|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prvi dnevi v vrtcu

Metka Troha, 24.1.2010
To, kako se bo otrok počutil prve dni v vrtcu, je zelo odvisno od vzgojiteljic, vendar pa so predvsem starši tisti, ki so dolžni svojega otroka na vstop v vrtec čim bolje pripraviti.

image
/11


Raziskave dokazujejo, da imajo otroci, ki so bili v vrtcu od prvega leta dalje, prednosti na vseh področjih razvoja, tudi na osebnostnem. Raziskave tudi kažejo, da vrtec nekoliko lažje sprejme otrok, ki ima doma brate in sestre, zaradi česar strokovnjaki domnevajo, da bi otrokom koristilo, če bi bili v manjših skupinah otroci različnih starosti.

 
NAJPRIMERNEJŠA STAROST ZA VPIS V VRTEC
Priprave na vstop v vrtec so odvisne od tega, koliko je otrok ob uvajanju v vrtec star: mlajši ko je, težje mu je določene stvari dopovedati, več je solza otrok, neredko tudi mamic. Zato je pomembno, da znajo starši razumsko in čustveno osmisliti otrokovo novo varstvo. Kljub najnovejšim dognanjem pa univerzalnega mejnika za vstop v vrtec ni. Malčku je treba prisluhniti. Če se ob babici oziroma dedku odlično počuti in je nanjo/nanj prav posebno navezan, če ima možnosti druženja z vrstniki na igrišču, med sosedi ali celo v krogu družine in če poleg tega starši ocenijo, da bi moral biti zaradi njihove daljše poti v službo otrok v vrtcu tudi po devet ur ali več, potem ne bo nič narobe, če bo ostal doma do tretjega, četrtega, tudi petega leta. Vendar psihologi opozarjajo, da bo imel lahko otrok, ki je tako dolgo ostal v domačem varstvu, v vrtcu kar nekaj težav na socialnem področju (težje vključevanje v igro vrstnikov, težje sprejemanje poraza pri igri s pravili …).

Zakaj je starejšemu otroku ob vstopu v vrtec lažje?
  • Izdelano ima časovno perspektivo; to pomeni, da mu mati lahko dopove, kdaj bo prišla ponj, kdaj lahko pričakuje kosilo, počitek.
  • Hitreje se navadi rutine, s katero pridobi občutek varnosti.
  • Ima bolj razvite motorične spretnosti in laže sledi drugim.
  • Bolje razvita komunikacija mu dovoljuje, da jasno izrazi svoje potrebe in pričakovanja.
  • Boljša koncentracija mu omogoča, da se laže zamoti sam.
  • Je bolj toleranten v družbi vrstnikov.
  • Je odpornejši proti boleznim.
 
»BABICA SERVIS«
Starši, katerih babice so doma in pripravljene na varstvo malega nadobudneža, si sprva oddahnejo. Otrok ostane v krogu družine ob domači osebi, ki skrbi samo zanj. Žal pa veliko staršev potoži, da se njihovi in babičini vzgojni prijemi zelo razlikujejo (babica preveč popušča, ne zna disciplinirati ipd.). Vzgojitelji so mnenja, da starši na manjše konflikte ne bi smeli gledati tako tragično, kljub vsemu pa je pomembno, da se s starimi starši pogovorimo o tem, čemu sami močno nasprotujemo, prav tako pa o tem svobodno spregovorimo z vzgojiteljico v vrtcu.

 
ZASEBNO VARSTVO
Praviloma je zasebno varstvo izjemno drago in si ga številni starši težko privoščijo. Varovanje otrok pri zasebnih varuškah ima prednosti in slabosti. Nekatere starše o prednostih zasebnega varstva prepriča dejstvo, da so skupine po vrtcih še vedno prevelike, da bi se vzgojiteljica lahko dovolj intenzivno ukvarjala z njihovim otrokom. Včasih v prid zasebnemu varstvu govori tudi dejstvo, da se vzgojiteljice zaradi bolniške odsotnosti menjavajo, kar na majhnega otroka lahko vpliva stresno. Verjetno je največja prednost varuške ta, da ga lahko čuva tudi tedaj, ko otrok zboli, seveda če otrok takrat ne potrebuje nujno mamine bližine.
V vsakem primeru je pomembno, da se o osebi, ki bo čuvala našega otroka, prej dobro pozanimamo in otroku omogočimo, da jo prej v naši navzočnosti dobro spozna in vzljubi.

