25 let.


PREBERITE TUDI: Reakcija po cepljenju otroka

 

To so razlogi, zakaj je smiselno cepljenje dečkov

Čeprav okužbe z HPV največkrat povezujemo z rakom materničnega vratu pri ženskah, pa povzročajo rake in druge bolezni tudi pri moških, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Med njimi so raki penisa, zadnjika in ustnega dela žrela. Oba spola lahko prizadenejo tudi genitalne bradavice.

 

Precepljenost deklic je okoli 60-odstotna, s cepljenjem dečkov pa se poveča precepljenost celotne populacije, kar bi sčasoma lahko izkoreninilo okužbe.


Poglavitni razlog za cepljenje dečkov je preprečevanje širjenja okužb na ženske. Genitalne okužbe s HPV so namreč pri moških pogostejše kot pri ženskah, po drugi strani pa breme bolezni, ki jih povzročajo najbolj nevarni genotipi HPV, večinoma nosijo ženske. Okužba s HPV pri ženskah povzroča rak materničnega vratu, ki v svetu še vedno predstavlja enega najbolj pogostih rakov žensk v reproduktivnem obdobju in zaradi katerih kar polovica obolelih žal umre.

 Pojavnost HPV okužb pri moških se z leti še povečuje, so tudi dovzetnejši za ponavljajoče okužbe in niso le prenašalci. S cepljenjem moške populacije se tako posledično zmanjšuje tveganje za širjenje okužbe in tudi za pojav raka na materničnem vratu pri ženskah.


Bolezni, ki so posledica okužbe s HPV

Humani papilomavirusi so družina več kot dvesto genotipov HPV, med katerimi jih je dvanajst zelo nevarnih. Ti lahko povzročijo raka materničnega vratu, nožnice in vulve pri ženskah, raka penisa pri moških ter raka zadnjika in ustnega dela žrela pri obeh spolih.

Visokorizični genotipi HPV so tako odgovorni za skoraj vse primere raka materničnega vratu, 88 % raka zadnjika, 78 % raka nožnice, četrtino primerov raka ženskega zunanjega spolovila (vulve), polovico primerov raka penisa ter skoraj tretjino (31 %) primerov raka ustnega dela žrela.

Manj nevarni tipi HPV povzročajo trdovratne in ponavljajoče se genitalne in kožne bradavice pri obeh spolih.


Virus se prenaša tudi s tesnimi stiki

Virus se ne prenaša le s spolnimi odnosi (vaginalnimi, analnimi ali oralnimi), temveč tudi s tesnimi intimnimi stiki vseh vrst, s praskanjem, drgnjenjem, z okuženimi prsti rok med različnimi deli telesa. Možen je prenos z okuženimi predmeti in s kondilomi okužene matere na novorojenčka med porodom.

Večina okužb poteka brez simptomov in okuženi zanjo niti ne izve.

  

Pred 15. letom sta potrebna samo dva odmerka cepiva

V Sloveniji je na voljo devetvalentno cepivo, ki varuje pred sedmimi najpogostejšimi nevarnejšimi genotipi HPV in je namenjeno za uporabo od 9. leta starosti dalje.

 

Cepljenje dečkov tako kot pri deklicah poteka na sistematskem pregledu v 6. razredu osnovne šole. Cepljenje za otroke od 9. do vključno 14. leta starosti se opravi z dvema odmerkoma, med katerima mora miniti vsaj šest mesecev. Trije odmerki cepiva so potrebni za starejše od 15. let, ki so cepljeni po shemi 0, 2 in 6 mesecev.

Cepljenje proti okužbi s HPV se lahko opravi istočasno z drugimi cepljenji.

 

Do sedaj opravljene raziskave so pokazale, da zaščita s cepljenjem proti okužbi s HPV traja vsaj deset let, pričakuje pa se, da bo zaščita bistveno daljša. Zaenkrat velja, da poživitveni odmerki niso potrebni, razlagajo na NIJZ.


PREBERITE TUDI: Vsa navodila za uporabo cepiv na enem mestu

  

Za koga je cepivo proti HPV brezplačno?

Od leta 2021 so v program cepljenja proti HPV poleg deklic vključeni tudi dečki, kar pomeni, da se v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ) lahko cepijo deklice in dečki, ki v šolskem letu 2022/23 obiskujejo 6. razred osnovne šole.

Cepljenje v breme OZZ se opravi tudi pri dekletih, ki so obiskovala 6. razred v šolskem letu 2009/10 ali kasneje in še niso bila cepljena (zamudnice).

Za vse ostale, ki bi se želeli cepiti proti HPV, je cepljenje samoplačniško.

 

Strokovnjaki poudarjajo: Cepiva proti HPV so zelo varna in zelo učinkovita

Cepiva proti HPV so zelo varna in zelo učinkovita. Neželeni učinki, ki se lahko pojavijo po cepljenju proti HPV, so največkrat blagi in prehodni, poudarjajo na NIJZ. Najpogosteje poročajo o rdečini, bolečini in oteklini na mestu cepljenja, zmerno povišani telesni temperaturi, slabosti, utrujenosti in glavobolu. Nekatere raziskave so pokazale na večje tveganje za omedlevico (sinkopo) po cepljenju proti HPV, nobena pa ni pokazala varnostnih zadržkov za cepljenje, navajajo na NIJZ.

 

 VIRI: NIJZ, Cepljenje.info, STA 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...
8
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
6
10 idej za zabavo s kartonskimi škatlami
Ne glede na to koliko igrač ima otrok, z eno od idej, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju, boste poskrbeli za najbol...
6
Naredite sami: Recepti za najlepše milne m...
Le kateri otrok ne obožuje milnih mehurčkov!? Več kot jih je in večji kot so, večje je veselje. Če se želite izogniti ku...
5



Udarec v glavo: kako resna poškodba je?
Ko se otrok udari v glavo, je zanj in tudi za starše lahko to precej neprijetna izkušnja, ampak brez skrbi - pogosto vse...
Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?