|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Sladkorna bolezen v nosečnosti

P.L., 10.11.2016
Določena oblika sladkorne bolezni se pojavi samo v nosečnosti in po porodu skoraj vedno izgine. Če se je ne zdravi, lahko negativno vpliva na še nerojenega otroka.

image
Nosečniška sladkorna bolezen po porodu večinoma izzveni.
/11


Kaj je nosečniška sladkorna bolezen (NSB)?

NSB se pojavi, kadar telo ne proizvaja dovolj insulina za svoje potrebe. Če ta sladkorna nastane v času nosečnosti, jo imenujemo tudi gestacijski diabetes in navadno ni tako huda, kot sladkorna bolezen, ki obstaja že od prej.

Za uravnavanje pretvarjanja sladkorja in za presnovo maščob in beljakovin telo nujno potrebuje insulin. Zato je potrebno NSB jemati resno in upoštevati zdravnikova navodila.

 

Preiskava za ugotovitev NSB

Če vam zdravnik ali ginekolog predlaga testiranje za NSB, je to zato, ker so v vašem urinu našli sladkor, ali zato, ker so sladkor našli v krvni preiskavi. Razlog, da vas ginekolog pošlje na testiranje za NSB je lahko tudi, če ste že rodili otroka z veliko porodno težo ali ker nosite otroka, ki je zelo velik. Vse to so lahko, ni pa nujno, znaki za nastanek NSB.

Ostali znaki za NSB so še: pretirana žeja in lakota, pogosto in obilno uriniranje, hujšanje in motnje vida.

 

Kako poteka preiskava za NSB?

Če bo vaš ginekolog posumil, da imate NSB, vas bo poslal na dodatne preiskave. V laboratorij, kjer vam bodo naredili teste, boste morali priti tešči. Popiti boste morali kozarec zelo sladke tekočine, nato vam bodo v določenih časovnih razmikih vzeli štirikrat kri. Med tem časom boste morali čim bolj pri miru čakati v čakalnici, preiskava traja nekaj ur. Če bo količina sladkorja v vseh vzorcih visoka, je to lahko znamenje za NSB.

 

Imam NSB. Kaj zdaj?

Če so vam ugotovili NSB, se boste ustrezno zdravili. To pomeni, da boste morali skrbno paziti na prehrano, morda boste dobili tudi injekcije insulina. Poleg tega pa boste hodili tudi na dodatne predporodne preglede.

 

Prehrana nosečnice s sladkorno boleznijo

Če imate NSB, boste morali zelo paziti na prehrano. Dieta je namreč prvi korak pri zdravljenju NSB. Upoštevati boste morali priporočen energetski vnos, porazdeliti boste morali kalorije po obrokih. Omejiti boste morali vnos ogljikovih hidratov. Svetovali vam bodo uživanje hrane z nižjim glikemičnim indeksom.

 

Kakšni so lahko zapleti pri porodu?

Sladkorna bolezen (NSB) pomembno vpliva na nosečnost. Novorojenčki mater z NSB imajo pogosto preveliko porodni težo in tudi zaradi tega je med samim porodom možnost za nastanek poškodb večja (zlom ključnice, poškodba živcev ramenskega pleteža).

Ostali zapleti, ki so pogostejši pri dojenčkih, katere matere imajo NSB pa so prenizek krvni sladkor po porodu, dihalna stiska zaradi nezrelosti pljuč (prezgodnji porod) in previsoke vrednosti bilirubina v krvi (zlatenica).

 

Ali je NSB nevarna za nerojenega otroka?

Če NSB ne bi zdravili in se ne bi držali zdravnikovih navodil, potem bi lahko bolezen povzročila pretirano rast otroka, na koncu nosečnosti pa bi lahko povzročila tudi poslabšanje stanja, ker delovanje posteljice ne bi zadoščalo tako velikemu plodu. Tudi pri porodu bi lahko prišlo do zapletov zaradi prevelikega novorojenčka, kar pomeni, da bi se porod lahko končal z vakuumom ali carskim rezom.

Dojenček sladkorne bolezni zaradi tega ne bo dobil, je pa več možnosti, da jo dobi v otroštvu ali kasneje v življenju, če se v nosečnosti ne bi zdravili.

 

Ali po porodu NSB izgine?

Pri veliki večini nosečnic sladkorna bolezen po porodu izzveni sama. Vseeno pa to pomeni, da imajo ženske, ki so imele NSB, tudi kasneje v življenju povečano tveganje za razvoj sladkorne bolezni.

 

Ali se NSB v naslednji nosečnosti lahko ponovi?

Da, če ste imeli med zadnjo nosečnostjo NSB, je veliko večja verjetnost, da jo boste dobili tudi v naslednji nosečnosti. To pomeni, da vas bo ginekolog avtomatično poslal na dodatno preiskavo krvi za glukozo med 20. in 26. tednom nosečnosti.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
33
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
11
Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
6
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...
6



10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
Druga nosečnost in rojstvo: dejstva in nas...
Se opogumljate, da bi se ponovno podali na pot? Za vas imamo nekaj koristnih nasvetov.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?