|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Se moj otrok pravilno razvija?

Uredništvo Ringaraja.net, 3.9.2022
Da bi lahko zgodaj ukrepali, torej lahko začeli pravočasno spodbujati otrokov razvoj, se morajo starši zavedati, kako izgleda pravilen razvoj, in spremljati napredek svojega otroka.

image
Obstajajo tabele, ki služijo strokovnjakom in staršem za pomoč pri spremljanju otrokovega razvoja. (Freepik.com)
/11


Da bi lahko zgodaj ukrepali, torej začeli pravočasno spodbujati otrokov razvoj, se morajo starši zavedati, kako izgleda pravilen razvoj, in spremljati napredek svojega otroka. Obstajajo tabele, ki strokovnjakom in staršem pomagajo spremljati otrokov razvoj. Seveda je vsak otrok drugačen in zna se zgoditi, da en otrok shodi pri 14 mesecih, drugi pa pri 10 letih.

 

Zato se ni treba dosledno držati vrednosti, naštetih v tabelah, in paničariti, če opazite, da ima vaš otrok manjša odstopanja. Obstaja nekaj znakov, ki nas jasno opozarjajo, da bi morali vseeno obiskati ustreznega strokovnjaka in z otrokom izvajati vaje vsak dan, da otrok ne bi sprejel napačnega vzorca drže in gibanja.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj bi moral biti otrok v postelji ob devetih?

 

Pomembno je biti pozoren na to, kakšen je otrokov mišični tonus. Če je mišični tonus moten, lahko opazimo, da so otrokove mišice bodisi ohlapne (zmanjšan mišični tonus) bodisi otrdele (povečan mišični tonus). Večinoma starši zlahka opazijo, da je otrokov mišični tonus zmanjšan, ker je otrok preveč sproščen, vendar je povečan mišični ton nekoliko težje prepoznati. Včasih so starši zmedeni in mislijo, da je otrok bolj napreden, ker v prvem mesecu že dobro drži glavo, v resnici pa gre za povečan mišični tonus. To motnjo najlažje prepoznamo po križanju nog in po tem, da se otrok postavi na prste, ko ga postavimo v stoječ položaj. Ko pogledamo otrokove roke, lahko opazimo, da so roke večinoma tesno zaprte, otrok običajno drži roke trdno ob telesu ali v položaju "ravnina", kar pomeni, da so proč od telesa. Vsekakor je pomembno, da čim prej obiščete strokovnjaka, če ste tudi opazili, da se otrok obrača nazaj.

 

Če pride do okvare osrednjega živčevja, lahko v poznejši starosti opazimo prirojene reflekse, ki pri razvoju zdravega otroka izginejo. Tako lahko vidimo, da je tudi po 2 mesecih otroški palec še vedno ujet v pest. Babinskijev refleks, torej močno vlečenje palca navzgor, je pri takem otroku prisoten tudi po 3. mesecu življenja. Opozorilni znak naj bo tudi nezmožnost držanja glave vsaj 5 sekund v pasivnem sedečem položaju po 2 mesecih. Otrok s težavami se po 3. mesecu ne more prevrniti na bok in se po 8. mesecu življenja ne prevrne s trebuha na hrbet in obratno. Eden od opozorilnih znakov je, ko opazimo, da ima otrok po 8. mesecu starosti zaobljen hrbet in upognjena kolena in ne more držati hrbta naravnost. Vse našteto mora biti opozorilni znak, da bomo otrokov razvoj lahko pozorneje spremljali. Če ti prirojeni refleksi ne izginejo v 2 mesecih od zgornjih vrednosti, se je treba takoj posvetovati s strokovnjakom.

 

PREBERITE TUDI: 10 čudnih, a povsem normalnih reči, ki jih počne novorojenček

 

Raziskave kažejo, da se od 100 otrok z nevrološkimi težavami približno 80 razvije pravilno, približno dvajset pa jih ima prehodne ali trajne (blage ali hude) motnje, ki se pojavijo v dojenčku. S pravočasno in vztrajno vadbo pri večini otrok se te težave hitro popravijo in otrok zelo hitro sprejme pravilne gibe. Pomembno je, kako ravnate z otrokom pri hranjenju, preoblačenju, nošenju, dvigovanju in spuščanju otroka. Otrok, ki je bil rojen prej ali iz kakšnega drugega razloga, napreduje po svoje, torej izvaja določene gibe po svoje, in če mu ne bomo pomagali sprejeti pravilnega vzorca gibanja, bo otrok sprejel slab vzorec gibanja do še večjih mišičnih krčev in sčasoma ima otrok vedno večje težave pri gibanju. Ko se starši in vsi, ki skrbijo za otroka, naučijo pravilno ravnati z otrokom, otrok telovadi, ne da bi se tega sploh zavedal. Pri pravilnem ravnanju z otrokom je pomembno upoštevati, da morajo biti otrokove roke vedno spredaj, komolci pred rameni in da moramo narediti rotacijo otrokovega trupa.

 

Otrok je odvisen od staršev in v tej zgodnji starosti je izjemno pomembno, da starši resno jemljejo vsa strokovna navodila, strokovnjaki pa naj poslušajo, sprejmejo in analizirajo povratne informacije staršev, da bo jasneje, kako pomagati kateremu koli določenemu otroku z zgodnjim posredovanjem.

 

Prijavite se na naš Koledar otrokovega razvoja TUKAJ, da boste lažje sledili smernicam.

 

Vir: Ringeraja.hr

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
10
Moderna imena za fante v letu 2019
Katera imena za fante bodo najbolj popularna v letu 2019? Preverite v članku!
6
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
Je dojenček lahko alergičen na materino ml...
Dojenje je najboljša hrana za dojenčka, še vedno pa se velikokrat omenja materino mleko kot možen vzrok za pojav alergij...
5



Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
photo
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?