|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Mesec marec ponuja mnogo možnosti za čaščenje naše ženskosti in materinstva. Na vsakem koraku nas spominjajo, kako čudovite smo, kaj vse si zaslužimo, kako bogatimo življenja bližnjih … Jih znamo izkoristiti? Prenesti v drugih enajst mesecev v letu?

image
Ženska sem vsak dan!
/11


Podarite si čas

Običajno svojo ljubezen do sebe in osebno zadovoljstvo enačimo z urejenim gospodinjstvom, skrbjo za otroke, dobro komunikacijo s partnerjem in poslovno uspešnostjo. Ko imamo vse druge stvari urejene, ko poskrbimo za vse okoli nas, smo na vrsti me same. Vendar nam ravno takrat zmanjka časa. Poskrbite, da si dnevno namenite nekaj minut zase - za nekaj, kar vas izpopolnjuje, kar ni povezano z otroki, partnerjem. Samo za vas. Morda kavica ob dobri knjigi, tek po gozdu ali sobotna kopel?

 

Spočijte si

V zgodnjem starševstvu utrujenost hitro postane naša dnevna spremljevalka in pravzaprav sploh ne vemo več, kaj pomeni spočiti si. Podnevi hitimo z obveznostmi, ponoči pa se ukvarjamo z uspavanjem otrok. Naše telo sprejme takšno počutje in se nanj navadi. Na račun utrujenosti se prilagaja celoten organizem in sčasoma se naše zdravje lahko skrha. Zato pravočasno posrbimo zase!

 

Povejte si, da se imate rade

Kadar izkazujemo ljubezen drugim, nam to ne dela preglavic, ko pa smo na vrsti same, pa ne vemo kje začeti. Kako si pokazati, da se imamo rade? Težje bo, če nam tega ni nihče pokazal. Če si naši starši niso dali možnost biti vredni svoje pozornosti in ljubezni, lahko niti ne vemo, kako naj bi to počele. Pa vseeno si dajmo možnost razmisliti, kaj vidimo, ko se pogledamo v ogledalo.

 

Kaj vidite v ogledalu?

Je oseba, ki sem vam nazaj smehlja zadovoljna s seboj? Kako se počuti v svojem telesu in odnosih, ki jo obdajajo? Je ponosna na svoje starševstvo? Navdušena nad poslovnimi izzivi? Bodite prijazne do sebe. Če je nekaj, kar vas moti, kar bi želele storiti drugače, poiščite pot. Saj se vedno najde nekaj, kar nam ni najbolj všeč. In navkljub vsemu, se lahko imam rada! Lahko se sprejemam takšna, kot sem. Ker se trudim po svojih najboljših močeh.

 

Izbirajte osrečujoče odnose

Ljubezen do sebe negujemo tudi z odnosi, ki nas obdajajo. Najbolj pomembno je, kako se ob njih počutimo. Dovolimo si razmisliti, ali so naši bližnji odnosi do nas spoštljivi, polni topline in varnosti. Nam je dovoljeno zaupati svoje misli, stiske in strahove? Ali lahko ob partnerju tudi jočemo? Smo iskrene pri izražanju svojih čustev? Znava v zakonu konstruktivno reševati težave? Sva povezana v partnerstvu, da sva lahko rahločutna starša?

 

Najprej ste Ženska

Ko postanemo starši, vloga matere preplavi vlogo ženske in partnerke. Pa vendar smo najprej ženske, potem partnerke in šele nato matere. Čeprav večino časa in energije usmerimo v starševstvo, se temeljno počutje, iz katerega izhajamo skriva v našem doživljanju sebe kot ženske. In če same s seboj kot ženske nismo zadovoljne, bomo lahko v starševstvu oškodovane.

Otrokom se trudimo pokazati, da jih imamo radi. Da se čutijo ljubljene. Kaj pa, ko bi jim pokazali tudi, kako je, če imajo radi sami sebe?

 

Dr. Petja Kovačevič je doktorica zakonske in družinske terapije ter univerzitetna diplomirana komunikologinja. V zavodu Igrivi svet se ukvarja z vprašanji o vzgoji in starševstvu. Več informacij o njihovih programih dobite na www.igrivisvet.siinfo@igrivisvet.si in 040 818 122.

Dr. Petja Kovačevič na portalu Ringaraja.net odgovarja na vprašanja o vzgoji in starševskih stiskah ter zakonskih in družinskih težavah. Svoje vprašanje ji lahko zastavite TUKAJ.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Cepljenje proti noricam
Norice ali vodene koze je bolezen, ki je razširjena po vsem svetu. Bolezen je običajno mila in mine brez posledic. Če o...
9
VIDEO: Črpanje mleka brez prsne črpalke
Naučite se iztisniti mleko iz dojke brez uporabe prsne črpalke s, tako imenovano, marmet tehniko stiskanja. Poglejte si ...
6
Družina v samoizolaciji
Ta domača karantena niti približno niso romantične počitnice, na katerih večinoma lenarimo, se sproščamo in zabavamo. Pr...
5
Dojenček vse daje v usta - kaj je nevarno
Za otroka ni tako zelo nevarna umazanija kot recimo čistila in druge strupene snovi, ki mu lahko škodijo že v majhnih ko...
4



VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
video
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
Mame s tremi otroci so pod večjim stresom
Vsaka mama lahko pove, da je materinstvo tudi garaška služba, še posebej za tiste, ki imajo več otrok. Vendar, kot je po...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?