|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prva pomoč ob ožigu meduze

Simona Korenčan, dr. med., 14.7.2023
Kako ukrepati ob ožigu meduze ali drugega ožigalkarja?

image
Ožig lahko peče, srbi in boli, razvije pa se lahko tudi hujša reakcija. (Freepik.com)
/11


Raziskovalci poročajo, da je v Jadranskem morju in tudi drugod izjemno veliko klobučnjakov, ki so za ljudi nevarni, saj ob dotiku izločajo strup.


Ožig lahko peče, srbi in boli, razvije pa se lahko tudi hujša reakcija: slabost, omotičnost, bruhanje, bolečine v trebuhu, glavobol in povišana temperatura. V primeru hujše reakcije se nemudoma odpravite k zdravniku.


Kako ukrepati ob ožigu?

- Ožig speremo z morsko vodo ali pa prizadeto okončino namakamo v vroči sladki vodi (40-45 stopinj Celzija). Kljub temu da se je do sedaj priporočalo, da prizadeto področje hladimo s hladnimi obkladki, so novejše raziskave pokazale, da je vroča sladka voda bolj učinkovita, saj zmanjšuje izločanje toksinov iz ožigalk, ki se še niso izločili.


- Odstranimo ožigalke, ki so ostale na koži. Ožigalke odstranjujemo s tistim, kar imamo pri roki - papir, kamenčki na plaži, palica, kreditna kartica ipd. Pomembno je, da ožigalk NE odstranjujemo z roko.


- V lekarni kupimo antihistaminična mazila ali tablete in, vkolikor je potrebno, še protibolečinska zdravila.


- V primeru hujše reakcije se takoj odpravimo k zdravniku.


PREBERITE TUDI: Kako poskrbeti, da bo otrok dovolj pil?

 

VIR: www.skrbenstars.si



 

simona korenčanSimona Korenčan, dr. med. je zdravnica, mama in aktivistka na področju osveščanja o nujnosti poznavanja in rednega obnavljanja znanja prve pomoči in oživljanja dojenčkov in otrok. Dve leti je delala na Pediatrični kliniki na oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. V tem času so skupaj z ekipo uspešno izvedli več tečajev oživljanja za laike, predvsem vzgojitelje, učitelje in starše, ki jih je sicer zasnoval prim. Vidmar, dr. med. Od leta 2020 je zaposlena na Očesni kliniki v UKC Ljubljana. 


Več njenih strokovnih nasvetov najdete >>TUKAJ<<, kjer ne smete spregledati tudi spletnega tečaja NAJSRČEKBIJE - najbolj celovitega spletnega tečaja prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
19
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
12
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
7
Otroka je ponoči strah
Nočni strahovi so nekaj, kar v vsaj enem izmed obdobij odraščanja spoznajo vsi malčki. Starši reagiramo na otrokove stra...
6



Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...
Pomlad je prebudila tudi klope
S pričetkom pomladi se prebujajo tudi na prvi pogled nedolžni klopi, ki prenašajo vse prej kot nedolžen virus klopnega m...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?