 
BO MOJ OTROK DOBIL DOVOLJ POZORNOSTI?
V skupini petnajstih, dvajsetih ali več otrok je težko pričakovati, da bo vzgojiteljica nenehno bedela nad vašim otrokom. Po nekaterih raziskavah se vzgojiteljice bolj in več posvečajo tistim otrokom, katerih starši se iskreno zanimajo za potek varstva. Vzgojiteljem namreč veliko pomeni, če hodite na govorilne ure in roditeljske sestanke. Naj vam ne bo odveč zaprositi za kakšno posebno uslugo, vzgojiteljice vam bodo rade ustregle.  
STARŠI OB OTROKU V VRTCU – DA ALI NE?
Zagotovo bo prilagajanje daljše, če je nova varuška tudi v novem okolju (recimo vrtcu), kot če se bo otrok varoval doma. Otrok mora odraslega, ki ga bo pazil, spoznati v vaši družbi, pa naj gre za vzgojiteljico v vrtcu ali zasebno varuško. Vzgojiteljice v vrtcu danes vse bolj podpirajo možnost, da so starši prva dva ali celo tri tedne ob otroku v igralnici, vsaj nekaj uric dnevno. Če je le mogoče, naj mati ali oče vzame dopust in pomaga otroku predstaviti nov prostor – predvsem pa vzgojiteljice in otroke – kot prijazen »drugi dom«.
Izkazalo se je, da ima odziv matere največji vpliv na to, kako bo otrok sprejel nove razmere. Če je strah mamo, bo strah tudi otroka. Za starše je zato pomirjujoče, če čimvečkrat vzpostavijo stik z vzgojiteljico, predvsem pa, če opazujejo otroka med igro in vzgojiteljico sproti opozarjajo na vse posebnosti. Ni pa pametno, da je mati z otrokom vse dopoldne. Potem to zanj postane rutina in mati in otrok nista z uvajanjem nič pridobila. Pomembno je, da se mati »nauči« otroka predati vzgojiteljici, ko je za to čas. Neredko je to očetom lažje.
 
 
KAKO OTROKA PRIPRAVITI NA VRTEC?
Vedeti morate, da je za privajanje otroka na preživljanje časa v vrtcu potrebno postopno uvajanje. Kako dolgo bo trajalo to uvajalno obdobje, preden bo otrok popolnoma brez težav in upiranja hodil v vrtec, je težko napovedati, saj je odvisno predvsem od otroka samega.
Pred prvim obiskom otroku razložite, kako poteka življenje v vrtcu. Vse mu povejte po resnici, razložite mu, da mora v vrtec, ker morate vi v službo, da ga boste vedno prišli iskat, in nikakor ne obljubljajte tistega, česar ne boste mogli uresničiti. Od njega se vedno lepo, a na hitro poslovite in mu obvezno povejte, da ga imate radi. Jok ob vašem odhodu je nekaj normalnega in gotovo se vas bo dotaknil. Zaupajte vzgojiteljicam, saj bodo vašega otroka znale potolažiti in bodo zanj lepo poskrbele. Verjetno se vam bo kmalu zgodilo, da boste ob slovesu jokali le še vi, in ne več vaš mali nadobudnež.
 
UVAJANJE MALČKA, MLAJŠEGA OD TREH LET
 Mlajši ko je otrok, bolj travmatično izraža svojo stisko. Ker je ni sposoben ubesediti, veliko joče. Če starši otroka postopno pripravljajo na spremembo in mati ob ločitvi nanj ne prenaša strahu in lastne negotovosti, se bo otrok v vrtec hitreje vključil. Zato je prav, da se mati pred vstopom otroka v vrtec o slednjem pozanima ter se z bodočo vzgojiteljico pogovori o navadah in posebnostih otroka, tako da si sama pridobi zaupanje v novo obliko varstva za svojega malčka. Otroku pomaga, če mu doma približamo dnevni red, ki velja v vrtcu (čas igre, kosila, počitka). Omogočimo mu, da ima s seboj priljubljeno igračko, dudo, stekleničko, nekaj takega, kar »diši« po domu. Tako imenovani »prehodni objekti« mu pomagajo premostiti odsotnost matere, zato jih prav nikoli ne pozabimo doma.  Če je otrok zdrav, naj hodi v vrtec redno, saj se tako lažje privadi na stalni dnevni ritem ter pridobi občutek varnosti in zaupanja.

 
VEČ NEŽNOSTI IN RAZUMEVANJA
Otrok bo svojo stisko, ki jo občuti ob privajanju na vrtec, zagotovo izražal tudi doma, zato bodite razumevajoči in mu namenite še več pozornosti in nežnosti kot sicer. V tem času ga ne obremenjujte z drugimi spremembami, kot je na primer privajanje na kahlico. Nekateri otroci se na vrtec odzovejo z odklanjanjem hrane, z nespečnostjo, boleznijo, celo z nizom bolezni. Žal se temu ni moč izogniti, saj imunski sistem tako majhnega otroka še ni dozorel.  Če opažate, da otrok vrtec dalj časa intenzivno odklanja, se posvetujte z vzgojiteljico in svetovalnimi delavkami. Če niti individualno delo z otrokom ne bo pomagalo, razmislite o možnostih domačega varstva.
 
VIR:
Mandič, M. (2002): Prvi dnevi v vrtcu, Otrok in družina, leto LII/9, Prešernova družba, Ljubljana, str. 40–41.
PREBERI ŠE:

Članek objavljen v Otrok in družina, September 2009

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
131
Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
8
13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...
7
Otroška igra
Otrok se od pričetka življenja sam od sebe loteva dejavnosti, ki postaja postopoma čedalje bolj sistematična in ustvarja...
6



13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?