|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prikrita grožnja: otroška sladkorna bolezen

Tanja Ahlin, 23.11.2023
Kakšen bi lahko bil razlog za razdražljivost in nezbranost vašega najstnika, ki ima poleg tega še nekaj kilogramov preveč in se mu na notranji strani nadlahti pojavljajo rjavi madeži? Kaj lahko pomeni, če je vaša štiriletna hčerka prevelika in pretežka za svoja leta?

image
Vedno več otrok ima sladkorno bolezen. (FOTO: Freepik.com)
/21


Sladkorna bolezen tipa 2

Pediatri in osebni zdravniki vsak dan znova presenetijo vse več staršev z novico, da ima njihov otrok sladkorno bolezen tipa 2. Nekoč je veljalo, da ta bolezen prizadene le odrasle, vendar se vse pogosteje pojavlja tudi med otroci in mladostniki. Od leta 1994 se je tako število otrok s sladkorno boleznijo tipa 2 namreč povečalo od šest- do desetkrat. Poleg tega zdravniki ugotavljajo vse večje število zapletov, povezanih s to boleznijo, vključno s poškodbami retine v očeh majhnih otrok, visokim krvnim pritiskom in holesterolom, zaradi visokega krvnega sladkorja pa se zgodnji znaki težav s plodnostjo pojavljajo že pri 11-letnih deklicah.

»Ko sladkorna bolezen tipa 2 prizadene starejše odrasle, lahko traja 10 do 20 let, preden se razvijejo dolgoročni večji zapleti, kot so obolenja srca, kap in slepota. Toda zdaj se sladkorna bolezen pojavlja že pri ljudeh v tridesetih, dvajsetih in celo najstniških letih, tako da bomo te zaplete doživljali pri vse mlajših ljudeh,« pravi dr. med. C. Ronald Khan, predsednik centra za diabetes Joslin v Bostonu. »Ob neenakomernem širjenju sladkorne bolezni tipa 2 med mlajšimi ljudmi povsod po svetu se bojim, da bo v 15 do 20 letih prišlo do epidemije sladkorne bolezni in zapletov, ki bodo velikansko breme za človeštvo ter države in zdravstvene sisteme.«

Pred desetletjem je bila sladkorna bolezen pri otrocih skoraj vedno tipa 1, torej genetska bolezen, pri kateri se raven krvnega sladkorja poviša, ker imunski sistem uniči celice v trebušni slinavki, ki proizvajajo inzulin. Toda danes je do 46 odstotkov vseh novih primerov sladkorne bolezni v otroških bolnišnicah in na pediatričnih klinikah tipa 2, nekateri oboleli otroci pa so stari komaj 4 leta.

 

PREBERITE TUDI: RSV in akutni bronhiolitis


Krvni sladkor

Za razumevanje razvoja sladkorne bolezni je pomembno, da poznamo vlogo krvnega sladkorja v telesu. Naše celice sladkor potrebujejo, saj predstavlja njihov glavni vir energije in ima pomembno vlogo pri ohranjanju psihičnega in fizičnega zdravja. Sladkor je, na primer, takorekoč edini vir energije za možgane, potrebujejo pa ga tudi mišice in razvijajoči se otrok v maminem trebuhu. Toda sodobni način življenja, vključno s prehranjevanjem, pomembno vpliva na občutljivi sistem uravnavanja krvnega sladkorja, kar lahko vodi do sladkorne bolzeni. Raven krvnega sladkorja se lahko zaradi velike količine predelanih ogljikovih hidratov, ki jih najdemo v belem kruhu, slaščicah in hitrih prigrizkih, pa tudi zaradi velikih porcij, mastne hrane in premalo gibanja strmo poviša. Zaradi tega se celice v telesu prenehajo odzivati na znake inzulina, naj vsrkajo sladkor iz krvi, čemur pravimo preddiabetično stanje ali neodzivnost na inzulin. Gre za zgodnjo stopnjo resnih težav v zvezi z uravnavanjem količine krvnega sladkorja, česar pa ni mogoče zaslediti na meritvah sladkorja v krvi.


Na kaj moramo biti pozorni?

Dejavniki tveganja za otroško sladkorno bolezen vključujejo sladkorno bolezen tipa 2 v družini (pri sorodnikih v prvem in drugem kolenu) in znake neodzivnosti na inzulin ali s tem povezanih obolenj, na primer lisasta obarvanost kože, visok krvni pritisk, visok holesterol, visoka raven trigliceridov ali sindrom policističnih jajčnikov. Če je vaš otrok pretežek, se naročite pri zdravniku, da ugotovite, ali se pojavljajo kateri od naslednjih opozorilnih znakov in že ima sladkorno bolezen tipa 2: pogosto uriniranje, izredna žeja, izredna lakota, nepojasnjena izguba teže, povečana utrujenost, razdražljivost, zamegljen vid.

 

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje Omega 3 maščob: depresija in ADHD?


Zakaj se pojavi sladkorna bolezen tipa 2?

