|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Policistični jajčniki so lahko vzrok za neplodnost

Uredništvo Ringaraja.net, 27.4.2023
Sindrom policističnih jajčnikov ima kar 5 do 10 % žensk v rodnem obdobju in je najpogostejša hormonska motnja žensk v rodni dobi. Je pa tudi najpogostejši vzrok neplodnosti pri motenemu menstrualnemu ciklu.

image
Sindrom policističnih jajčnikov ima kar 5 do 10% žensk v rodnem obdobju. (Freepik.com)
/11


Kaj so policistični jajčniki?

Na jajčnikih so opazne benigne ciste, majhni folikli, ki so pravzaprav nedozoreli jajčni mehurčki. Če folikel, ki vsebuje jajčeca, obdana s tekočino, dozori in poči, jajčece potuje po jajcevodu do maternice, kjer se oplodi. V primeru, ko pa jajčniki ne proizvedejo dovolj hormonov za dozorevanje jajčeca, se ta odlagajo na jajčniku v obliki cist.


PREBERITE TUDI: 5 prednosti pozne zanositve 


Simptomi:

- Stalna utrujenost,

- motnje v menstruaciji in ovulaciji,

- težave z zanositvijo,

- težave z mozolji/aknami,

- prekomerna poraščenost telesa,

- izpadanje las,

- hitro pridobivanje telesne teže,

- različne oblike razpoloženjskih motenj,

- inzulinska rezistenca,

- pigmentni madeži na vratu, pod pazduhami, na notranji strani stegen.


Zakaj se pojavijo

Do sedaj še ni popolnoma znano, zakaj se policistični jajčniki pojavijo, je pa bolezen povezana z genetiko – več možnosti imate, če sta imeli policistične jajčnike vaša mama ali babica. Po nekaterih podatkih je sindrom povezan tudi z inzulinom – več kot je inzulina v krvi, več moških hormonov tvorijo jajčniki, kar prinese številne težave, značilne za ta sindrom. Zato so ženske, ki imajo sindrom policističnih jajčnikov veliko bolj podvržene tveganju za sladkorne bolezni in pa tudi za nastanek bolezni srca in ožilja ter splav.


PREBERITE TUDI: 7 zvezdnic, ki so imele težave z zanositvijo 


Zdravljenje

Ker še nimamo popolne slike, kaj sploh povzroča sindrom policističnih jajčnikov, je zdravljenje usmerjeno predvsem v odpravljanje in lajšanje simptomov.

Na eni strani lahko veliko naredite že sami, če imate prekomerno telesno težo – zamenjati način prehranjevanja za živila z nizkim glikemičnim indeksom, vnesti prehranske vlaknine (zelenjava, stročnice, oves, ječmen, kvinoja …) in minimalno uživanje alkohola. Za samo 5% nižja telesna teža lahko vzpostavi normalen ovulacijski cikel.

Poleg tega se lahko zdravi z oralno kontracepcijo, ki pomaga vzpostaviti hormonsko ravnovesje, z inzulinsko terapijo ali z antiandrogenimi zdravili. Obliko zdravljenja bo določil vaš ginekolog.


PREBERITE TUDI: Živila, ki potrojijo možnosti za uspešen IVF

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ponovna zanositev: Idealen premor med nose...
Načrtujeta drugega oziroma naslednjega otroka, pa se sprašujeta, kakšen je idealen in najbolj zdrav premor med nosečnost...
9
Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
9
Za boljši seks - Povsem naravni afrodiziaki
Znanstveniki so dokazali, da šetraj pomaga odpraviti prezgodnji izliv sperme - težava, ki se je moški največkrat zelo sr...
6
Sanje o nosečnosti so pozitivne
Se je tudi vam kdaj sanjalo, da ste noseči? Pomenijo te sanje, da si želite otroka oziroma še enega otroka? Preverite, k...
4



Želita zanositi? NE počnita tega!
Preverili smo, katere so najpogostejše napake, ki jih počnejo pari, ki želijo zanositi.
Živila, ki lahko povzročijo splav
Čeprav velja, da nosečnost ni bolezen in da lahko ženska počne skoraj vse, je dobro vedeti, kaj so pokazali rezultati ra...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?