|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Čas božično-novoletnih praznikov je »resno« potrkal na naša vrata. Kakšne so moje priprave nanje? Kakšni naj bi bili ti prazniki, da bom resnično srečen, da jih bom doživel v vsej njihovi polnosti, da si bom napolnil baterije za nove napore?

image
Kako se pripraviti na praznične dni? (Foto: Freepik.com)
/11


Prazniki nam prestavljajo stres

V moji glavi je oblikovana predstava teh praznikov. Kako mora biti, kaj moram narediti, kupiti, da se bom resnično dobro počutil, bil srečen, zadovoljen in izpolnjen. Vprašanje pa je, ali je to resnično moja predstava. So vanjo vključene moje izkušnje, potrebe in želje ter potrebe in želje zame pomembnih oseb? Ali pa je ta predstava plod prepričevanja medijev in drugih ljudi, ki naj bi bolje od mene vedeli, kako mora biti, kaj moram imeti, kakšna darila moram kupiti, da bom srečen? Me bo to resnično osrečilo, ali pa bo ustvarilo dodaten pritisk, zaradi katerega bom še bolj nesrečen in bodo prazniki še manj praznični? Kaj naj naredim, da bodo to resnično moji in samo moji prazniki? Predstave o praznikih nas omejujejo, povzročajo stres, stisko, nemoč, razočaranje. In na koncu se zdi, da je skoraj nemogoče lepo praznovati.

 

Sproščujoči, veseli, radostni božično-novoletni prazniki imajo posebno vrednost

So vrednota. K njim težimo, si jih želimo doživeti. S sabo še močneje prinesejo potrebo po sprejetosti, povezanosti. Želim biti povezan z ostalimi družinskimi člani. Hočem biti v odnosu. Hočem slišati, da sem poseben, pomemben, da si je zame vredno vzeti čas. To je vrednota, ki je v tem prazničnem času resnično na preizkušnji. Sem sposoben partnerju povedati, kaj si želim od teh praznikov, kaj pričakujem od njega, kakšne so moje želje, potrebe, načrti? Saj ne zna in ne more brati mojih misli in želja. Zato je moja odgovornost, da povem.

 

Prazniki in družina

Ko pomislimo na te praznike, se pred očmi pojavi podoba družine. Kaj pa če sem ostal sam, kaj če sem osamljen, ali pa so moje izkušnje slabe in neprijetne? A je v tej situaciji vredno praznovati? Vedno je vredno praznovati. To so moji prazniki in jaz sem vreden doživeti vse občutke, ki jih ti prazniki prinesejo s seboj.


Veliki dogodek (npr. rojstvo otroka, nov partnerski odnos, ločitev od staršev …), ki ga tako nestrpno pričakujem, mogoče ne bo nikoli prišel. Gotovo se ne bo zgodil sam od sebe. Jaz sem odgovoren za ta trenutek, za sedanjost. In vprašanje je, kaj lahko v tej situaciji, v kateri sem, jaz naredim za lepe praznike? Kakšne so moje možnosti? Pri tem pa je pomembno vedeti, da imam možnosti. Res jih je včasih težko najti in uresničiti. Ampak možnosti imam. Na meni pa je, da jih izkoristim.

 

Kaj si želiš za praznične dni?

Pomembno je, da aktivno prevzamem odgovornost za to, kako bodo ti dnevi tekli. Si vzamem čas, se ustavim in vprašam, kaj želim, pričakujem od praznikov in kako bi ta želena občutja lahko dosegel. Čas je, da naredim načrt. Realen, uresničljiv načrt, ki ga nikoli ne smem primerjati z načrtom druge družine, prijatelja, znanca. Njihovi načrti so pomembni za njih, moj pa vključuje moje želje in potrebe. Ne morem ustvariti neumnega, brezveznega načrta, predstave, ideje. Moj načrt je lahko samo najboljši zame. Tak, ki mi bo prinesel največ veselja, radosti, zadovoljstva in občutkov sprejetosti, pomembnosti. Vedno pa ga moram uskladiti z zame pomembnimi ljudmi. Tako bom lahko svoja pričakovanja uskladil z njimi in doživel resnično sporočilo božično-novoletnega časa. Da sem pomemben in vreden.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
7
Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
5
Roke: od pesti do prijemanja
Otrok se rodi z majhnimi ročicami, ki niso sposobne preciznih gibov. Poleg močnega prijemalnega refleksa z drobnimi prst...
4
Vodene koze ali norice: kako otroku pomagati
Preverite, kako dojenčku ali otroku pomagati (o)lajšati srbenje in pospešiti celjenje mehurčkov oziroma kože na povsem n...
4



Carski rez: ima oče pravico do dopusta?
Carski rez velja za zahteven način poroda, po katerem mamica potrebuje posebno nego, da ne bi prišlo do neljubih komplik...
Datumi izplačil socialnih transferjev za l...
Povezavo na tale članek si shranite med priljubljene, da boste imeli pomembne datume izplačil socialnih transferjev za p...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?