Za to epidemijo ni kriv nikakršen napadalni virus ali zlobna bakterija, niti proti njej nimamo cepiva ali čudežnega zdravila. Sladkorna bolezen tipa 2 se pojavi zaradi nezdravega načina življenja, ki jo povzroči preveč televizije, premalo gibanja in preveč visokokalorične hitre hrane, ki povišuje krvni sladkor in obloži trebuščke z dodatno maščobo. Raziskovalci prehrane za to delno krivijo povečano pitje sladkanih pijač med otroci. Veliko jih namreč lahko kupi takšne pijače iz avtomatov, ki so priročno postavljeni v šolah. Poleg tega se otroci gibajo manj kot kdaj koli prej in namesto tega približno 6,5 ur dnevno gledajo televizijo, sedijo pred računalniki ali igrajo videoigrice. Nekoč se je večina vseh otrok hodila ali se s kolesom peljala k pouku, danes pa to velja za manj kot 16 odstotkov otrok.


To obliko sladkorne bolezni lahko preprečimo!

Pomembno pa je, da se zavedate naslednjega: ni nujno, da vaš otrok zboli za sladkorno boleznijo tipa 2. To lahko preprečite ali vsaj nekoliko zadržite z enakimi koraki, ki dokazano varujejo odrasle, pri katerih obstaja tveganje za to bolezen. Vse, kar potrebujete, je zavezanost družine k zdravemu prehranjevanju in aktivnosti. Dejstvo je, da so na poti k zdravemu življenju najbolj uspešni tisti otroci, ki jih starši ne le podpirajo, temveč tudi sami temu primerno spremenijo svoj vsakdanjik.


Potrebno si je postaviti cilje

Za preprečevanje sladkorne bolezni tipa 2 pri vas in vaših otrocih so pomembni trije cilji: zdrava prehrana, gibanje in nagrajevanje truda. Obroki naj tako temeljijo na sadju, zelenjavi, zdravih polnozrnatih žitaricah, pustih proteinih, ribah, bogatih z omega-3 maščobami (na primer divji losos), mlečnih izdelkih z manj maščobe in zmernimi količinami mononasičenih maščob, ki so zdrave za srce in jih najdemo v olivah ter kanola olju. Priporočljivo je tudi pitje mleka z manj maščobe, manj pa pijte sladkanih pijač. Naši otroci so namreč debelejši med drugim tudi zaradi sladkih pijač in sokov, saj ne pojedo manj, da bi se s tem oddolžili za kalorije, ki so jih pridobili iz pijače. Poleg tega čim večkrat obedujte doma. Obroki, pripravljeni v domači kuhinji, običajno vsebujejo manj maščobe in kalorij, poleg tega pa lahko lažje nadzirate velikost porcij, saj so celo otroške porcije v restavracijah pogosto prevelike.

 

PREBERITE TUDI: Motnja ADHD: Kako otroku pomagati?


Gibanje, gibanje, gibanje

Tako otroci kot odrasli bi se morali zmerno do zelo aktivno gibati eno uro večino dni v tednu. Zakaj se torej ne bi gibali skupaj? Družinsko gibanje je najbolj učinkovit (in zabaven) način, da zagotovite toliko aktivnosti sebi in svojim otrokom, kolikor je telo potrebuje. Plavajte v javnem bazenu, izzovite otroka pri mini-golfu, skupaj se naučite rolati ali samo hodite na dolge sprehode. Poleg tega omejite gledanje televizije in čas po šoli raje namenite igri. Tako se boste izognili številnim oglasom za nezdravo hrano ter izkoristili gibanje kot priložnost za druženje. Ne pozabite niti na gibanje dojenčkov: pustite jih, da več časa preživijo na tleh, kjer se prevračajo in plazijo za igračami, ki jih namestite tako, da se morajo zanje malo potruditi.


Nagrajevanje naj bo kvalitetno

Ne pozabite, da otroci potrebujejo nagrado za sprejemanje zdravih navad in ne zato, ker so shujšali. Namesto sladkarij kot glavno nagrado raje ponudite sebe, saj je vaš čas najbolj prestižna stvar. Poskusite skupaj pripraviti lutkovno predstavo, zgradite neverjeten grad iz kock, igrajte se modno pisto – počnite kar koli, kar je vašemu otroku pač všeč. Starši pomagajo tudi tako, da navdušeno pozdravijo uspeh in dajo otrokom vedeti, da ni nič narobe, če jim kdaj pa kdaj spodleti. In kdaj pa kdaj jim privoščite čokolado ali sladoled ali pa skupaj zvečer poglejte kakšen film, ki si ga tako zelo želijo ogledati.


 PREBERITE ŠE: Težave z debelostjo - otroke naučimo jesti

 


Povzeto po knjigi Resnica o sladkorju urednikov revije Prevention in Ann Fittante, založba Temza.

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
9
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
8
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
8
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
6



Pomlad je prebudila tudi klope
S pričetkom pomladi se prebujajo tudi na prvi pogled nedolžni klopi, ki prenašajo vse prej kot nedolžen virus klopnega m...
RESNIČNA ZGODBA: Moj otrok ima Downov sindrom
Diagnoza: Downov sindrom. Bil je neverjeten šok, popolnoma nepričakovana novica in takoj milijon vprašanj. Zakaj prav na...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?