|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Resnice in neresnice o dojenčkih

Helena Mlakar, 20.11.2023
Je res potrebno novorojenčka kopati vsak dan, ga uspavati v temni sobi, hraniti na tri ure, vrteti klasično glasbo za dvig inteligence, dodajati gosto hrano, da bo dlje časa spal?Preberite si, kaj je res in kaj ne.

image
Starši svojega dojenčka poznate najboljše. (Hollie Santos/Unsplash.com)
/11


Novorojenčka je potrebno vsak dan kopati

Ni res. Novorojenčki se ne znojijo, zato jih ni potrebno kopati vsak dan. Dovolj je, če jih okopate na dva do tri dni. Bodite previdni pri uporabi šamponov in losjonov, preveč ni dobro. Včasih lahko dojenčka okopate samo v topli vodi ali ga zbrišete s krpico.


PREBERITE TUDI: Prvo kopanje dojenčka


Dojenčki najbolje spijo v temi in tišini

Nekateri dojenčki se resnično prebudijo ob vsakem šumu, v večini pa jih za spanje ne potrebuje popolne tišine. V nekaterih družinah majhni dojenčki čez dan spijo v središču dogajanja, pa se ne prebujajo zaradi hrupa. Prav tako ne potrebujejo trdne teme. Če je v sobi nekaj svetlobe, bo dojenček ravno tako zaspal.

 

Klasična glasba dviguje inteligenco

Mnogo dojenčkov se ob poslušanju klasične glasbe umiri. Kljub temu pa niti ena raziskava ni potrdila, da bi dojenčki zaradi poslušanja glasbe imeli večji inteligentni kvocient.

 

Dojenčka pustite jokati

Raje ne počnite tega. Dojenček joka takrat, ko kaj potrebuje in če boste vedno ob njem, ga s tem ne boste razvadili, le dali mu boste vedeti, da ni sam. Dojenček vas potrebuje in kadar joče, ga le vzemite k sebi.


PREBERITE TUDI: Prvi mesec z dojenčkom: Zakaj je začel toliko jokati?

 

Dojenčka ponoči zbudite in mu zamenjajte pleničko

To res ni potrebno. Če se ponoči ne pokaka ali mu plenička ne premoči, mu je ni treba menjati. To lahko počaka do jutra.

 

Novorojenček naj spi na trebuhu

Ni res. Novorojenček naj spi na boku, to je zanj najboljši položaj. Pazite le, da se ne bo sam obrnil na trebuh, podložite ga z zvito odejo. Pazite tudi, da ga vedno položite k počitku na drugi bok.

 

Če bo dojenček jedel gosto hrano, bo bolje spal

Do dopolnjenega šestega meseca starosti ne dodajajte dojenčku goste hrane. Vse, kar potrebuje, dobi z dojenjem ali adaptiranim mlekom. Raziskave so pokazale celo, da dojenčki, ki gosto hrano jedo prej, spijo slabše.


PREBERITE TUDI: Naš dojenček postaja samostojen


Dojenčka hranite vedno ob isti uri

To že dolgo ne drži več. Dojenčka nahranite takrat, ko je lačen in ne čakajte na uro. Dojeni otroci se včasih dojijo tudi na uro ali dve, včasih na štiri ure.

 

Vi, starši, pa svojega dojenčka poznate najboljše. Veste, kaj je zanj dobro, kakšne so njegove spalne in prehranjevalne navade in podobno. Če pa ste kdaj v dvomih, se posvetujte z osebnim zdravnikom ali pediatrom.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
5
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
4
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
4
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
4



Pomladna potepanja z dojenčki in malčki
Lepi pomladni dnevi kličejo po dolgih sprehodih z dojenčki in kavico s prijateljico, kajne? Da bodo daljši sprehodi udob...
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?