|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pravilo 3 minut, od katerega je odvisno otrokova zaupanje

Uredništvo Ringaraja.net, 23.11.2023
Koliko časa preživite s svojim otrokom?

image
/11


Poleg tega, da mu pripravite obrok, mu preberete knjigo in ga spravite v posteljo, so lahko tri minute ključne, ko gre za to, ali vam bo otrok zaupal.

Psihologinja Natalija Sirotić je razložila pravilo treh minut, za katerega trdi, da bo otrokovo zaupanje tako okrepilo, da vam bo zaupal tudi kot najstnik.

 

O kakšnem pravilu govorimo?

Pravilo treh minut pomeni, da otroka vsakič pozdravite, kot da se že dolgo niste videli, tudi če ste bili ločeni le pet minut, ko ste šli v trgovino.

Poleg tega je zelo pomembno, da počepnete tako, da ste v višini oči otroka in ga tri minute objemate ter sprašujete, kaj se je zgodilo, ko vas ni bilo. Zelo pomembno je, da to pravilo začnete uporabljati, ko greste po otroka v vrtec, šolo ali ko se vrnete iz službe.

 

Zakaj je to potrebno?

Po mnenju psihologinje vam bo otrok v prvih nekaj minutah, ko vas zagleda (čez nekaj časa), povedal vse informacije, ki se jih spomni.

Posledice neupoštevanja pravila treh minut so različne in odvisne od otrokovega značaja. Nekdo, ki nima možnosti povedati staršem, se z njimi ne bo pogovarjal o pomembnih stvareh in času, nekatera dejstva se mu morda niti ne zdijo pomembna. To pomeni, da bi lahko starši zamudili nekaj zelo pomembnih stvari.

Nekateri otroci bodo povedali najpomembnejše stvari v prvih nekaj minutah, nato pa bodo nadaljevali s pogovarjanjem ves dan/večer, ko se bodo informacije spomnili, da bi dokončali zgodbo. Starši takšnega otroka, ki zgodbo »potegne«, so v nevarnosti, da spregledajo kakšno informacijo, saj se na neki točki izklopijo in zgodba postane le hrup v ozadju.

 

Psihologinja poudarja, da pravilo treh minut ne pomeni, da naj starši le toliko časa preživijo z otrokom. To pomeni, da morajo po tem, ko otroka nekaj časa niso videli, porabiti tri minute, da slišijo vse, kar se otroku zdi pomembno, da vam pove.

 

Tukaj je še nekaj nasvetov psihologov za izboljšanje komunikacije med vami in otrokom.

Vsak dan si vzemite čas za nekaj, v čemer uživate vi in ??vaš otrok.

Dajte otroku vedeti, da ga poslušate. Na primer, občasno ponovite informacije, ki ste jih slišali od otroka, da se prepričate, da ste jih dobro razumeli.

Vrnite se k pogovoru malo kasneje, dajte mu vedeti, da si zapomnite, kaj govori.

 

Vir: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
14
Klopi ne marajo citrusov!
Naravni repelent proti klopom lahko pripravite kar doma. ponujamo vam dva recepta, kako pripravite naravni razpršilca za...
5
Najem avtomobila v tujini
Če ste se odpravili na dopust z letalom, bi bilo koristno, če pomislite še na potovanje po izbrani destinaciji. Peš verj...
4
Zakaj so mame vedno jezne?
Jeza ... Čutiš, da napreduje od stopal gor. Nekdo je pustil čevlje sredi hodnika in med pobiranjem perila si se skoraj s...
4



Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?