|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Praznična otožnost

Helena Primic, 26.12.2023
Prazniki v veliko ljudeh sprožijo tako melanholijo kot depresijo. Med njimi je tudi veliko takšnih, ki na videz delujejo veseli in srečni, znotraj sebe pa skrivajo vse te "nepraznične" občutke.

image
Nič ni narobe z vami, če vas prazniki spravljajo v žalost.
/11


Otroci se veselijo Božička in daril, vse je okrašeno in se sveti v lučkah, družine se navdušeno pripravljajo na najlepši del leta ... vi pa namesto veselja in čarobnosti čutite otožnost in žalost.

Ne skrbite, prazniki v veliko ljudeh sprožijo tako melanholijo kot depresijo. Med njimi je tudi veliko takšnih, ki na videz delujejo veseli in srečni, znotraj sebe pa skrivajo vse te "nepraznične" občutke. In jih zato skrivajo. Pred drugimi in pogosto tudi sami pred sabo.

Če torej ne skačete od sreče in vas vse te lučke bolj kot v smeh spravljajo v jok, kaj storiti oziroma kako si lahko pomagate?

 

1. Ne primerjajte se z drugimi!

Primerjanje z drugimi ni nikoli konstruktivno, še posebej ne takrat, ko se v svoji koži in svojem življenju ne počutite dobro. Takrat se vam bo namreč zdelo, da imajo drugi vse boljše - otroke, moža, družino, službo, telo, dom, življenje.

Zato pozabite na druge ljudi in družine ter njihov način praznovanja božiča in se raje usmerite vase. Kaj si jaz zares želim v teh božično-novoletnih praznikih? Kaj bi mene najbolj osrečilo ne glede na druge? 

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Perfekcionistka v mami

 

2. Poslovite se od reklamne podobe idealnega družinskega božiča

Starši, še posebej mame, ki so nagnjene k perfekcionizmu, se pogosto počutijo neuspešni, če jim ne uspe ustvariti najmanj takšnega božiča kot iz reklam. In zato postanejo nezadovoljne in žalostne. Ker jim nič ne gre in uspe.

Zato se poslovite od reklamne podobe idealnega družinskega božiča in postavite božič tudi na glavo, če vam letos tako ustreza. Si želite več samote in vam enostavno ni do obiskov? Pa ostanite v udobju doma, otroke pa s partnerjem pošljite naokrog. Vas vse te silne priprave za tisto eno noč spravljajo ob pamet? Okraševanje in peko božičnega peciva prepustite partnerju in otrokom. Kdo pa pravi, da morate vsako leto vse niti imeti v rokah le vi?

 

3. Ne pozabite na ljubezen do sebe

Božični prazniki so prazniki ljubezni. Pri čemer pogosto pozabimo na ljubezen in nežnost do sebe. Zato si v teh praznikih vzemite čas tudi za vse tiste drobne trenutke, po katerih hrepenite čez leto, pa zanje nikoli ni dovolj časa.

Negovalna kopel ob svečkah in brez vdiranja otrok v kopalnico. Posedanje ob kaminu in opazovanje ognja. Sproščena kava s prijateljico, četudi vas čaka še kup prazničnih opravkov. Jutranje poležavanje, četudi bi otroci radi vstali in vas priganjajo iz postelje.

 

PREBERITE TUDI: 5 trikov - Kako si ukrasti čas zase ob dojenčku

 

Takšna nega lastnega telesa, srca in duše vam bo pomagala preseči občutke praznične otožnosti, saj vas bo napolnila s pozitivno energijo in nahranila vašo dušo, ki z otožnostjo kliče po vaši pozornosti.  

 

4. Ne bojte se pogledati za praznično otožnost

Vsako čustvo, tudi tista "negativna", nam prinašajo dragocena sporočila o naši notranjosti. Zato si vzemite vsaj pol ure, ko vas ne bo nihče motil, se udobno namestite, se poskušajte čim bolj sprostiti in svojo praznično otožnost vprašajte, kaj vam je prišla povedat.

Kaj me v resnici najbolj žalosti? Kaj pogrešam in česa mi v tem trenutku najbolj manjka? Na kaj me ti božično-novoletni prazniki spomnijo? Če bi prišel čisto pravi Božiček, kaj bi si zaželel/a?

Pri tem brskanju po svoji notranjosti bodite čim bolj nežni in neobsojajoči. Sprejmite vse, kar boste našli v sebi kot darilo, ki vam pomaga postati boljši človek. Včasih moramo biti tudi žalostni, da se lahko ravijemo v še bolj zadovoljnega človeka.

 

PREBERITE TUDI: Preverite tveganje za obporodno depresijo!

 

In ne pozabite: Prav nič ni narobe z vami, če ste med prazniki otožni. Če pa vendarle čutite, da svojim občutkom niste kos, saj se žalost in brezvoljnost vse bolj stopnjujeta, pa nikar ne omahujte in si poiščite pomoč prijatelja ali terapevta.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Več kot boste dojenčka objemali, pametnejš...
Če sodite med starše, ki neprestano objemajo, ljubkujejo in crkljajo svojega otroka, boste nad rezultati najnovejše razi...
12
Dojenje: Rastline, ki spodbujajo tvorjenje...
Travnik je lekarna na prostem, kjer lahko najdete celo rastline, ki pomagajo pri dojenju. Številne zdravilne rastline na...
12
POZOR: Previdno s fiziološko raztopino in ...
Prepogosto izpiranje noska s fiziološko raztopino in uporaba med mamicami priljubljenega nosnega aspiratorja prinese tud...
10
Poporodna depresija: Doživlja jo lahko tud...
Očetovska poporodna depresija predstavlja še poseben tabu, saj bi moral biti moški v družini tisti močan steber, ki klju...
8



Mame s tremi otroci so pod večjim stresom
Vsaka mama lahko pove, da je materinstvo tudi garaška služba, še posebej za tiste, ki imajo več otrok. Vendar, kot je po...
Najlepša voščila za mamo
Ravno takrat, ko potrebujemo navdih za čestitko, ki bi jo radi namenili mami, se nam rado pripeti, da ostanemo z izprazn...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?