|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Je samozadovoljevanje pri majhnem otroku res normalno?

Helena Primic, 27.2.2022
Po mojem laičnem prepričanju samozadovoljevanje pri otroku, ki še ni v puberteti, niti približno ni tako nedolžno kot nam ga poskušajo predstaviti uradni strokovnjaki.

image
Če otroka zalotite, da se samozadovoljuje, ga ne kregajte, ne zasramujte in ne kaznujte. (Arhiv Ringaraja.net)
/11


Preden se lotim te občutljive teme, ob kateri starši pogosto le zardijo in hitro preklopijo temo pogovora, moram jasno poudariti, da nisem strokovnjakinja na področju otrokovega seksualnega razvoja, zato je moje prepričanje zgolj laično.

Je samo moje osebno mnenje. Zato ga prosim kot takšnega tudi vzemite - le kot enega od pogledov ene od mam.

 

Moj pogled na otroško samozadovoljevanje se namreč nekoliko razlikuje od tega, kar sporoča večina otroških psihologov in psihiatrov ter pediatrov, ki starše mirijo, da je masturbacija tudi pri zelo majhnih otrocih nekaj povsem običajnega in normalnega.

Vsak otrok namreč pri raziskovanju lastnega telesa slej ko prej odkrije, da mu dotikanje genitalij nudi posebno ugodje. Zato se staršem ni treba vznemirjati, sploh pa ne otroka kregati ali zasramovati, saj lahko s tem povzročimo, da bo kot odrasel imel težave v odnosu do lastnega telesa in spolnosti.

 

Do te točke se s strokovnjaki za otrokov telesni in seksualni razvoj povsem strinjam. Da je za otroka škodljivo, če mu recimo govorimo, da mu bo odpadla roka, če se bo dotikal svojega lulčka. Ali da je tisti del telesa tam spodaj fuj. Res je, da tam ljudje lulamo in kakamo, zato genitalije niso tako dišeče kot recimo obraz.

Toda na tak prefinjen način otroku privzgajati odpor do ženskih in moških spolovil, je poškodba, ki jo lahko otrok, ko odraste, s sabo nosi vse svoje življenje ter mu lahko zelo negativno označi odnos do telesnosti in seksualnosti.

 

Glavni del, kjer se ne strinjam s tistimi psihologi, ki sledijo Freudovim teorijam, je, da je otrok že od rojstva naprej latentno seksualno bitje. Da si že majhen deček nezavedno želi imeti seksualne odnose z mamo in enako hčerka z očetom. Zato smo vse ženske in moški že od majhnega označeni z Ojdipovim oziroma Elektrinim kompleksom. 

No, tega nisem kupila in verjela že takrat v študentskih letih - ko sem prav zaradi tega globokega nestrinjanja prebrala Freudovo knjigo Tri razprave o teoriji seksualnosti - ne danes, ko sem mama in lahko od blizu opazujem otrokov seksualni razvoj.

V mojem svetu otrok nikoli in nikdar ni seksualno bitje. Vse do pubertete seveda, ko se seksualnost v njem začne postopoma in počasi prebujati. Ko si vse bolj želi ugodja, ki mu ga nudijo deli telesa, ki so najbolj prepleteni z erogenimi conami. Ko se te erogene cone v resnici začnejo šele zares energetsko odpirati. 

 

Kaj se torej zares dogaja, če recimo triletnik ob raziskovanju lastnega telesa ugotovi, da mu paše, ko se dotika svojih genitalij in želi še več tega ugodja? Uradna psihologija trdi, da otrok na ta način sprošča svoje napetosti in da to nima nobene povezave s seksom.

Toda, če ta mehanizem preselimo v odrasli svet, govorimo o tipični zasvojenosti od seksa. Če namreč odrasel človek seksualni užitek uporablja za to, da sprosti telesne in predvsem čustvene napetosti, to nikakor ni zdrav odnos do seksualnosti. 

Zakaj bi torej zdrav malček, ki lahko svoje napetosti sprošča na številne druge načine - v maminem objemu, z ruvanjem z očetom, z jokom, s kričanjem ... -, to počel ravno z masturbacijo?

Po mojem prepričanju se za to pot odloči (in to seveda povsem nezavedno!) otrok, ki enostavno nima drugih možnosti. Ki se v odnosih s pomembnimi drugimi ne počuti dovolj varnega, da bi lahko izrazil vse svoje občutke in notranje nevihte, zato se obrne vase in takorekoč že kot majhen zlorabi svoje telo, da sprosti vse svoje notranje napetosti.

In ko ugotovi, da ta reč uspešno deluje (da mu je potem resnično lažje in sploh več ne rabi drugih), seveda s tem početjem nadaljuje. Postane veliko bolj samozadosten, pa četudi globoko osamljen.

In bolj, ko je osamljen, več tovrstnih sprostitev potrebuje. Zato z masturbacijo največkrat redno nadaljuje tudi v odraslosti. Pa čeprav ima partnerja.

Ker je že od malih nog tako navajen - biti v užitku sam s sabo. Sam.

 

Zato po mojem laičnem prepričanju samozadovoljevanje pri otroku, ki še ni v puberteti, niti približno ni tako nedolžno kot nam ga poskušajo predstaviti uradni strokovnjaki.

V resnici se na to "normalnost" otroške masturbacije in otrokovo latentno seksualnost obešajo tudi pedofili, ki poskušajo otroke prepričati, da se lahko imajo med zlorabo tudi oni fino. Samo sprostiti se morajo, pa bodo tudi oni uživali.

Sodoben svet je v odnosu do seksualnosti žal močno zašel.

 

Toda, kaj torej storiti, če majhnega otroka zalotimo, da se samozadovoljuje? Ne kregajte ga, ne zasramujte ga in ga ne kaznujte. Sprejmite ga in mu povejte, da vas zanima, kdaj začuti željo po dotikanju genitalij in kaj čuti, ko to počne. Če je seveda pripravljen to deliti z vami.

Razložite mu, da je njegovo telo sveto in čudovito, zato mora biti do njega vedno nežen in spoštljiv. Tudi tako, da ne uporablja telesnih užitkov za to, da pobegne od tega, kar čuti znotraj telesa. Da bi radi spoznali njegovo notranje telo - vse to, kar čuti in misli, česar ga je strah in kaj pogreša.

Tako boste tako otroku kot sebi pomagali usmeriti pozornost na to, kar v resnici leži za samozadovoljevanjem pri majhnem otroku - njegove občutke in notranje stiske, ki ste jih očitno spregledali. 

Sama sem namreč globoko prepričana, da bo malček, ki se doma počuti čustveno varnega, raje kot drgnjenje genitalij izbral ljubeč mamin ali očetov objem in vso tisto toplino, ki jo začuti v srcu in po celem telesu, ko prejema starševsko ljubezen.  



 

helena primicHelena Primic je sodelavka Uredništva portala Ringaraja.net, sicer pa samostojna novinarka in tekstopiska pri Besedula, sodelavka Familylab Slovenija in mama dveh hčera.

Kot filozofinjo in staro dušo jo bolj kot sodoben svet privlačijo arhetipi in mistika starih svetov, ki jih odkriva skozi psihologijo, mitologijo, šamanstvo in različne metode osebnostne rasti. Predvsem pa verjame, da smo vsa živa (in neživa) bitja povezana v Eno, zato vedno znova išče nove poti povezovanja in medsebojne ljubezni.

 

 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net. 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
30
Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
13
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
7
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
7



BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?