|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

10 načinov za sočutno vzgojo otroka brez kaznovanja

Uredništvo Ringaraja.net, 29.12.2023
Kazen ni potrebna, da bi se otrok naučil pravil obnašanja. Nasprotno, večina kazni, ki jih starši izvajajo, otrokom ne pomagajo postati bolj odgovorni in jih ne učijo samodiscipline. Tu je 10 načinov, kako lahko vzgajate bolje, brez kaznovanja.

image
Ko se otrok počuti razumljenega, je bolj pripravljen sprejeti postavljene meje. (Freepik.com)
/11


Otroci se učijo, kar živijo in najboljši način, da jih naučimo lepega vedenja in pravil, je vedno naš zgled. Zato moramo z njimi ravnati tako, kot želimo, da oni ravnajo z drugimi, z razumevanjem in spoštovanjem.

 

Kazen pokvari naš odnos z otrokom

Ko otroke tepemo, kaznujemo (z odvzemom privilegijev ali time out-om) ali kričimo nanje, se otroci naučijo biti agresivni. Kaznovanje otrok dejansko vodi v večjo neposlušnost. Kazen pokvari odnos z otrokom, zato noče več poslušati, ampak postane jezen in se mora braniti. Takrat popolnoma pozabi, zakaj je bil kaznovan, preveč je zaposlen z načrtovanjem svoje obrambe. In če se česa nauči, je to, da laže, da se naslednjič izogne ??kazni. Tako starši izgubijo vpliv in otroci se naučijo vsega napačnega.

 

Naredite nasprotno, ustvarite več ljubezni, naučite otroke odgovornosti in pravil na pameten način. V nadaljevanju najdete 10 preprostih nasvetov, ki vam bodo pri tem pomagali.

 

1. Obvladujte lastna čustva

Otroci se bodo učili od vas. Če boste svoja čustva obvladovali, bo imel otrok pravi zgled obnašanja. Ne delajte drame: ko ste živčni, globoko vdihnite in počakajte nekaj časa, da se umirite. Šele nato se odločite, kako rešiti situacijo. Uprite se želji po kaznovanju, vedno se dvojno vrne.

 

2. Sočustvujte z otrokovimi občutki

Ko je vaš otrok pod vplivom adrenalina ali drugih hormonov, se ne more ničesar naučiti. Namesto da mu takrat pridigate, mu pomagajte, da se izprazni s tehniko »time-in« (povezave), kjer namesto time out-a ostanete z otrokom. To ni kazen, ampak priložnost za povezovanje, da lahko otrok umiri svoja čustva. Če joka ali postane histeričen, ga ne poskušajte pomirjati, ampak ustvarite varno okolje tako, da se vživite v otroka. To mu bo pomagalo premagati čustva, ki povzročajo njegovo slabo vedenje. Po tem se bo počutil veliko bolje in bližje vam, zato bo pripravljen prisluhniti nasvetom.

 

3. Podprite svojega otroka pri učenju

Spomnite se, kako ste svojega otroka učili iti na kahlico. Najbrž ste bili na začetku zelo vpeti v celoten proces, potem ste odgovornost postopoma prenašali na otroka in potem je postal popolnoma samostojen. To načelo velja za vse – da se nauči zahvaliti, da zna počakati, da pride na vrsto, sam poskrbeti za svoje stvari, prinesti vse, kar potrebuje, nahraniti hišnega ljubljenčka, narediti domačo nalogo itd.

 

Pri vsem tem pomaga rutina. Predstavlja nekakšen skelet, ki otroku pomaga pridobiti osnovne veščine, tako kot skelet pri gradnji pomaga držati in oblikovati zgradbo. Morda vas bo razjezilo, ker je spet pozabil na jakno, toda kričanje mu ne bo pomagalo, da se naslednjič spomni. "Skelet" mu bo.

