|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Rojstvo otroka poruši partnersko vez

Melita Kuhar, 24.2.2022
Z rojstvom otroka se novopečena starša popolnoma osredotočita na malo in nebogljeno bitjece. Otročku posvetita vso svojo energijo, čas, voljo in ljubezen. Zlasti mame postanemo popolnoma predane majhni štručki. Vse to na račun partnerskega odnosa.

image
Negujta partnerstvo tudi ob dojenčku. (Freepik.com)
/11


Veselimo se rojstva novega bitjeca. Nosečnost poteka brez zapletov, bodoča mamica je videti srečno, zadovoljno in se dobro počuti. Uživa v vsaki majhni brci otročka, ki ga nosi pod srcem in se psihično, čustveno, telesno in hormonsko pripravlja na prihod novega člana. Bodoči očka se trudi okoli prelepe nosečnice, se pa tudi sam pripravlja na novo življenjsko izkušnjo. Na videz je videti vse perfektno in srečno. Pa saj tudi je do trenutka, ko novorojenček premeša odnose med partnerjema in v novo nastali družini.

 

"Prtljaga" iz primarne družina

Recimo, da imamo povprečen par, ki je v svojo zvezo prinesel tudi nekaj lastne 'prtljage', vsak iz svoje primarne družine. Vzorce in prepričanja, ki so nam jih naši starši vtisnili skozi njihove partnerske odnose nosimo globoko v sebi in mnogo krat nehote in brez našega soglasja pritisnejo na plano. Zato je partnerski odnos krhka mreža medsebojnih pričakovanj, želja, potreb, idej, interesov, ciljev in o vsem tem je potrebno sklepati večje in manjše kompromise, s pogajanji lahko oblikujeta mož in žena dokaj trdno in enovito zvezo, ki kljubuje pritiskom okolice in mnenju drugih.

 

Prihod dojenčka

Z rojstvom otroka se opisani krhki mehanizmi začasno porušijo. Novopečena starša se popolnoma osredotočita na malo in nebogljeno bitjece, ki ju potrebuje 24/7. Otročku posvetita vso svojo energijo, čas, voljo in ljubezen. Zlasti mame postanemo popolnoma predane majhni štručki, ki nam predstavlja center sveta pa še vesolja povrhu. Intuitivno poskušamo ugotoviti in zaznati kdaj je naš otrok lačen, pokakan, kdaj potrebuje našo pozornost in ljubezen in kdaj je razdražen, ker je popolnoma utrujen ali pa ga kaj boli. Urnik mame je v celoti prilagojen dojenju in otrokovim potrebam. Vse se vrti okoli njegovega joka, nasmeha, pleničk, igračk, dude in ninice. Poznamo vsi, kajne?

No, in tukaj nekje v tem njunem vesolju se nahaja tudi očka. Bolj ali manj odrinjen od osrednjega dogajanja, četudi roko na srce seveda obstajajo tudi družinice, kjer se partnerka zaveda pomembnosti odnosa s partnerjem in ga ne odrine, temveč ga še naprej neguje.

 

PREBERITE TUDI: Romantika ob otroku - je sploh še mogoča?

 

Ignoriranje partnerskih potreb in ljubeče pripadnosti

Zakaj pišem tako neposredno in opisujem približno povprečen slovenski par in svežo družinico? Ker se pri svojem delu v Svetovalnici pogosto srečujem s pari, ki so pozabili negovati lastno partnersko mrežo, ki so se zapustili v telesnem, čustvenem in ljubezenskem smislu in ki jim ni več mar za čustva in potrebe partnerja. Predvsem so to žal mamice, ki so odrinile svoje moške kot nekakšen moteč element, četudi je dobro, da je pri roki, ker se lahko zanesejo, da bo partner marsikaj postoril namesto njih. Tolerirajo prisotnost partnerja, a se mu ne posvečajo. Tudi po nekaj mesecih po rojstvu, ko se žensko telo spet postavi v zdrav mehanizem, ni nobene volje s strani partnerke, da bi si želela moškega ali da bi kdaj dala ponudbo za igro med rjuhami. Na moževo pobudo se izmika in vedno znova podaja razne izgovore, zakaj ne more. Običajni in zelo pogosto slišani izgovor je »Sem zelo utrujena. Pa ti skrbi za dojenčka cel dan. Sploh ne veš, kako naporno je to!« in spolna sla je s tem uspešno zatrta za nekaj časa. Mnoge novopečene mamice trdijo, da po rojstvu otroka sploh ne pomislijo na spolnost in intimne stike, da jim to nič več ne pomeni, pomembno je, da so dobile otroka, ostalo je drugotnega pomena.

 

Moja direktnost je namenjena premisleku o temu, kako pomembno si je vzeti čas in kljub prihodu otroka v družino še naprej negovati partnersko zvezo, ljubezen, intimnost, privrženost in spoštovanje obeh partnerjev. Ker dejstvo je, da rojstvo otroka te nitke potrga in jih je potrebno na novo definirati, preplesti in utrditi. Le tako lahko mamica in očka kvalitetno in zdravo skrbita za naslednika. Otrok potrebuje oba starša v enaki meri, od obeh srka ljubezen, pripadnost, nežno in spoštljivo komunikacijo. Partnerski odnos in kako poteka komunikacija na vseh nivojih med mamico in očijem opredeljuje tudi vzorce, ki jih bo imel kasneje odrasel otrok. Pozivam mamice, da kljub utrujenost in izčrpanosti še nekaj atomov moči prihranijo za sebe in za partnerja. Otroci so bolj trpežni, kot si mi mislimo. Lahko preživijo kakšno minutko ne da bi bila mamičina pozornost stoodstotno osredotočena samo na otroka. Tudi za dojenčka je zdravo okolje tisto, ko od obeh staršev začuti čustveno umirjenost, skladnost, porazdelitev skrbi in obveznosti. Le tako se lahko razvija v vsej polnosti.

 

PREBERITE TUDI: Ženski orgazem ima devet ravni


Negujta se!

No, torej dragi starši dojenčkov. Ne pozabite na svojo žensko in na svojega moškega. Negujta na novo vzpostavljeno partnerstvo, ko vajin dojenček mirno spi, ljubita se, spoštujta se in bodita obzirna eden do drugega. To je najboljša možna popotnica za tisto majhno čudovito bitjece v zibelki. In ne nazadnje je to temelj dolgožive in kvalitetne partnerske zveze. In prosim, nobenih izgovorov.

 

Več o tej temi si lahko preberete tudi na socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica.

 

Melita Kuhar je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka. Vodi svetovanje v Svetovalnici, za nasvete pa je dosegljiva na tel. št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali me kaj povprašali, pišite na: info@svetovalnica.si.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
33
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
7
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
6
Materinski dopust
Pravico do materinskega dopusta ima mati otroka, pod določenimi pogoji pa tudi oče otroka ali druga oseba ali eden od st...
5



Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
Bom s tem početjem razvadila otroka?
Ali so pogosto pestovanje in nošenje, odzivanje na dojenčkov jok, dojenje na zahtevo ali skupno spanje, razlogi zaradi k...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?