|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prva spominska knjiga za posvojene otroke

P.L., 4.6.2012
Avtorica knjige in predsednica humanitarnega društva As Katarina Tomšič pravi, da je posvojitev poslanstvo za vsakega igralca v zgodbi. Za portal Ringaraja je predstavila svojo knjigo, namenjeno posvojenim otrokom.

image
/11


»Vem, kako je pomembno, da na pravi način izveš, da si posvojen, saj sem tudi sama posvojena. To mora biti del tebe že od samega začetka in to na pozitiven način. Saj je to nekaj, kar sestavlja tvojo osebnost in zaradi česar si ti pravzaprav ti,« je povedala Katarina Tomšič. 

Starši, ki so posvojili se pogosto znajdejo v stiski, saj ne vedo na kakšen način naj pristopijo k temu, kako otroku povedati, da je posvojen. Zato sem se domislila knjige, ki bi bila narejena kot dnevnik otroka, ki je bil posvojen oz. spominske – življenjske knjige za otroke, ki so posvojeni po principi albumov, ki jih dobijo starši ob rojstvu otroka ter vanj vpisujejo zanimivosti ob tem. 

Tako pa bi ob takem dnevniku rešili 2 problema hkrati in sicer, kako otroku povedati, da je posvojen; skupaj čez igro bi namreč reševala album njegovega življenja in staršem bi olajšali način, kako otroku povedati oz. kdaj, saj bi s tem živel že od samega začetka.

 

Na fakulteti za socialno delo sem se tudi marca 2011 udeležila seminarja na temo posvojitev , kjer so poudarili prav to, da mora otrok živeti s tem, da je posvojen že od samega začetka, kar pa mu mora biti prikazano na pozitiven način. In mislim, da je knjiga najboljši način, da se mu to predstavi v zabavni luči. Posvojitelji pa sicer tudi sami izražajo stisko ob tem, da v slovenščini ni pravzaprav nobene oz. zelo malo literature za otroke na temo posvojitev, s katero bi si lahko pomagali.

 

Kot predstavnica otrok, ki smo bili posvojeni sem se odločila, da naredim čim več v tej smeri, da pride vsaj do kakšne izdaje takega dnevnika za mlajše otroke na temo posvojitev.

Ker je v Sloveniji zelo malo posvojitev, cca 30 na leto. V letu 2010 je bilo namreč na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve zavedenih 45 posvojitev, sem se odločila za samo izdajo knjige. Za začetek bo izdanih le 500 izvodov. Kljub tako mali nakladi pa se moramo zavedati, da je prav tako pomembna, kot če bi bila naklada velika. Tovrstne knjige za otroke namreč ni in mislim, da je čas, da jo dobijo. Odločila sem se, da bom knjigo izdala s pomočjo sponzorjev in donatorjev, kar pa je v današnjem času zelo težko, saj ekonomska situacija res ni zavidljiva.

Celoten znesek projekta je ocenjen na približno 15.000 €.

 

V namen predstavitvi knjige smo 27. Novembra 2011 organizirali tudi dobrodelni koncert v Bohinjski Bistrici, ki je bil prvi tovrstni dobrodelni koncert s to tematiko. In svoj glas je prispevalo veliko uspešnih imen, najbolj pa nas je počastil obisk ge. Mance Izmajlove.

Koncerta sta se udeležili tudi prof. DR. Darja Zaviršek, profesorica iz Fakultete za socialno delo, ki je letos marca organizirala že prej omenjeni seminar z naslovom: Dobra praksa z uporabniki na področju posvojitev in gospa Vlasta Nussdorfer, državna tožilka in predsednica društva Beli obroč ter tudi župan Bohinja, g. Kramar. Prav vsi so pozdravili koncept našega projekta in tudi vsem gostom se je zdela zamisel odlična, zato si resnično želim, da bi čim prej zaživela in dala otrokom in staršem možnosti soustvarjanja knjige njihove skupne poti.

Odločila sem se, da projekt realiziram na 29. Maj, ki je Mednarodni dan posvojencev in tudi podpis Haaške konvencije in še zelo nepoznan dan za vse, ki se z njo srečujejo; tako za biološko mamo, kot za otroka in za bodoče starše.

 

Ob tako dobrem odzivu ob koncertu pa sem se odločila knjigo predstaviti tudi na medijskem dogodku, kjer bi jo pobližje spoznali tudi vsi, ki niso s knjigo direktno povezani.

V ta namen organiziramo tudi Dobrodelni koncert z Manco Izmajlovo v Festivalni dvorani, 8. Junija ob 19h, kjer bo knjiga tudi predstavljena.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

RESNIČNA ZGODBA: Sinu so zdravniki ohladil...
Bil je lep topel jesenski dan, za pregled v porodnišnici sem obula balerinke. Malčku se ni mudilo na svet, bila sem štir...
6
Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
5
Ali cepivo proti Covid-19 povzroča neplodn...
Ker se pojavlja veliko vprašanj v zvezi s tem cepivom in plodnostjo, nas starše predvsem skrbi zaradi stranskih učinkov ...
4
Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
4



Vzrok za ponavljajoče splave?
Raven naravnih celic ubijalk, ki krožijo po krvnem sistemu in lahko povzročijo splav, se poveča ob stresu, kakršnemukoli...
Kako se obnašati po prenosu zarodkov?
Poskrbite za pretok krvi z gibanjem in svežim zrakom. Hoja zagotovo razbremeni stres. Bolj kot bo zanimiv vaš dan, hitre...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?