|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pirhi v naravnih barvah

Nika Dolenc, 12.3.2016
Barvanje jajc otroke navdušuje. Preberite, kako ste lahko ustvarjalni pri barvanju jajc z naravnimi barvami.

image
Za velikonočni zajtrk si privoščimo pirhe. (F: Splet)
/11


Otroci so najverjetneje ob tem prazniku najbolj navdušeni nad barvanjem jajc. Možnosti so neštete, zato kupite barve in ostale pripomočke ter pustite otroke, da ustvarjajo.


Pa ne pozabite še na poslikavo pirhov z naravnimi barvami, ki ne puščajo sledi na jajcih, pa še vse najdete v svoji kuhinji. In ne skrbite – tudi naravno barvanje pirhov bo otrokom prav tako zanimivo.


Poskusite dobiti karseda sveža jajca, najbolje z bližnje kmetije. Ko začnete pripravljati jajca za kuhanje, poskrbite, da jih otroci ne prijemljejo z rokicami, dokler jajc temeljito ne umijete.


Sestavine iz kuhinje

Za pripravo različnih barv uporabite sestavine iz vaše kuhinje:

za rumeno: pomarančna ali limonina lupina, korenje, zmleta kumina, kurkuma, žafranika;

za oranžno: veliko suhe lupine rumene čebule;

za rožnato: sok rdeče pese, brusnice, maline, rdeče grozdje, šipek, rdeči ribez;

za rdeče rjavo: veliko suhe lupine rdeče čebule;

za svetlo vijolično: cvetovi vijolic, sok rdeče grenivke;

za modro: borovnice, sesekljani listi rdečega zelja (morda ju imate shranjena še v zamrzovalni skrinji);

za zeleno: špinačni listi, listi kopriv;

za temno rjavo: pravi čaji, črni čaji, kava.


Mi smo skuhali rdeče pirhe v čebulnih olupkih, najbolje rdeče čebule, ki dajo močnejšo barvo. Za podobe na jajčkih si pomagajte s cvetovi marjetic ali trobentic ter jih zavežite v najlonko. Uporabite tudi kuhinjsko elastiko, ki jo napnete prek jajca ter tako dobite odtise črt.


Vodi dodamo malo kisa, a ne preveč, saj kis topi jajčno lupino. Pazite pa, da jajca vedno položite v mrzlo vodo. Da so trdo kuhana, jih kuhajte kar dobrih 10 minut. Kuhana jajca poberite iz vode, jih osušite in za lesk namažite s koščkom slanine, lahko tudi z oljem. Pirhe vedno shranite v hladilniku, dokler jih ne pojeste!


S pirhi pa nastopi tudi velikonočni zajec, ki skoraj po vsej Evropi prinaša pobarvana in pisana jajca, zlasti še otrokom. Prijazna navada, ki sicer ni čisto naša, otrokom pa lahko naredi veliko veselje, je iskanje pirhov. Torej, če je zunaj suho in prijetno, skrijmo pirhe in čokoladna jajca na različna mesta na vrtu ali v okolici hiše, otroci pa naj jih iščejo vsak s svojo košarico. Da nam stvari ne bodo ušle iz rok, morda ni odveč, da iskanje nadzoruje kakšen prijazen velikonočni zajec.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
23
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
7
To so naravne sestavine za čudovito obarva...
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...
7
Obogatite praznično mizo z velikonočno ple...
Pletenica je značilen praznični kruh, narejen iz mlečnega testa, ki mora biti za pletenje ravno prav čvrsto in pravilno ...
4



Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
Pripravite dom na Veliko noč
Velika noč je posebna priložnost, ko otroke vzpodbujamo k sodelovanju pri okrasitvi doma s spomladanskim cvetjem in prip...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?