 

4. Najprej se povežite, nato ga popravljajte

Uvedite pravilo, da se morate najprej povezati z otrokom, preden začnete popravljati njegovo vedenje. In ostanite povezani, tudi ko razlagate, da ga boste lahko navdihnili, da prebudi svoj najboljši jaz. Ne pozabite, da so otroci neposlušni, ko se slabo počutijo sami s seboj in ko niso povezani s starši.

 

Poglejte otroka z ljubeznijo v očeh, recite mu "Zdaj si tako živčen", dajte mu vedeti, da vidite, kako se počuti. Potrepljajte ga po rami, ko kaj naredi in se počuti krivega, vzemite ga v naročje itd.

 

5. Postavite meje – vendar z empatijo

Seveda morajo obstajati pravila, pri katerih morate vztrajati, a na stvari lahko pogledate tudi z otroške perspektive. Ko se otrok počuti razumljenega, je bolj pripravljen sprejeti postavljene meje. Dajte mu izbiro ali ga preusmerite na tisto, kar lahko naredi. Na primer:

»Želel si, da se tvoja sestra premakne, zato si jo potisnil. Brez potiskanja, potiskanje boli. Povej ji: 'Prosim premakni se.' ali

»Želiš se še igrati ... vem, težko se je nehati igrati in se pripraviti na spanje. Gremo počasi ...« itd.

 

6. Naučite svojega otroka, kako popraviti stvari

Začnite s prvo lekcijo, da vsak poskrbi za svoj nered, ko je otrok še majhen, tako da mimogrede posežete po papirnati brisači in mu pomagate obrisati (na primer razlito mleko), brez vpitja, obtoževanja ali sramovanja.

 

Ko otrok raste, ga učite, da stvari rešuje, potem ko se umiri, na primer, da se po prepiru opraviči očetu – bi se rad objel? Risal? Se z mano igral? Ne spravljajte otroka v zadrego in bodite sami dober zgled opravičevanja. Videli boste, da bo otrok naredil enako.

 

7. Vedite, da je vsako nagajanje izraz določene otrokove potrebe

Otrok ima razlog, tudi če se vam ne zdi dober. Ali se otrok grdo obnaša? Gotovo se zaradi nečesa počuti slabo. Mogoče potrebuje več spanja, več časa s teboj, več počitka, več priložnosti za jok in sprostitev vseh motečih občutkov, ki se kopičijo v vseh nas. Osredotočite se na rešitev te potrebe in nagajivost se bo ustavila.

 

8. Recite DA

Poiščite način, kako reči DA namesto NE, tudi ko postavljate meje. Na primer: »DA, čas je, da pospravimo in DA, pomagal ti bom in DA, lahko zapustimo tvoj stolp in DA, če pohitimo, lahko preberemo več zgodbe in DA, zabavali se bomo in DA, zelo te imam rad. DA!" Vaš otrok se bo odzval enako.

 

9. Vsak dan se povezujte

Vsaka interakcija je priložnost za povezovanje – ali oddaljevanje. Zato enkrat na dan izklopite telefon, zaprite računalnik in otroku povejte, da ste tam zanj, na primer, naslednjih 20 minut. In potem ga vprašajte, kaj želi početi. Naj vas vodi. Objemajte se, smejte se, mečite blazine. Naj otrok počne, kar hoče.

 

10. Ne pozabite: skrivnost je v sočutju

Seveda je pomembno sočutje do svojega otroka, a najprej morate začeti pri sebi. Ne moreš biti ljubeč starš, če se sam slabo počutiš, tako kot se tvoj otrok ne more dobro obnašati, če o sebi misli slabo. Vedno lahko popravite svoj odnos. Začnite danes.

 

Če nič ne pomaga, objemite sebe in nato svojega otroka. Povezovanje reši vse v starševstvu. Če ne verjamete, poskusite že ta teden in videli boste, kako se dogajajo čudeži.

 

VIR: Najboljamamanasvetu.com


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
8
Otroke uspavam zgodaj
Moji otroci so vedno šli zgodaj spat. Zapadli smo v rutino, ko so smo se odrekli dnevnemu spancu, približno tretje ali č...
6
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
4



Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?