|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prepiri med sorojenci: kako jih reševati?

Helena Mlakar, 2.11.2023
Vsi starši si želijo, da bi bili sorojenci med sabo v dobrih odnosih, da bi držali skupaj, se imeli radi, se igrali. Pa vendar, vedno ni tako. Včasih se dom spremeni v bojne krike in užaljeni jok. Sorojenci so si spet v laseh. Kaj storiti?

image
Normalno je, da se sorojenci včasih sprejo, dajte jim možnost, da se tudi pobotajo sami in najdejo ustrezno rešitev. (Freepik.com)
/11


Ko so bratci in sestrice še majhni, se največkrat prepirajo zaradi igrač ali sladkarij. Vsi se želijo istočasno igrati z isto igračko ali pa štejejo koščke čokolade, ki jih delijo starši. In tukaj se šteje vsak, še tako majhen košček. Če ni pravično, je ogenj v strehi!


Povsem normalno je, da sorojenci tekmujejo med sabo za naklonjenost svojih staršev, zato pa je toliko večja odgovornost staršev, da ravnajo preudarno in pravično. Največkrat jo brez posledic odnese mlajši otrok. Iz preprostega razloga, ker starši mislijo, da bo starejši ravnal bolj preudarni in se mu lahko hitreje dopove, kaj je prav in kaj ne. Ampak, s tem dajejo mlajšemu še večjo moč. Lahko nagaja, se joče, kriči, kazen pa doleti starejšega otroka.


Za prepir sta kriva vedno dva

To naj bo vaš moto, ko poskušate ločiti sorojenca, ki sta si v laseh. Starejši seveda ne joče, ker solze zadržuje, mlajši se dere na vse pretege, da pritegne pozornost staršev in da ne bi slučajno ti mislili, da si je kriv sam.


PREBERITE TUDI: Familylab svetuje - Prepiri med sorojenci


Kdaj posredovati?

Ni prav, da so starši vedno sodniki prepira. Če se sorojenca kregata, si nagajata in če ni prehudo, je bolje, da se starši ne vmešavajo. Seveda bo slej ko prej prišel mlajši ali starejši otrok povedati, da je bratec ali sestrica naredil to in to. Pa poskusite odreagirati drugače in mirno povejte, da naj se zmenita sama. Morda boste nad izidom presenečeni, morda se bo bodo solze posušile same od sebe in namesto bojnih krikov se bo kmalu zaslišalo normalno pogovarjanje.

Normalno je, da se sorojenci včasih sprejo, dajte jim možnost, da se tudi pobotajo sami in najdejo ustrezno rešitev. Navsezadnje bodo morali kompromise sklepati vse življenje.

 

Dajte jim odmor

Včasih je prepir med sorojenci prehud in starši morajo posredovati. Včasih ne zaleže, da jih mirite, da jim rečete, naj se zmenijo sami. Včasih se prepir stopnjuje. Takrat je dobro, da posredujete vmes. Nikar pa ne iščite krivca, ne reagirajte prehitro, ne povzdigujte glasu. V hodnik postavite dva stola, vsakega na svojo stran ali pa otroka posedite za kuhinjsko mizo, vsakega na svojo stran in vztrajajte, da sedita toliko časa, dokler ne premislita, zakaj sta se sprla in kako bi lahko to še drugače rešila. Naj do rešitve prideta sama, nato pa se z njima pogovorite. Povesta naj vsak svojo zgodbo, medtem ko eden govori, mora drugi poslušati in obratno. Na koncu ju vprašajte še, kakšna rešitev se jima zdi primerna.

 

Če sta v vaši družini dva ali več otrok, potem veste, da je prepir včasih neizbežen. Ampak, to ne pomeni, da se bodo grdo gledali vse življenje. Prav zanimivo je, da včasih prav tisti sorojenci, ki so si v otroštvu najbolj v laseh, v odrasli dobi gojijo pravo prijateljstvo.


PREBERITE TUDI: So edinci srečni ali razvajeni?

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
33
Vse vsebine za starše otrok z ADHD na enem...
Mame otrok z ADHD se dnevno spopadamo z izzivi vzgoje otroka z ADHD, ki so včasih izredno izčrpajoči. Preverite, kako la...
28
Barvanje in ustvarjanje velikonočnih pirho...
Prepričani smo, da bodo skoraj vsi otroci radi sodelovali pri tem – verjetno najbolj zabavnem – opravilu, zato smo za v...
7
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
6



Še zadnjič: besede, ki jih mora prebrati v...
Ko ženska postane mama, se življenje obrne na glavo. Nič ni več tako kot prej. Vsaki mamici se kdaj zgodi, da hrepeni po...
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?