|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prva pomoč otroku, ki ste ga rešili iz vode

Simona Korenčan, dr. med., 12.7.2023
Kako postopati v primeru utopitve ali zanosa vode v dihalne poti pri otroku?

image
Utopitve so drugi najpogostejši vzrok za smrtne poškodbe predšolskih otrok. (Freepik.com)
/11


Čas morskih užitkov in sproščenih druženj v bazenih ter ob drugih vodah je tu, obenem pa je to tudi čas, ko iz medijev vse prepogosto slišimo za tragedije – na primer utopitve dojenčka ali otroka v domačem bazenčku. Se zavedate, da je za utopitev in tragičen izid včasih dovolj že nekaj centimetrov visoka voda?

Utopitve so drugi najpogostejši vzrok za smrtne poškodbe predšolskih otrok. Najbolj ogroženi so otroci od 1. do 3. leta starosti, ki se največkrat utopijo ali težko poškodujejo v bazenu in vodah v naravi.

 

Dojenčka, malčka ali manjšega otroka vedno aktivno nadzorujte, kadarkoli je v bližini vode ali v vodi. Naj bo ves čas v vodnem polju vaših oči in na dosegu rok, saj se lahko utopi že v nekaj centimetrih vode, ne da bi zaklical na pomoč. Tudi ko v kopalnici točite vodo ali ko se bazenček šele polni, se zavedajte, da nesreča ne počiva – otroka naj vedno budno spremlja odrasla oseba.


Kako postopati v primeru utopitve ali zanosa vode v dihalne poti pri otroku?

V primeru utopitve otroka je postopek oživljanja enak, kot v ostalih primerih (več najdete TU) z eno izjemo: pred samim pričetkom oživljanja najprej zadamo otroku 5 začetnih vpihov.

Kakšen je algoritem in s katerimi kraticami si lahko pomagamo, da bomo v kritični situaciji vedeli postopati po pravilnem vrstnem redu? Zapomnite si kratiic SSS in ABC. Izpeljani sta iz angleških besed: Safety (varnost), Stimulation (stimulacija), Shout (glasen klic) ter druga Airway (dihalna pot), Breathing (dihanje) in Circulation (cirkulacija – krvni obtok).


PREBERITE TUDI: Kako poskrbeti, da bo otrok dovolj pil?


Kaj nam povejo oz. katero dejanje naj vsaka od njih predstavlja?


1) S - Safety: Otroka ali utopljenca najprej premestimo na varno. Poskrbimo za svojo in poškodovančevo varnost (npr. prihajajoči morski valovi na plažo).


2) S- Stimulation: Prizadetega ogovorimo, da vidimo, ali se odziva. Vkolikor se na naš govor ne odziva, poskusimo še stimulacijo z bolečinskim dražljajem - močno pritisnemo s členki na prsnico ali uščipnemo uhelj. Če se ne odziva →


3) S - Shout: glasen klic na pomoč.


A: Airway: Zvrnemo dihalno pot (NE pri dojenčkih) →

B: Breathing : si vzamemo do 10 sekund, da preverimo, če oseba diha.

C: Circulation: če oseba ne diha, damo 5 začetnih vpihov in pričnemo z stisi prsnega koša in umetnimi vpihi v razmerju 30:2. (30 stisov prsnega koša, dva vpiha, ponovimo 3x- 5x in nato pokličemo 112). Če pri točki B ugotovimo, da oseba diha normalno, jo namestimo v stabilni bočni položaj in ves čas spremljamo, ali diha normalno.

Koliko časa oživljamo? Dokler ne pride prva pomoč, dokler se oseba ne ovede ali dokler ne omagamo. V primeru, da vas je na licu mesta več, prosite osebe, da vas zamenjajo, ko se utrudite.

Natančen postopek oživljanja dojenčka ali otroka je v obliki nazornih video posnetkov prikazan v tečaju Najsrčekbije, ki ga lahko naročite TUKAJ.

 

PREBERITE TUDI: Prva pomoč ob ožigu meduze

 

VIR: www.skrbenstars.si



 

simona korenčanSimona Korenčan, dr. med. je zdravnica, mama in aktivistka na področju osveščanja o nujnosti poznavanja in rednega obnavljanja znanja prve pomoči in oživljanja dojenčkov in otrok. Dve leti je delala na Pediatrični kliniki na oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. V tem času so skupaj z ekipo uspešno izvedli več tečajev oživljanja za laike, predvsem vzgojitelje, učitelje in starše, ki jih je sicer zasnoval prim. Vidmar, dr. med. Od leta 2020 je zaposlena na Očesni kliniki v UKC Ljubljana. 


Več njenih strokovnih nasvetov najdete >>TUKAJ<<, kjer ne smete spregledati tudi spletnega tečaja NAJSRČEKBIJE - najbolj celovitega spletnega tečaja prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
11
Z otrokom na predstavo, razstavo ali v kino
Ogled predstave, filma, razstave z otrokom je odlično priložnost za učenje socialnih veščin, ki jih mora obvladati pri o...
5
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4



POMEMBNO: Kaj storiti, če najdete izgublje...
Spodaj boste našli nasvete, kako lahko pomagate izgubljenemu otroku.
Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?