|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

So srednji otroci res najbolj problematični?

Petra Znoj, 15.9.2023
Največkrat so srednji otroci razumljeni kot uporniki, kot problematični, kot tisti, ki imajo najmanj pozornosti staršev. Kako se lahko na drugačen način posvetite svojemu srednjemu otroku?

image
Kako vzgajati srednjega otroka? (Freepik.com)
/11


Največkrat slišimo, da prvorojenec vse doseže prvi, najmlajši otrok dobi veliko pozornosti, ker je »tamali«, medtem ko se srednji otroci počutijo zapostavljene. Ker na svoj način izražajo svoj individualni jaz, jih lahko svet označi kot problematične in uporniške.


Lastnosti srednjih otrok:

1) Pogosto bolj uporniški: ker si želijo dokazati, da so posebni, drugačni in nekako izstopati, starši to velikokrat vidimo kot nerazumljive izpade.

2) Imajo velik socialni krog: ker se v družini počutijo spregledani, si ustvarijo velik krog prijateljev.

3) So dobri pogajalci in odlični vodje: npr. . Martin Luther King Jr., Abraham Lincoln in Madonna so srednji otroci.

4) So bolj samostojni od sorojencev: zaradi tega več tvegajo in so velikokrat tudi bolj uspešni v življenju.

5) So inovatorji in se raje borijo za pravice, kot za moč.

6) Hitreje se prilagodijo, saj morajo že od majhnega sprejemati kompromise.


PREBERITE TUDI: Otroška sebičnost: Ne dam, to je moje! 


Kaj lahko naredimo starši:

1) Večkrat si vzemite čas samo za njih: ker se počutijo spregledane, je dobro, da najdemo stvar, ki bo samo njihova.

2) Poudarite njihove specifike: starši večkrat sorojence primerjamo med sabo in srednji otrok ne bo nikoli ničesar dosegel prvi, saj ima starejšega sorojenca. Zato izpostavite dobre lastnosti in dosežke, ki so samo njegovi.

3) Dajte jim občutek ljubljenosti: srednji otroci so bolj samostojni, imajo pa zato večjo potrebo po odobravanju in po tem, da se počutijo ljubljene.

4) Poslušajte jih: mnogo raziskav je dokazalo, da so bolj dovzetni za depresijo. Če tarnajo, prisluhnite njihovim težavam.

5) Dajte mu vedeti, da ga imate enako radi, kot sorojence: morda se sliši smešno, vendar imajo srednji otroci velikokrat težave s tem, da se počutijo, da jih imajo starši manj radi.

6) Ni treba, da je vse podedovano: seveda je finančno precej lažje, če srednji otrok dobi igrače in oblačila od prvorojenca, vendar, kadar le lahko, naj dobi tudi kaj svojega.

7) Slikajte tudi samo njega: naj bodo v albumu tudi slike samo srednjega otroka – brez bratov in sester. Oziroma še bolje – če ste pripravili poseben album za prvorojenca, naj ga ima tudi drugi otrok.


PREBERITE TUDI: Kaj odgovoriti na vsiljive vzgojne nasvete?


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
34
Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
13
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
11
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
5



BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...
Besede, ki jih morate kot starši uporabiti...
Kar otroku govorimo starši, ostane za vedno, zato preverite, katere stvari morate otroku izreči čim večkrat.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?