|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pripravite dom na Veliko noč

Nika Dolenc, 26.3.2024
Velika noč je posebna priložnost, ko otroke vzpodbujamo k sodelovanju pri okrasitvi doma s spomladanskim cvetjem in pripravi velikonočnih jedi. Skupno delo bogati otroka in nas. Potrebujemo le zvrhan koš dobre volje in potrpežljivosti.
Ključne besede:

image
Kako pripraviti dom na veliko noč? (Foto: Freepik.com)
/11


Prazniki so še močnejši razlog, da se družina zbere v najožjem krogu. Pa ne le ob praznikih, tudi pred njimi, saj celo družino vključimo v dogajanje v kuhinji. Velika noč je pravzaprav še posebna priložnost, ko otroke vzpodbujamo k sodelovanju pri okrasitvi doma s spomladanskim cvetjem in pripravi velikonočnih jedi.

 

Doma narejeni velikonočni aranžmaji

V času pred veliko nočjo stanovanje popestrite z velikonočnimi aranžmaji, ki jih sami izdelate. Naberite veje različnih grmov, najbolje, da poiščete forzicijo, saj se bo razcvetela v vašem domu. Veje naj bodo dolge do 80, 100 cm, zato potrebujete visoko in težko vazo. Če se odločite za forzicije ali npr. veje bukve, ki bo ozelenela v vašem domu, v vazo natočite vodo in jo skrbno menjajte. Da bodo otroci lažje krasili, vazo z vejami postavite na tla in delo prepustite otrokom. Okraski so lahko že izdelani plastični pirhi, še bolje pa bi bilo, da v večjih trgovskih centrih kupite bela plastična jajca, ki jih bodo otroci obarvali s flomastri in drugimi barvami. Poleg pirhov lahko na veje obesite tudi piškote v obliki zajčkov, ki jih spečete skupaj z otroki.

 

Zapovedan post na veliki petek

Velika noč je zelo pomemben krščanski praznik, saj kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Jezusa Kristusa so na veliki petek križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Na veliki petek je zapovedan strog post, ko se praviloma ne smemo do sitega najesti. In tako so včasih na deželi pred velikonočnimi prazniki na postni petek pripravljali repne poganjke v solati. Mladi so prav okusni.


RECEPT: Repna cima v solati

Mlade repne poganjke poberemo od repe, dobro operemo in prelijemo z marinado iz kisa, bučnega olja in soli ter narahlo premešamo.

Sestavine:

1 skleda repnih poganjkov

1 dl jabolčnega kisa

2 žlici bučnega olja

1 žlička morske soli

Čas priprave: 10 minut

Zahtevnost: 1


Velikonočne jedi - priložnost za skupno kuhanje cele družine

 Na veliki petek pa kljub postu običajno lepo diši iz kuhinj. To je priložnost, da vsa družina sodeluje pri pripravi velikonočnih jedi. Še posebej otroci se veselijo barvanja jajčk. Mame poskrbijo za šunko in potico, očete pa lahko prosimo, naj pripravijo hren.

 

Tradicionalne velikonočne jedi imajo svoj simbolični pomen. Šunka in suho meso predstavljata Kristusovo telo, hrenova korenina žeblje, s katerimi so Kristusa pribili na križ, potica spominja na trnovo krono, jajca pa naj bi bila kaplje Kristusove krvi.

Velikonočne jedi odnesemo v košari k žegnanju po tradiciji v soboto, v nedeljo pa jih zaužijemo ob zajtrku. Velikonočni zajtrk naj pripravljajo vsi člani družine.

 

Velikonočno vzdušje na mizi

Med zelo pomembnimi opravili naj bo priprava in dekoracija praznične mize – usmerjajte otroke in jih spodbujajte, da izražajo svoje ideje. Otroci so običajno navdušeni nad pripravo mize, sploh pa v primerih, ko je to vsakdanje opravilo enega od članov. Tudi na običajen dan naj vam ne bo odveč pripraviti pogrinjka (prtički, krožniki, pribor, kozarci), saj bo s ponavljanjem otrok začutil pomen obredov. Tudi če je otrok majhen, naj zanj velja enako.

Pri pripravi prazničnega pogrinjka boste razveselili že z malimi detajli, ki se ujemajo z vašo praznično okrasitvijo stanovanja. Barve so bolj pomembne, kot se nam zdi. Na mizi imejte prt ali pogrinjek v rumeni (barvi pomladi, narcise) in zlati barvi, saj pospešujeta prebavo in hkrati poživljata. Otrokom so na mizi všeč barve, ker so že same po sebi mikavne.

Hrana, ki jo ponudimo na barvnem krožniku, je videti okusnejša, tako lahko otroka spodbudimo, da poskusi nove jedi. Kositi bi morali na naravni svetlobi in v čim bolj sproščenem okolju. Otroci si lahko sami pripravijo obroke, zato so ti grižljaji še slastnejši!

 

Za piko na I

Pričarati vzdušje velike noči je preprosto, saj nam pomagajo nežni barvni toni rumene, zelene, oranžne. Posebnost velike noči so rumene narcise, ki jih že dobite na vseh tržnicah.

Plastičnim materialom se izogibajmo ter raje uporabljajmo naravne, kot so bršljan, vejice jelke ali bele omele, storži, šipek, sveža rdeča jabolka, suho sadje, kot okraski so zanimiva ne le čokoladna jajčka, ampak tudi piškoti, ki jih spečemo kar sami.


Skupno delo bogati otroka in nas. Potrebujemo le zvrhan koš dobre volje in potrpežljivosti. Pospravljanje, kuhanje in ostala družinska dela so priložnost za druženje – čas, ko preidemo od besed k dejanjem. Prav je, da sodelujemo vsi: mama, oče in otrok oz. otroci.

 

PREBERI ŠE:

Velikonočni pirhi v naravnih barvah

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ideje za prigrizek na pustni dan
Da bo za pusta zabaven tudi jedilnik in da ne bo v trebuščkih obležal le pustni krof in ostale sladkarije, smo za vas pr...
5
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
4
Pustne dobrote, s katerimi boste navdušili...
RECEPTI - Čokoladni krofki na palčki, Mini krofki s cimetom, Flancati s čokoladnim prelivom, Beli ameriški krofi z vanil...
4
To so naravne sestavine za čudovito obarva...
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...
4



Pirhi v naravnih barvah
Barvanje jajc otroke navdušuje. Preberite, kako ste lahko ustvarjalni pri barvanju jajc z naravnimi barvami.
Osvežilna velikonočna torta
Kako na hitro pripravimo sadno, osvežilno in obenem slastno torto?




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?