|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Popolnoma trezni za volan

Uredništvo Ringaraja.net, 20.11.2010
Čas, ko se počasi poslavljamo od starega leta je tudi čas, ko prevečkrat pregloboko pogledamo v kozarec in ... sedemo za volan. Popolnoma prepričani v svoje sposobnosti, čeprav so te bistveno zmanjšane. Posledice pa so lahko usodne.

image
/11


Alkohol, povzročitelj nesreč

Kljub kar nekaj ukrepom za zmanjševanje porabe alkohola, so pijani vozniki še vedno na naših cestah. Delež prometnih nesreč, ki jih zakrivijo le-ti se dejansko bistveno ne zmanjšuje, saj so še vedno alkoholizirani vozniki krivi za več kot 10 odstotokov od vseh prometnih nesreč. Skrbi pa dejstvo, da povzročitelj vsake tretje prometne nesreče (in celo več) s smrtnim izidom, vozi pod vplivom alkohola.

 

Kje so meje pitja?

Koliko gramov alkohola bo v naši krvi, je odvisno od telesne teže, spola, telesnih sposobnosti, navajenosti na alkohol, vrste alkoholne pijače; od tega, kaj smo jedli pred ali med pitjem, kako smo pili ("eksanje" nima enakih posledic kot počasno pitje itd.). Podlaga za izračun sta telesna teža in spol.

Koliko alkohola je v pijači?
PIJAČAKOL.ALK. STOPNJA PIJAČEGRAMI ALK. V PIJAČI
pivo0,50 l4 %20 g
vino0,20 l11 %17 g
liker0,05 l30 %12 g
žganje0,05 l40 %16 g

Primer 1: 80 kg težak moški popije liter piva, v katerem je 40 gramov čistega alkohola. Približno 70 odstotkov telesne teže so tekočine, na katere se porazdeli zaužiti alkohol. Torej se razdeli na 56 kg telesne teže. Če 40 gramov zaužitega alkohola delimo s težo telesnih tekočin, dobimo stopnjo koncentracije alkohola v krvi, ki znaša 0,71 gramov na kilogram krvi ali 0,34 miligramov v litru izdihanega zraka.

Primer 2: 60 kilogramov težka ženska prav tako popije liter piva. Pri ženski pa tekočine predstavljajo le 60 odstotkov telesne teže, torej 36 kilogramov. Če 40 gramov alkohola delimo s težo, znaša ocena koncentracije alkohola v krvi 1,1 grama na kilogram krvi ali 0,52 miligramov v litru izdihanega zraka.

 

Kakšni so učinki alkohola na človekove sposobnosti?

Že s prvim kozarcem popite alkoholne pijače začnejo slabeti vozniške sposobnosti, podaljšuje se reakcijski čas in povečuje se število napačnih odločitev. Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V prometu to konkretno pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd.

 

stopnja alkoholavpliv na spodobnosti
0.2 g alkohola/kg krvislabša sposobnost opazovanja premikajočih se luči
0.3 g alkohola/kg krvi

slabša sposobnost globinskega opazovanja in s tem pravilne izbire varnostne razdalje; zmanjša se kritičnost do lastnega ravnanja in samokontrola; zaradi izgube psihičnih zavor, se poveča pripravljenost za tveganje, lahko tudi agresivnost

0.5 g alkohola/kg krvi

pojavi se rdeča slepota (slabša zaznava rdeče luči na semaforju in zavornih luči); zmanjšuje se sposobnost hitrega preusmerjanja pogleda z enega predmeta na drugega, predmeti se zdijo bolj oddaljeni kot so v resnici, reakcijski čas se podaljša; pojavijo se motnje ravnotežja, vedno težje se prilagajamo naglim svetlobnim spremembam

še viša koncentracija

težave se stopnjujejo in povečuje, pojavi se ožanje vidnega polja in tunelski vid; reakcijske sposobnosti se izrazito poslabšajo; zmanjšanje mehanizmom samokontrole vedenja; zmanjša se sposobnost presojanja in pravilnega odločanja

 

Nasveti voznikom

  • Vozite le trezni! Pred in med vožnjo ne uživajte alkoholnih pijač, mamil in psihoaktivnih zdravil. Če boste uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), se ne odločite za vožnjo.
  • Če ste uživali alkohol, mamila in psihoaktivna zdravila, naj vozi kdo, ki teh substanc ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva.
  • Upoštevajte tudi to, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju (odvisno od količine popite pijače). Zato celo naslednje jutro po uživanju alkoholnih pijač še vedno nismo sposobni za varno vožnjo oziroma je lahko pri preizkusu alkoholiziranosti stopnja koncentracije alkohola še vedno nad dovoljeno.
  • Dosledno upoštevajte tudi druga cestnoprometna pravila, še zlasti pravila o hitrosti, prednosti, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov ter varnostni razdalji.

 

0,0 šoferji

Vsako leto se na vseslovenski ravni izajajo preventivne akcije, ki strmijo k zmanjševanju števila prometnih nesreč in njihovih posledic ter k zmanjševanju deleža alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč. S takšimi preventivnimi akcijami želijo opozoriti na tragične posledice vožnje pod vplivom alkohola in pozvati voznike k previdni, odgovorni in predvsem trezni vožnji. Letošnja akcija poostrenega nadzora nad vožnjo pod vplivom alkohola, mamil in psihoaktivnih zdravil, ki so jo poimenoval 0,0 šofer, se je pričela izvajati že v juniju, aktivnosti pa se bodo nadaljevale tudi novembra in decembra, ki sta še posebej kritična meseca glede povečanega uživanja alkohola in vožnje pod vplivom alkohola. Policisti bodo tako intenzivno preizkušali alkoholiziranost na cestah po vsej državi, tudi na lokalnih in regionalnih in tako podnevi kot tudi ponoči. Predvsem se bodo osredotočili na termine in področja, kjer bodo potekale večje javne prireditve.

 

Viri: 

- http://www.policija.si

- http://www.vozimo-pametno.si/

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
13
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
12
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
11
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
8



Z rolerji na cesto
Preden se s svojim otrokom na čudežnih čeveljcih na osmih kolescih podamo na prometne površine, moramo vsi osvojiti tehn...
Pomembno: Lupinico uporabljajte le v avtom...
K obvezni opremi novorojenčka sodi tudi lupinica. Pri nakupu bodite izbirčni, na prvem mestu sta varnost in udobje. Prev...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?